Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNPrinsessan Sofia Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESPrins Carl Philip Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Prins Carl Philip  Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Så tvingades Carl Philip ändra på sig efter Sofia

Publicerad

Prinsessan Sofia tvingade prins Carl Philip att tänka om – och ändra på sig.

I en intervju med framlidna Magdalena Ribbing som nu publiceras i boken "Gastronomisk kalender 2018" berättar prinsen själv om sina matlagningsvanor.

– Sedan jag träffade Sofia och började laga mat till oss ändrade jag mig, säger han.

Prins Carl Philip är en matlagningsintresserad prins. Han är engagerad som juryledamot i Årets kock och är beskyddare av svenska Bocuse d'Or-akademien.

Och även hemma på Villa Solbacken är det mer än gärna som Carl Philip ställer sig vid spisen.

I en intervju med framlidna journalisten och etikettexperten Magdalena Ribbing berättar prinsen om framtidens föda – och om hur hans matlagning förändrades i och med att han inledde en relation med Sofia. 

Carl Philip: "Det har blivit enklare"

Intervjun publiceras i boken "Gastronomisk kalender 2018".

– Tidigare när jag lagade mat tänkte jag först på proteinet och sedan på kolhydraterna och därefter på grönsakerna. Med sedan jag träffade Sofia 2010 och började laga mat till oss ändrade jag mig, hon föredrar grönsaker och är pescetarian, säger Carl Philip.

"Gastronomisk kalender 2018" har kommit ut i dagarna och har "Mat som mode" som tema.Foto: CARLSSONS BOKFÖRLAG

Pescetarian innebär att man äter mejeriprodukter, skaldjur och fisk utöver grönsaker – men avstår kött och kyckling.

– Nu när vi lagar mat hemma överväger grönsakerna och kolhydraterna, proteinerna har blivit ett mindre tillbehör. Men det har också blivit enklare att skapa goda varierade rätter med grönsaker som huvudingrediens. De vegetariska alternativen blir hela tiden bättre, säger prinsen i intervjun i "Gastronomisk kalender 2018".

Kung Carl Gustaf är ledamot i Gastronomiska Akademien

Att äta mindre kött och mer vegetariskt beror troligtvis på att man ifrågasätter etiken, men också hälsoskäl, tror Carl Philip.

– När man är ung överväger nog det etiska, man tycker synd om djuren, vill inte att de ska uppfödas för att bli mat. Men ju äldre man blir kan hälsotänket bli en starkare drivkraft för att öka intaget av frukt och grönt.

Hela intervjun med prins Carl Philip gjordes av Magdalena Ribbing och är publicerad i boken "Gastronomisk kalender 2018" som ges ut på Carlssons bokförlag. Boken sammanställs av Gastronomiska Akademien, vars uppgift är att värna om och verka för utveckling av gastronomin i Sverige. Kung Carl Gustaf är en av akademiens ledamöter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.