Prins Oscar gav inga större ljud från sig under dopet. Foto: Jonas Ekströmer/TTPrins Oscar gav inga större ljud från sig under dopet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Prins Oscar gav inga större ljud från sig under dopet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Prinsessan Leonore dansade loss i Slottskyrkan. Foto: Claudio Bresciani/TTPrinsessan Leonore dansade loss i Slottskyrkan. Foto: Claudio Bresciani/TT
Prinsessan Leonore dansade loss i Slottskyrkan. Foto: Claudio Bresciani/TT
"Allt känns jättebra", sa prinsessan Estelle till Expressen TV på borggården efter dopet. Foto: Copyright:Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen / STELLA PICTURES"Allt känns jättebra", sa prinsessan Estelle till Expressen TV på borggården efter dopet. Foto: Copyright:Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen / STELLA PICTURES
"Allt känns jättebra", sa prinsessan Estelle till Expressen TV på borggården efter dopet. Foto: Copyright:Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen / STELLA PICTURES

Så var prins Oscars dop i Slottskyrkan

Publicerad

Det var – som det väl ska vara – ett barnens dop.

Leonore dansade till trosbekännelsen och föll handlöst från sin stol, Nicolas lekte med en blinkande napp och en tandborste och båda småsessorna fick hjälpa till att hälla upp dopvattnet.

– Allt känns jättebra, sa prinsessan Estelle till Expressen TV på borggården efter dopet.

Efter firandet sågs kungaparet lämna Slottet vid 18-tiden på fredagen.

De senaste åren har de kungliga dopen avlöst varandra i Sverige. Så sent som förra sommaren döptes prinsessan Madeleines och Chris O'Neills yngsta barn prins Nicolas, och senare i år är det dags för prinsessan Sofias och prins Carl Philips första barn prins Alexander.

Vid 18-tiden på kvällen sågs kungaparet lämna dopfesten. Foto: SVEN LINDWALL EXPVid 18-tiden på kvällen sågs kungaparet lämna dopfesten. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Vid 18-tiden på kvällen sågs kungaparet lämna dopfesten. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Chris O' Neill och prinsessan Madeleine lämnar dopfesten. Foto: / SVEN LINDWALL EXPChris O' Neill och prinsessan Madeleine lämnar dopfesten. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Chris O' Neill och prinsessan Madeleine lämnar dopfesten. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Chris O' Neill och prinsessan Madeleine. Foto: / SVEN LINDWALL EXPChris O' Neill och prinsessan Madeleine. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Chris O' Neill och prinsessan Madeleine. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Peter Forsberg tillsammans med sin sambo Nicole Nordin. Foto: SVEN LINDWALL EXPPeter Forsberg tillsammans med sin sambo Nicole Nordin. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Peter Forsberg tillsammans med sin sambo Nicole Nordin. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Anna Kinberg Batra. Foto: / SVEN LINDWALL EXPAnna Kinberg Batra. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Anna Kinberg Batra. Foto: / SVEN LINDWALL EXP
Jimmie Åkesson (SD) tillsammans med sin flickvän Louise Erixon. Foto: SVEN LINDWALL EXPJimmie Åkesson (SD) tillsammans med sin flickvän Louise Erixon. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Jimmie Åkesson (SD) tillsammans med sin flickvän Louise Erixon. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALL EXPKronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALL EXP
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle. Foto: SVEN LINDWALL EXP

Och i dag, fredag, var det dags för kronprinsessan Victorias och prins Daniels minsting: Prins Oscar.

Kort innan dopet inleddes skrev ärkebiskop Antje Jackelén, som höll i ceremonin, om sina förväntningar på Twitter.

 

 

 

 

"Prins Nicolas lugn som en filbunke"

Men Oscar var inte det enda barnet som fick uppmärksamhet i Slottskyrkan. Kring sig hade han alla sina äldre kusiner – och de var inte sugna på att sitta still.

Redan innan ceremonin inleddes riktades blickar mot storasyster Estelles stol där en mystisk tygpåse låg. Samtidigt skickade kusinen Nicolas, sittande i pappa Chris O'Neills knä, ljussignaler genom bänkraderna med hjälp av en färgglad och blinkande napp.

Senare syntes han också med en tandborste i munnen. Tyst var han under hela ceremonin:

– Prins Nicolas, lugn som en filbunke. Chris har tidigare berättat för mig att Leonore är den livliga och Nicolas den lugna. Så sant. Han har inte gjort mycket väsen av sig här i dag. Bitit på en tandborste, säger Expressens hovreporter Johan T Lindwall.

 

 

 

 

LÄS MER: Prinsessan Madeleines överraskning på prinsdopet

 

Estelle och Leonore fick hjälpa till

Men det var inte förrän ceremonin väl drog i gång ordentligt som barnen tog över. När dopvattnet, upptaget ur en källa på Öland av morfar kungen själv, skulle hällas upp fick biskop Johan Dalman hjälp av lillsessorna. Först fram var prinsessan Estelle som fick hälla upp vattnet, och sen kom även kusin Leonore.

– Ja, hjälp till du också, sa Dalman under ceremonin.

Den sistnämnda prinsessan var framme vid dopfunten även vid sin lillebrors dop förra sommaren – då hon var nära på att välta den.

Leonore dansade loss till trosbekännelsen

Dopfunten som användes är från början av 1700-talet och användes första gången redan den 16 januari 1746 vid dopet av Gustav III.

 

 

 

 

Alldeles innan Oscar skulle få vattnet på sitt huvud bads bönen trosbekännelsen – något som gjorde att prinsessan Leonore fick rejäl feeling. Framför hela församlingen började hon dansa, gå fram och tillbaka och svänga på armarna, till de heliga orden.

Dessutom föll prinsessan vid ett tillfälle av sin stol efter att ha klättrat upp och ställt sig på den i fullständig dopextas. Efter att hon slagit i marken kom Oscars gudfader Oscar Magnuson och moster kronprinsessan Victoria fram och tröstade henne.

 

LÄS MER: Prinsessornas skäl till att noppa prins Oscars dop

 

Vaknade inte förrän i slutet

Dopprinsen själv då? Han gav inga större ljud från sig under dopet, men ett antal tårar fällde han i pappa prins Daniels knä. Efter att ha fått dopvattnet på sig somnade lillprinsen – sen vaknade han inte förrän i slutet av ceremonin.

– Han är ett proffs redan nu, sa Sten Hedman i Expressen TV:s sändning.

Strax före uttåget ur kyrkan fick prins Oscar Serafimerorden av morfar kungen. Orden, med anor från mitten av 1700-talet, är Sveriges främsta orden. Oscar var mindre nöjd med att väckas för detta.

 

 

 

 

Estelle: Det känns bra

Lillprinsen fick fem faddrar som Victoria och Daniel valt ut: H.K.H. Kronprins Frederik, H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit, H.K.H. Prinsessan Madeleine, kusinen Oscar Magnuson och kusinen Hans Åström fanns med framme i Slottskyrkan.

Vid 12.50 sköts en salut från Skeppsholmen, för att gratulera prins Oscar.

Expressen TV fick en kort pratstund med prinsessan Estelle när gästerna lämnade Slottskyrkan, och hon var tydlig med vad hon tyckte om dopet:

– Allt känns jättebra, sa prinsessan Estelle.

Foppa kom sent – och Zlatan drogs in

Dock: De kungliga barnen var inte de enda som stack ut vid dopet i Slottskyrkan. En stor dos sport letade sig in, både i form av gäster och referenser.

Ishockeylegendarerna Mats "Sudden" Sundin och Peter "Foppa" Forsberg dök upp vid ceremonin – trots att de inte stod med på den tidigare publicerade gästlistan.

Och det var precis att alla hann. Foppa kom just innan dopet skulle börja och satte sig, tillsammans med sin sambo Nicole Nordin, på rad 24 i kyrkan.

– Det känns som att de var sena och inte vill gå genom fullsatt kyrka, säger Expressens hovexpert Johan T Lindwall.

Även Zlatan Ibrahimovic letade sig in i ceremonin – i ärkebiskop Antje Jackeléns tal till prinsen.

– I dag bär Oscar ingen fotbollströja, utan dopklänning. En viss likhet finns ändå. Dopklänningen är väldigt lång, men det gör inget. Han är på väg att växa, sa Jackelén i talet i kyrkan.

Tidigare i dag hintade hon om det i TV4:s "Nyhetsmorgon":

– Talet kommer att handla om Jesus, Zlatan och kläder.

Efter firandet sågs kungaparet lämna i bil vid 18.15.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.