Så tog kungaparet Tyskland med storm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen följde kungaparets varje steg och berättar om rummen du aldrig fick gå in i och samtalen du aldrig fick höra.
Foto: Sven Lindwall
Silvia mötte sexåriga Fatima som flydde från Syrien för sju månader sedan.
Foto: Sven Lindwall
Besöket i Leipzig var särskilt viktigt för drottningen..
Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall

BERLIN/HAMBURG/WITTENBERG/LEIPZIG. Kungen och drottningen besökte Tyskland för ett fyra dagar långt statsbesök.

Kungaparet har starka personliga band till landet – och därför blev resan extra speciell.

Expressen följde varje steg de tog och berättar om rummen du aldrig fick gå in i och samtalen du aldrig fick höra.

Onsdag 5 oktober: Berlin

Det regnar i Berlin. En tysk militär, redo att ta emot kungaparet på flygplatsen, plockar upp en handduk ur innerfickan och sveper den över ärmen på uniformen. Tysk och svensk press står och muttrar över att det är så lång tid kvar.

Men så plötsligt, runt klockan 10, börjar det dundra i luften. Och plötsligt upphör regnet.

Ingen som nu står på Tegels flygplats kan se eller höra något annat. Eskorterade av det tyska flygvapnet kommer det flygande i hög fart mot landningsbanan: Sveriges regeringsplan. I planet sitter huvudpersonerna för resan, kungen och drottningen.

När flygdörrarna öppnas tittar kungen försiktigt ut. Sedan byter han några ord med en i flygbesättningen innan han slutligen kommer ner för trappan och ut på den röda mattan som strax innan rullats ut på landningsbanan.Kungaparet och utrikesminister Margot Wallström anländer
Foto: Sven Lindwall

21 skott avlossas och kungen och drottningen ser riktigt nöjda ut när de tittar bort mot kanonerna. Att de är glada över att äntligen vara på plats i Tyskland undgår ingen.

Sex månaders planering ska äntligen bli verklighet – och schemat är planerat in i minsta detalj. Ett av besöksmålen under dagen blir vid Brandenburger Tor, en ikonisk symbol för Berlin. Där ska kungen och drottningen träffa Berlins borgmästare Michael Müller och möta allmänheten.

På väg till Brandenburger Tor börjar det ösregna igen. Alla börjar frukta att kungen och drottningen kommer att behöva vara ensamma och att ingen allmänhet kommer dyka upp.

Men så fel vi hade.

Ett folkhav möter kungaparet när de anländer i en kortege av drygt 25 bilar. I havet av människor finns bland annat en grupp elever från Svenska skolan i Berlin.Ett folkhav mötte kortegen
Foto: Sven Lindwall

– Har ni tagit ledigt för att komma hit i dag, frågar drottning Silvia och syftar på att klockan bara är halv tre på en vanlig tisdag.

Eleverna svarar jakande. Och alla andra tyskar runtomkring hade troligtvis också tagit ledigt. Det är klart att de gör det.

Drottning Silvia betraktas här som landets egen drottning tack vare hennes rötter i Heidelberg i Baden i Tyskland. Tysk polis hade placerat ut kravallstaket för att skydda kungen och drottningen mot folkmassan.

– De är som rockstjärnor, särskilt Silvia, berättade en polisman.

Torsdag 6 oktober: Hamburg/Berlin

Det är mörkt ute när pressen beger sig till tågstationen i Berlin. När klockan slår 07:25 rullar tåget in. På skylten står det: HAMBURG.

Bara en timme senare ska kungen och drottningen sätta sig på ett likadant tåg. Men då, förstås, i egen kupé i första klass.

– Jag älskar att ta tåget, säger kungen när han får frågan om hur tågresan till Hamburg gick.

Att kungaparet tog tåget till Hamburg är ingen överraskning. Dels av det skäl som kungen berättat – att han och drottningen faktiskt uppskattar tågresan, dels att ett tema för statsbesöket är hållbarhet och att man då gärna ser över även sina egna transporter.Kungaparet tog tåget till Hamburg
Foto: Sven Lindwall

I Hamburg väntar nu ett intensivt program. Bland annat ett besök i Hafen City, ett stadsplaneringsprojekt i Hamburg där de gamla hamnkvarteren byggts om till kontor, hotell, parker, butiker, offentliga byggnader och bostäder. Projektet är ett av de största ombyggnadsprojekten i Europa under 2000-talet.

Och det är höga höjder på många av byggnaderna.

– Jag hatar sådant här, säger kungen när han står högst uppe i en av skyskraporna. Han syftar på höjden – inte på rundturen i sig, förstås.

Tvärtom, under dagen är kungen på mycket gott humör. Kanske är det tack vare den stundande svarsmiddagen i Berlin i kväll, där han och drottningen står värdar för en middag med ett 100-tal inbjudna gäster.Foto: Sven Lindwall

Till festligheterna tar kungen och drottningen helikopter. De landade precis utanför Charlottenburgs slott i Berlin där svarsmiddagen ska börja.

När gästerna står och väntar på kungaparet som ska ta emot och hälsa på alla njuter kungen av en liten fördrink tillsammans med förbundspresident Joachim Gauck. Vad som finns i glaset vet vi inte, men ryktet går om att kungens favoritdrink är gin och tonic – så kanske var det så han laddade upp inför kvällens middag?

Svarsmiddagen, där journalister inte fick närvara, pågick länge. En person som var med under middagen berättar att den var "rejält stiff" i början.

– Men sedan släppte faktiskt alla loss lite. Det var kul att se kungen och drottningen på så gott humör.

Fredag 7 oktober: Berlin

Dagen börjar på ett möte med den stora näringslivsdelegation som rest med kungaparet under statsbesöket. Representanter från stora svenska företag som Volvo och Vattenfall finns med och har under veckan haft ett separat program, åtskilt från kungaparets.

Men på morgonen ska de äntligen träffas och prata om sina upplevelser av statsbesöket.

Det blir ett kort möte, innan kungen och drottningen beger sig ut i det gråmulna Berlin. De behöver inte oroa sig för regnet som hänger i luften. Bakom kungaparet går förstås personal, redo att hålla upp paraplyer.

Nästa punkt på det intensiva schemat på omkring 30 programpunkter på fyra dagar är ett besök på Chamäleon Theater. Först deltar kungen och drottningen i ett seminarium om nycirkus – men det märks vad det är alla väntar på: En liten del av Cirkus Cirkörs föreställning ”Underart”.

När artisterna kliver ut på scen skiner både kungen och drottningen upp. Drottningen håller händerna ihop och börjar sedan klappa i takt med musiken.

Runt halsen har drottningen en sjal tillverkad till fullo av svenskt naturmaterial.

– Jag är väldigt glad över att jag fick den här vackra sjalen, det är som svensk skog som ligger runt mig. Det är biofiber och sedan lite bomull för att hålla ihop det, säger drottningen till de svenska journalisterna som reser med kungaparet under hela statsbesöket.

Sjalen är en viktig markering vid utställningen om hållbart mode, ”Everything you can imagine is real”, som drottningen beger sig till direkt efter besöket på Chamäleon Theater.

Efteråt berättade hon hur hon själv tänker kring hållbart mode:

– Man kan använda plaggen ännu oftare till exempel, det försöker jag göra, säger drottningen innan hon avbryts av kungen.

– Kan man det? Nu börjar vi komma in på känsliga frågor här, vi sa att vi inte skulle göra det, säger kungen skämtsamt.

Lördag 8 oktober: Wittenberg/Leipzig

För drottning Silvia är det här den viktigaste dagen på hela statsbesöket. I trakterna runt Leipzig har hon familj och hon har tidigare under veckan berättat hur mycket hon ser fram emot just den här dagen.

Vid halv tio-tiden anländer kungaparets kortege till Slottskyrkan i Wittenberg. Utanför står elever från Martin Luthers skola och vinkar med svenska flaggor. Det är isande kallt i luften och ingen av barnen tycks ha klätt sig efter väderleken. De står och huttrar – men tänker inte ge upp innan de fått träffa kungaparet.

När kungen och drottningen kliver ur bilen är Silvia snabbt framme bland barnen och tar i hand. Det är nästan svårt att avgöra om det är barnen eller Silvia som mest sett fram emot mötet.Foto: Sven Lindwall

Under dagen promenerar kungen och drottningen genom staden och tittar på sevärdheter som Cranach-apoteket, Martin Luther-statyn, Philipp Melanchton-statyn och gamla rådhuset.

– Det har varit väldigt intressant. Jag och drottningen har sett många historiska platser, säger kungen när Expressen träffar honom efter promenaden.

Sedan åker kortegen vidare till Leipzig. Just som kungaparet kliver ur bilen vid rådhuset nås världen av nyheten att polisen bara åtta mil bort, i Chemnitz, jagar en misstänkt bombman. Han misstänks ha planerat ett attentat mot en flygplats.

Samtidigt sitter kungaparet och äter lunch i en avskild byggnad. Svensk säkerhetspolis sitter och äter lunch i samma byggnad som journalisterna och vid flera tillfällen går de i väg för att överlägga.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, skriver i ett sms till Expressen att kungaparet inte planerar att göra någon ändring i hemresan med anledning av säkerhetsläget.

”Vi blir underrättade om händelseförloppet kontinuerligt av polisen”, skriver hon.

Kort därefter åker kungen till Max Planck-institutet för evolutionär antropologi. När han ska posera inför fotograferna gör han sig lustig över att arrangörerna klistrat en röd tejpbit på golvet där det är tänkt att kungen ska stå.

I slutet av dagen möter kungaparet för sista gången pressen. Med på mötet är också barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som håller hårt i en lapp med det anförande hon ska hålla – på tyska.

– Har du med dig en snuttefilt? frågar kungen ministern.

– Det kan vara bra att ha, svarar Regnér.

Kungen talar sedan varmt om statsbesöket och hur nyttigt och viktigt det har varit för Sverige. För Expressen berättar han sedan hur han ska fira när han kommer hem:

– Först av allt: Åka hem. Vi är lediga i kväll och vi är lediga i morgon, så det blir vårt firande.


Kungen visade sina färdigheter vid Brandenburger Tor
Foto: Sven Lindwall

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.