Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia inför dopet: "Jag gläds enormt mycket"

"Vi är alla väldigt förväntansfulla! För mig personligen och resten av familjen är det ju en stor händelse", säger Drottning Silvia om prins Alexanders dop.
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Prins Alexander i pappa prins Carl Philips armar tidigare i somras.
Foto: KATE GABOR, KUNGAHUSET
Carl Philips dop 1979.
Foto: Kent Östlund / Tt

EKERÖ. Silvia sätter nu ord på en av familjens kommande viktiga högtider:

Dopet av prins Alexander.

– Jag och alla andra i familjen ser väldigt mycket fram emot det. Jag minns än i dag alla detaljer från när prins Carl Philip döptes. Då var det storasyster Victoria som räddade situationen, berättar hon.

Drottning Silvia är på allvar tillbaka igen på jobbet.

Nu på förmiddagen var hon på Silviahemmet ute vid Drottningholms slott för att vara med vi starten av utbildningen av de så kallade Silviasjuksköterskorna – 19 personer som de kommande två åren ska gå den 30 poäng stora utbildningen för att få specialkompetens i att vårda demenssjuka personer.

– Se inte mig som er skolfröken, skojade Silvia när hon träffade de förväntansfulla eleverna.

– Men det är jag som skriver under era examensbevis, fortsatte hon med ett stort leende.

Carl Philips dop 1979.
Foto: Kent Östlund / TT

Drottning Silvia: "Förväntansfulla"

Fokus var Silviahemmet och utbildningen, men med årets mest viktiga familjehögtider i antågande – det kungliga dopet av prins Alexander – kom så klart det upp som ämne och drottningen satte för första gången sina ord på det som ska komma:

– Vi är alla väldigt förväntansfulla! För mig personligen och resten av familjen är det ju en stor händelse.


LÄS MER: Här är inbjudan till prins Alexanders dop


Det är den 9 september som prins Alexander ska döpas i Drottningholms slottskyrka och drottningen menar att dopet och den "kristna gemenskapen" är oerhört viktig:

– Ja, absolut. Det är den kristna gemenskapen och en ljus stund som ska samla alla i familjen. Det är viktigt. Jag gläds enormt mycket inför dopet.

Drottningen minns än i dag sina tre barns dop - kronprinsessan Victoria 1977, prins Carl Philip 1979 och prinsessan Madeleine 1982. Speciellt Carl Philips dop:

– Ja, det var speciellt. Det var faktiskt storasyster Victoria som ryckte in och lugnade situationen, berättar drottningen.

Prins Alexander i pappa prins Carl Philips armar tidigare i somras.
Foto: KATE GABOR, KUNGAHUSET.SE / PHOTO KATE GABOR,

"Plötsligt började Carl Philip gråta"

Kronprinsessan visade sig göra exakt samma sak som prinsessan Estelle när prins Nicolas döptes 2015 och gallskrek fram till att Estelle ordnade fram en napp.

– Här var det en kudde, berättar Silvia.

– Plötsligt började Carl Philip gråta. Han låg då på kungens arm. Ingen förstod varför. Det var bara en person och det var Victoria. Hon var inte stor på den tiden, men hon hoppade upp från sin lilla stol och rusade fram och lyfte upp en liten kudde som hade ramlat ner, berättar drottningen.

Carl Philip hade hela tiden haft sitt lilla huvud på en liten kudde på kungens arm. När den gled bort och ner på kyrkgolvet kom hans huvud att ligga mot de hårda revären som var på kungens uniform.

– Och det gjorde så klart ont, men Victoria räddade allt, skrattar drottningen.

Omtänksam redan då!

– Ja, verkligen. Det var enormt påpassligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.