Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia om de tuffa åren – med mammans sjukdom

Drottning Silvia med föräldrarna Walther och Alice Sommerlath på Arlanda 1976.
I TV4:s "Kungahuset 9-5" berättar Silvia öppet om sin inre kamp när mamman insjuknade i demens.
Foto: OLLE SPORRONG

Drottning Silvia brottades med en inre kamp när hennes mamma Alice Sommerlath insjuknade i demens.

De sista åren var tuffa – och i TV4:s "Kungahuset 9-5" berättar Silvia öppenhjärtigt om hur svårt det var.

– Det som jag tyckte var svårast var att le utåt och gråta på insidan, säger hon i programmet som sänds i TV4 på juldagen klockan 20.00.

Drottning Silvias mor, Alice Sommerlath, insjuknade under 1990-talet i demens. En sjukdom som drottning Silvia kommit att ägna stor del åt sin gärning som drottning åt att upplysa om och arbeta mot.

LÄS ÄVEN: Madeleines stöd till Silvia i tunga frågan 

Bland annat har Silvia startat Silviahemmet, som bland annat utbildar vårdpersonal i demenssjukdomar.

Silvia med mamman Alice Sommerlath sommarne 1976.
Foto: / PRESSENS BILD

Berättar öppenhjärtligt om att vårda sin demenssjuka mamma

På juldagskvällen, klockan 20.00, sänder TV4 dokumentären "Kungahuset 9-5". Där berättar drottning Silvia för programledaren Jesper Börjesson hur tufft det var att vårda sin demenssjuka mamma.

– Det som jag tyckte var svårast var att le utåt och gråta på insidan. Det tyckte jag var väldigt svårt. Ska jag hjälpa en familjemedlem som har demens, men samtidigt se glad ut och ge glädje? För det är också viktigt. Och att dölja det som är så svårt att bära, säger hon i programmet.

LÄS ÄVEN: Silvias uppmaning till prinsessan Madeleine 

I "Kungahuset 9-5" ger drottning Silvia en längre intervju om året och om livet som drottning. Silvia berättar bland annat vad hon önskar sina barnbarn för egenskaper i framtiden.

– Jag tror att det är många mor- och farföräldrar som har olika önskemål. Man önskar sig att de är lyckliga, att det bra för dem, att de lär sig att lyssna, att de lär sig att vara intresserade och att de lär sig att kanske kunna hjälpa. Det är sådana egenskaper som jag personligen tycker är viktiga.

"Det som hände min mamma var sorgligt"

Programmet "Kungahuset 9-5" sänds den 25 december klockan 20.00 i TV4 och TV4 Play.

Drottning Silvia har tidigare uttryckt sorg över att hennes mamma Alice Sommerlath insjuknade i demens och sedan gick ur tiden 1997.

– Det som hände min mamma var sorgligt på så många sätt. Men det ledde till någonting och jag tror att hon ser oss här i dag och att hon är glad, sa Silvia och syftade på uppstartandet av Silviahemmet ett år innan mammans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.