Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så tvingades Carl Philip ändra på sig efter Sofia

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prinsessan Sofia Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Prinsessan Sofia tvingade prins Carl Philip att tänka om – och ändra på sig.

I en intervju med framlidna Magdalena Ribbing som nu publiceras i boken "Gastronomisk kalender 2018" berättar prinsen själv om sina matlagningsvanor.

– Sedan jag träffade Sofia och började laga mat till oss ändrade jag mig, säger han.

Prins Carl Philip är en matlagningsintresserad prins. Han är engagerad som juryledamot i Årets kock och är beskyddare av svenska Bocuse d'Or-akademien.

Och även hemma på Villa Solbacken är det mer än gärna som Carl Philip ställer sig vid spisen.

I en intervju med framlidna journalisten och etikettexperten Magdalena Ribbing berättar prinsen om framtidens föda – och om hur hans matlagning förändrades i och med att han inledde en relation med Sofia. 

Carl Philip: "Det har blivit enklare"

Intervjun publiceras i boken "Gastronomisk kalender 2018".

– Tidigare när jag lagade mat tänkte jag först på proteinet och sedan på kolhydraterna och därefter på grönsakerna. Med sedan jag träffade Sofia 2010 och började laga mat till oss ändrade jag mig, hon föredrar grönsaker och är pescetarian, säger Carl Philip.

"Gastronomisk kalender 2018" har kommit ut i dagarna och har "Mat som mode" som tema. Foto: CARLSSONS BOKFÖRLAG

Pescetarian innebär att man äter mejeriprodukter, skaldjur och fisk utöver grönsaker – men avstår kött och kyckling.

– Nu när vi lagar mat hemma överväger grönsakerna och kolhydraterna, proteinerna har blivit ett mindre tillbehör. Men det har också blivit enklare att skapa goda varierade rätter med grönsaker som huvudingrediens. De vegetariska alternativen blir hela tiden bättre, säger prinsen i intervjun i "Gastronomisk kalender 2018".

Kung Carl Gustaf är ledamot i Gastronomiska Akademien

Att äta mindre kött och mer vegetariskt beror troligtvis på att man ifrågasätter etiken, men också hälsoskäl, tror Carl Philip.

– När man är ung överväger nog det etiska, man tycker synd om djuren, vill inte att de ska uppfödas för att bli mat. Men ju äldre man blir kan hälsotänket bli en starkare drivkraft för att öka intaget av frukt och grönt.

Hela intervjun med prins Carl Philip gjordes av Magdalena Ribbing och är publicerad i boken "Gastronomisk kalender 2018" som ges ut på Carlssons bokförlag. Boken sammanställs av Gastronomiska Akademien, vars uppgift är att värna om och verka för utveckling av gastronomin i Sverige. Kung Carl Gustaf är en av akademiens ledamöter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!