Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia om 9-årige Emils
teckning: "Oerhört fint"

Drottningen kramar om 9-årige Emil som överraskade med en teckning.
Foto: Tommy Holl / STELLA PICTURES TOMMY HOLL
På teckningen syns Silvia stå framför slottet.
Foto: Stella Pictures / STELLA PICTURES
På andra sidan fanns även en teckning av kungen.
Foto: Stella Pictures / STELLA PICTURES
Silvia var på plats för att inviga en ny byggnad på Ågrenska i Hovås.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

LILLA AMUNDÖN. Förra gången berättade Silvia om Victoria som skojade om kungen och enkronasmynt.

Den här gången var det lille Emil, 9, som överraskade drottningen med egenritad teckning - Silvia på framsidan i slottet och kungen på baksidan.

– Det var oerhört klokt ritat. Genom livet är man ett par, som jag och kungen. Man följer varandra. Oerhört fint, säger en tagen drottning Silvia.

FAKTA

Ågrenska huset är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser och en mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella.

2014 var det 100-årsjubileum och Ågrenska på Lilla Amundön söder om Göteborg byggdes en gång av en grosshandlare från Dalsland för att ta hand om barn med obotliga sjukdomar.

I dag är Ågrenska ett nationellt kompetenscentrum för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser.

Verksamhetens drift bekostas av stat, kommun och landsting men för investeringar i framtiden är Ågrenska beroende av privata donationer.

Drottning Silvia är dess högsta beskyddare och i dag poängterade hon än en gång hur viktig verksamheten är:

– Vi får aldrig ge upp kampen för barn med sällsynta diagnoser, vi får aldrig luta oss tillbaka, vi kan alltid göra mer.

Tidigare har drottningen poängterat:

– Ågrenska är en inspirationskälla för barn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar och många andra. Jag hoppas Ågrenska förblir ledstjärna för alla som arbetar för ett bättre liv.

Ågrenska i Hovås utanför Göteborg är ett nationellt kompetenscentrum och en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser.

Drottning Silvia är sedan lång tid tillbaka Ågrenskas beskyddare och vid varje viktig händelse har drottningen gjort ett besök för att visa sitt intresse, och framför allt, skänka kunglig glans.

På tisdagen när det så kallade Stenhuset invigdes fanns Silvia så klart på plats. Den nya byggnaden har gjorts möjlig med donationer på över 54 miljoner kronor från Madeleine Olsson Eriksson, redaren Sten A Olsons dotter, och Stena-stiftelsen.

Känslosamt tal

Drottningen höll ett känslosamt tal och berättade hur hon kände med både barn och föräldrar.

– Ingen som inte har ett barn med ett handikapp kan sätta sig in i den situationen.

Till Ågrenska får barn, ungdomar och även vuxna komma med sina familjer. Under tisdagens invigning fick drottningen vara med om allt från barnkalas till en guidad tur inne i de nya lokalerna. Men det som berörde henne mest var naturligtvis mötet med alla barn som stolta fick träffa sin beskyddare - och med det en riktig drottning.

– Ja, det var fantastiska möten. Se den glädjen som finns hos de här barnen är otrolig. Jag vill bara omfamna alla, säger drottning Silvia.

– Jag blir bara glad varje gång jag får de här mötena och den otroliga spontanitet som finns hos dem, säger Silvia.


LÄS MER: Kungens kärleksgest till Silvia på bröllopsdagen

"Jättefin teckning på kungen"

Inne i ett av de stora samlingsrummen blev det kramkalas med flera av barnen. Lille Emil, 9 år, var snabbt framme och sträckte fram sin gåva: en teckning.

– Det var jag på framsidan och ett slott, skrattar drottningen. Och en tiara på huvudet

– När lille Emil hade satt sig igen kom han på att han hade glömt att visa mig vad som fanns på baksidan. Det var en jättefin teckning på kungen. Det var oerhört charmigt, skrattar drottningen.

Redan 1989 var drottningen på plats på Ågrenska och hon är oerhört imponerad över bygget och vad Ågrenska skänker till sina besökare.

– Det här är ett andrum för alla familjer och anhöriga. Det kan vara väldigt besvärligt och stundtals tungt och här kan de få träffa andra familjer och vara ett stöd för varandra. Här kan även de syskon som alltid måste stå tillbaka nu komma i första hand.


LÄS MER: Silvia firar 40 år som drottning

Överlämnade tidskapsel

Så var det historien som Silvia berättade vid förra besöket på Ågrenska år 2014 då anläggningen firade 100-årsjubileum. Hon överlämnade en tidskapsel som skulle muras in i Stenhuset. I kapseln finns en enkrona och i sitt tal gjorde Silvia kopplingen till då Victoria var barn.

Då hade hon en liten portmonnä och mamma Silvia frågade:

– Har du några pengar i portmonnän?

Kronprinsessan svarade:

– En pappa, två pappa, tre pappa...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.