Drottning Silvia visade i all hast upp ett dokument i SVT:s "Året med kungafamiljen", som sändes på nyårsdagen. Där syntes flera kungliga Nobelklänningar. Foto: SVTDrottning Silvia visade i all hast upp ett dokument i SVT:s "Året med kungafamiljen", som sändes på nyårsdagen. Där syntes flera kungliga Nobelklänningar. Foto: SVT
Drottning Silvia visade i all hast upp ett dokument i SVT:s "Året med kungafamiljen", som sändes på nyårsdagen. Där syntes flera kungliga Nobelklänningar. Foto: SVT
Nu kommer förklaringen: De ska ställas ut på Sven-Harrys konstmuseum. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNNu kommer förklaringen: De ska ställas ut på Sven-Harrys konstmuseum. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu kommer förklaringen: De ska ställas ut på Sven-Harrys konstmuseum. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sanningen bakom Silvias mystiska dokument i SVT 

Publicerad

Vad var det egentligen för mystiskt papper som drottning Silvia visade upp i SVT på nyårsdagen?

Nu kommer förklaringen till den oväntade synen i "Året med kungafamiljen".

Hon har lånat ut kläder till en kommande utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Sedan SVT:s "Året med kungafamiljen" sändes på nyårsdagen har flera tittare undrat om ett mystiskt dokument som drottning Silvia visade upp i programmet

Dokumentet innehöll en tabell med bilder på fyra Nobelklänningar, två som burits av drottning Silvia och två som burits av kronprinsessan Victoria.

–  Det här är om en utställning som kommer att bli nästa år, säger drottningen när "Året med kungafamiljen" fick ett exklusivt besök på hennes kontor.

Kunga- och modebloggaren Sarah Williams uppmärksammade detta och spekulerade i om det kan vara så att hovet planerar en utställning om kungliga Nobelklänningar.

https://twitter.com/TheRoyalsAndI/status/947885437003223041

Förklaringen: Utställning på Sven-Harrys konstmuseum

Flera började fundera i samma banor, men hovet gav besked till Expressen:

– Det finns inga planer på en utställning om drottningens Nobelklänningar, sa Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet, då.

 

LÄS MER: Silvia om klänningarna: "Viktiga milstolpar" 

 

Nu kan Expressen dock avslöja att dokumentet som drottningen visade upp är kopplat till en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm som öppnar den 26 januari.

Utställningen, "Couturens hemligheter", kretsar kring haute couture-modet i Sverige. Det är den högsta formen av sömnadskonst där plagg sys upp personligen till köparen.

Den svenska kungafamiljen har lånat ut vissa av sina plagg till utställningen, liksom det danska kungahuset.

Hovet: "Ett antal klädesplagg har lånats ut"

Hovet bekräftar uppgifterna.

"Det stämmer att ett antal klädesplagg har lånats ut till Sven-Harrys konstmuseum. Plaggen kommer att ingå i en haute couture-utställning på museet", skriver Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet, i ett sms till Expressen.

Det är dock inte de kungliga klänningarna som står i fokus. En utgångspunkt till utställningen är den klänning som Svenska Akademiens ständige sekreterare, Sara Danius, bar vid Nobelfesten 2015 och som skapades av Pär Engsheden.

Sara Danius anländer tillsammans med Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank på Nobelfesten 2015. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

"Med plagg från privata långivare, internationella modehus samt svenska och danska hovet syftar utställningen till att ge en historisk tillbakablick såväl som inblick i couturens vanligtvis slutna värld och samtidigt även blicka framåt", skriver Sven-Harrys konstmuseum om utställningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.