Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Silvia fick inte träffa ministern – som skickade sin mamma

Drottning Silvia satt på första parkett när Dementia Forum X hölls i Tokyo.Foto: SVEN LINDWALL
Drottning Silvia.Foto: SVEN LINDWALL

TOKYO. När drottning Silvia kom till Japan för att diskutera demensfrågor kunde arbets- och välfärdsministern inte komma.

I stället skickade han sin mamma – Mutsuko Kato.

– Parlamentet hade sin session i dag, så han bjöd in sin mamma i hans ställe, säger Ludvig Mörnesten, verksamhetschef på organisationen som driver konferensen.

Drottning Silvias stora hjärtefråga om vård av äldre och demenssjuka tar plats under det officiella besöket i Japan som kungaparet leder. 

På tisdagsmorgonen arrangerades Dementia Forum X, arrangerat av bland andra Swedish Care International, där representanter för olika branscher och företag samlades för att tillsammans diskutera demensfrågan och hur samhället i stort kan ta större ansvar.

Strax före konferensens inledning skedde ett VIP-möte mellan drottningen och en rad högt uppsatta personer i Japan som alla hade nyckelroller under konferensen.

Två mödrar till ministrar deltog

Arbets- och välfärdsminister Katsunobu Kato var inbjuden för att delta i samtalet med drottningen. Men han kunde inte – och skickade sin mamma i stället.

– Parlamentet hade sin session i dag, så han bjöd in sin mamma i hans ställe, säger Ludvig Mörnesten, verksamhetschef på Swedish Care International.

Också premiärminister Shinzo Abes mamma var på plats.

– Hon driver en välgörenhetsorganisation som arbetar med sociala frågor och var på plats i den rollen, säger Ludvig Mörnesten.

Drottning Silvia: "Jag är beredd"

Men drottningen behöver knappast vara besviken för att inte få gehör från den absoluta toppen i Japan. Så sent som i måndags åt hon middag med kejsarparet, där den åldrande befolkningen i Japan diskuterades. Hon kommer också under resan att äta middag med premiärminister Shinzo Abe och Silvia kan därmed rikta ljuset mot sin hjärtefråga från allra högsta politiska nivå.

Drottningen talade i Japan.Foto: SVEN LINDWALL

Drottningen höll under Dementia Forum X ett inledningstal där hon manade alla deltagare att tillsammans göra gemensamma ansträngningar för att samhället ska stå bättre rustat när en person drabbas av en demenssjukdom.

– Jag är beredd att göra det jag kan för att hjälpa, sa drottningen till en inspirerad publik.

LÄS MER: Kungen och Silvia tillbaka på kärleksplatsen – men i Japan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.