Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var krismötet i brittiska kungafamiljen

Hertigparet backar från sina roller i det brittiska kungahuset.
Prins Harry och Meghan vill bli deltidskungligheter – men innan dess måste de bena ut en del problem med resten av den brittiska kungafamiljen.Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP/ TT
Drottning Elizabeth kör sin Land Rover för att delta i en fågeljakt i närheten av Sandringham i fredags.Foto: GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK / GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Prins Harry och Meghan vill bli deltidskungligheter – och har fått drottning Elizabeths fulla stöd i sitt beslut.

Under ett 90 minuter långt möte på det kungliga godset Sandringham påbörjades i går diskussionerna kring hur parets framtid kommer att se ut.

Dock är processen långt ifrån klar, och det finns många frågetecken som måste rätas ut innan problemet ”Harry och Meghan” är löst.

Prins Harry anlände till Sandringham tidigt, hela två timmar innan det utsatta krismötet med drottningen, prins Charles och prins William, rapporterar Daily Mail.

Detta gav Harry tid att ha ett privat samtal med sin farmor innan de satte sig ned tillsammans med hans far och storebror i de såkallade ”långa biblioteket” på godset.

Planen var att Meghan skulle ha varit med på mötet per telefon från Kanada, något som i slutändan inte skedde. 

Berättelserna går isär när hennes frånvaro ska förklaras: enligt The Mirror hade hertigparet kommit överens om att det inte behövdes, men Daily Mail citerar en kunglig anställd som säger att Buckingham Palace satte ner foten då det inte fanns några garantier för att det bara skulle vara Meghan i andra änden.

– Det här var en ytterst konfidentiell familjediskussion, ingen telefonkonferens, säger källan till tidningen.

Mötet över efter 90 minuter

Drygt 90 minuter senare gick alla fyra åt var sitt håll, enligt Daily Mail. 

Drottningen drog sig tillbaka till sin privata svit, och de andra tre lämnade Sandringham i var sin bil kort därefter.

Enligt drottning Elizabeths uttalande som följde under eftermiddagen har hertigparet monarkens stöd, och nu påbörjas en ”övergångsperiod”.

Kungliga eller ej

Kungliga expert-ögonbryn har höjts över det ovanligt personliga uttalandet från drottning Elizabeth efter måndagens krismöte om prins Harry och Meghan.

Trots att meddelandet inte är längre än sex meningar frångår drottningen det kungliga protokollet i flera stycken, bland annat genom att referera till sig själv i singular, och använda uttryck ”min familj”, i stället för ”vi” och ”vår”. 

Drottningen använder även parets förnamn, och skriver ”Meghan och Harry” i stället för ”Hertigen och Hertiginnan av Sussex” – ett tydligt tecken på att det ännu inte står klart om de kommer att få behålla sina kungliga titlar eller inte.

Titlarnas vara eller icke vara är bara en av sex punkter som fortfarande återstår att bena ut för den brittiska kungafamiljen gällande Meghan och prins Harrys ”nya liv”, enligt The Mirror.

Dessutom måste bostad, beskydd, personal, mediaframträdanden och parets ekonomi avhandlas.

Blir inget ”Sussex margarin”

Flera tidningar skriver i dag att hertigparets önskan om att bli ”ekonomiskt självständiga” kommer till ett pris: de kan inte använda det brittiska kungahusets goda namn hursomhelst.

Drottning Elizabeth, och sedermera kung Charles, kommer att vilja veta i förväg vilka företag prins Harry och Meghan tänker samarbeta med.

– Det kommer att finnas strikta restriktioner kring märkesprofilering, säger en källa till Daily Mail.

– Ingen vill se namnet ”Sussex” på en margarinförpackning.

Kostsamt polisbeskydd

Prins Harry och Meghan har i nuläget polisbeskydd dygnet runt, till tonerna av en miljon pund per år – drygt 12,3 miljoner svenska kronor.

The Mirror skriver att drottning Elizabeth vill se ett ”genomförbart tillvägagångssätt” gällande säkerhetsfrågan.

Enligt The Evening Standard har Kanadas premiärminister Justin Trudeau i privat korrespondens sagt sig vara villig att betala för parets skydd på kanadensisk mark.

Hot mot parets säkerhet är också ett problem gällande en annan viktig punkt, nämligen var paret ska bo. 

Ett nytt hem i Kanada, eller USA, måste godkännas av brittiska säkerhetstjänsten och Buckingham Palace innan Harry, Meghan och Archie kan flytta in.

PR och media

”Seniora kungligheter” kräver att få veta om prins Harry och Meghan tänker ställa upp på en längre intervju – enligt rapporter med talkshowdrottningen och vännen Oprah Winfrey – efter att de officiellt lämnat kungahuset, enligt The Mirror. 

De vill även veta om hertigparet tänker konsultera dem gällande andra mediaframträdanden. 

Ett annat kungligt krav är att få veta vilka hertigparet arbetar med, efter att hertigparet, enligt The Mirror, i hemlighet haft möten med den ovan nämnda Oprah och flera ”PR-gurus” i USA.

Kritik och förståelse från britter efter Meghan och Harrys beslut:

llskan mot prins Harry och Meghan efter beslutet: ”Slag i ansiktet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.