Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar hur arbetet på Slottet egentligen gick till i podcasten "Tankar med Daniel Redgert". Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENElisabeth Tarras-Wahlberg berättar hur arbetet på Slottet egentligen gick till i podcasten "Tankar med Daniel Redgert". Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar hur arbetet på Slottet egentligen gick till i podcasten "Tankar med Daniel Redgert". Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Varje tisdag sammanträder hovets högsta chefer - under ledning av kungaparet. Foto: SVEN LINDWALLVarje tisdag sammanträder hovets högsta chefer - under ledning av kungaparet. Foto: SVEN LINDWALL
Varje tisdag sammanträder hovets högsta chefer - under ledning av kungaparet. Foto: SVEN LINDWALL

Så styr kungen och drottningen på Slottet

Publicerad

Elisabeth Tarras-Wahlberg, 66, arbetade vid hovet i 32 års tid.

I podcasten "Tankar med Daniel Redgert" avslöjar hon detaljer om hur arbetet på Slottet egentligen går till – och hur den dolda rekryteringsprocessen vid hovet fungerade.

– Man ville gärna veta vem man anställde, säger Tarras-Wahlberg i podcasten.

Elisabeth Tarras-Wahlberg är en av de som kommit kungafamiljen allra närmast i sitt arbete. I 32 år tjänstgjorde hon vid hovet.

Hennes första tjänst fick hon 1976, som pressassistent. 1995 blev hon informationschef och hade ett arbete där hon ständigt behövde svara på journalisters många frågor om kungafamiljen. Mellan 2004 och 2008 var hon kronprinsessan Victorias hovmarskalk.

Kronprinsessan Victoria under riksdagens öppnande i tisdags.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I podcasten "Tankar med Daniel Redgert", som ges ut varje torsdag, delar hon med sig av detaljer om hur arbetet på Slottet egentligen går till.

– Det fanns inga vanliga arbetsdagar. Det var lite flextid eftersom man ibland inte jobbade på Slottet utan var ute och reste med kungafamiljen eller förberedde för deras besök utanför Slottet. Men jag kom i regel vid niotiden och sedan gick jag fram emot klockan sex, säger Tarras-Wahlberg i podcasten.

 

LÄS MER: Tarras-Wahlberg om baksidorna med att stå nära kungafamiljen

 

"Kungen och drottningen var ledare av mötena"

Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar också att hovets högsta chefer träffades varje tisdag för ledningsgruppsmöte. Mötesledare?

– Kungen och drottningen var naturligtvis ledare av mötena. Varje tisdag gick vi igenom alla inbjudningar och tackade ja eller nej, säger hon i "Tankar med Daniel Redgert"

Kungen och drottningen leder de veckovisa mötena på Slottet.Foto: OLLE SPORRONG

Mötena pågick i tre timmar mellan klockan 10 och 13.

– Sedan var det en arbetslunch. Svensk husmanskost, lagad på Slottet.

Så rekryteras kungens medarbetare

Elisabeth Tarras-Wahlberg får också i podcasten "Tankar med Daniel Redgert" frågan om hur rekryteringen till hovet går till.

– I början så annonserade man inte efter anställda någonstans. Det gick ofta på kontakter. Men senare så hade man ju tidningsannonser och så småningom även annonser ute på nätet, säger Tarras-Wahlberg.

 

Elisabeth Tarras-Wahlberg under firandet av kronprinsessans 40-årsdag.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

 

LÄS MER: Tarras-Wahlberg har funnit kärleken på nytt 

 

Orsaken till den, till en början slutna, rekryteringsprocessen var enkel:

– Det var inställningen där från början, man ville gärna veta vem man anställde. Det ville man ju fortsättningsvis och naturligtvis nu också. Nu tror jag att man använder rätt mycket rekryteringsfirmor, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg i "Tankar med Daniel Redgert".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.