Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBLPrinsessan Sofia och prins Carl Philip vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelfesten 2015. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBLKronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelfesten 2015. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelfesten 2015. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBLPrinsessan Madeleine och Chris O'Neill vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill vid förra årets Nobelfest. Foto: Pelle T Nilsson / AOP-IBL
Emilia de Poret är övertygad om att kungligheterna pratar ihop sig om hur de ska klä sig vid Nobelfesten. Foto: Beata HolmgrenEmilia de Poret är övertygad om att kungligheterna pratar ihop sig om hur de ska klä sig vid Nobelfesten. Foto: Beata Holmgren
Emilia de Poret är övertygad om att kungligheterna pratar ihop sig om hur de ska klä sig vid Nobelfesten. Foto: Beata Holmgren

Så väljer prinsessorna klänningar till Nobel

Publicerad

Kungligheterna lägger månader av förberedelser på sina Nobelklänningar.

Modeskribenten Emilia de Poret kommer att titta extra noga på kronprinsessan Victoria på lördag.

– Hon skulle kunna överraska med något storslaget, säger hon.

På lördag är det dags.

Festernas fest.

Nobelbanketten 2016.

Som alltid står kungligheternas kläder i fokus – särskilt drottningens och prinsessornas. Bakom valen av klänningar ligger månader av förberedelser.

– Det är extremt viktigt att de lägger den tid och den omtanke de gör. Kungligheterna är ju de som syns allra mest i de här sammanhangen och de synas från topp till tå. Framför allt representerar de Sverige, så klädvalet är viktigt, säger Emilia de Poret, modeskribent och en av personerna bakom "Säker stil"-podden.

"Kronprinsessan Victoria brukar samarbeta med Pär Engsheden"

När det gäller just representationen av Sverige kan man se en tydlig trend där kungligheterna väljer kläder med svensk design.

– Kronprinsessan Victoria brukar ju samarbeta med Pär Engsheden, prinsessan Sofia har burit Ida Sjöstedt och prinsessan Madeleine har haft på sig Fadi el Khourys och Lars Wallins kreationer. Så svensk design förekommer verkligen och det är ju ett sätt att lyfta fram duktiga svenska designers och visa den kreativitet, kunskap och hantverk vi har i landet.

 

LÄS MER: Nobelmiddagen – så ska gästerna sitta

 

Kungligheterna har alltid koordinerat sina kläder väl. Olika färger och stilar är av yttersta vikt för att klänningarna inte ska "krocka" med varandra. Den kungliga traditionen säger att drottningen är den som väljer först – sedan får de andra prinsessorna samsas med varandra.

Emilia de Poret är övertygad om att kungligheterna pratar ihop sig.

– Jag kan bara anta att de gör det. Det har i stort sett aldrig hänt att de har kommit i samma färg eller i liknande modell av klänning. Det är viktigt att alla har var sin stil och varsitt uttryck.

"Prinsessan Madeleine ser vi ofta i en något ljusare färgskala"

Vad hoppas du få se i klädväg på lördag?

– Drottningen är ju oerhört stilfull, fantastiskt elegant. Hon vågar ofta bära färg vilket jag tycker är superhäftigt, hon klär extremt bra i det, säger Emilia de Poret och fortsätter:

– Prinsessan Madeleine ser vi ofta i en något ljusare färgskala, från ljuvligt pudriga nyanser till ljusblått. Kronprinsessan Victoria skulle nog kunna överraska med något storslaget i år. Det känns som att hon har haft väldigt mycket pondus i sina klänningar de senaste åren. Det är fantastiskt att se.

Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.