Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom Silvias mystiska dokument i SVT

Drottning Silvia visade i all hast upp ett dokument i SVT:s "Året med kungafamiljen", som sändes på nyårsdagen. Där syntes flera kungliga Nobelklänningar.Foto: SVT
Nu kommer förklaringen: De ska ställas ut på Sven-Harrys konstmuseum.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad var det egentligen för mystiskt papper som drottning Silvia visade upp i SVT på nyårsdagen?

Nu kommer förklaringen till den oväntade synen i "Året med kungafamiljen".

Hon har lånat ut kläder till en kommande utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Sedan SVT:s "Året med kungafamiljen" sändes på nyårsdagen har flera tittare undrat om ett mystiskt dokument som drottning Silvia visade upp i programmet

Dokumentet innehöll en tabell med bilder på fyra Nobelklänningar, två som burits av drottning Silvia och två som burits av kronprinsessan Victoria.

–  Det här är om en utställning som kommer att bli nästa år, säger drottningen när "Året med kungafamiljen" fick ett exklusivt besök på hennes kontor.

Kunga- och modebloggaren Sarah Williams uppmärksammade detta och spekulerade i om det kan vara så att hovet planerar en utställning om kungliga Nobelklänningar.

https://twitter.com/TheRoyalsAndI/status/947885437003223041

Förklaringen: Utställning på Sven-Harrys konstmuseum

Flera började fundera i samma banor, men hovet gav besked till Expressen:

– Det finns inga planer på en utställning om drottningens Nobelklänningar, sa Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet, då.

 

LÄS MER: Silvia om klänningarna: "Viktiga milstolpar" 

 

Nu kan Expressen dock avslöja att dokumentet som drottningen visade upp är kopplat till en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm som öppnar den 26 januari.

Utställningen, "Couturens hemligheter", kretsar kring haute couture-modet i Sverige. Det är den högsta formen av sömnadskonst där plagg sys upp personligen till köparen.

Den svenska kungafamiljen har lånat ut vissa av sina plagg till utställningen, liksom det danska kungahuset.

Hovet: "Ett antal klädesplagg har lånats ut"

Hovet bekräftar uppgifterna.

"Det stämmer att ett antal klädesplagg har lånats ut till Sven-Harrys konstmuseum. Plaggen kommer att ingå i en haute couture-utställning på museet", skriver Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet, i ett sms till Expressen.

Det är dock inte de kungliga klänningarna som står i fokus. En utgångspunkt till utställningen är den klänning som Svenska Akademiens ständige sekreterare, Sara Danius, bar vid Nobelfesten 2015 och som skapades av Pär Engsheden.

Sara Danius anländer tillsammans med Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank på Nobelfesten 2015. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

"Med plagg från privata långivare, internationella modehus samt svenska och danska hovet syftar utställningen till att ge en historisk tillbakablick såväl som inblick i couturens vanligtvis slutna värld och samtidigt även blicka framåt", skriver Sven-Harrys konstmuseum om utställningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.