Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lyckades hovet med att vända bilden av Madeleine

Margareta Thorgren har varit informationschef sedan 2014.
Foto: TV4
Margareta Thorgren och maken Herr Magnus Thorgren på kungliga slottet i Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Prinsessan Madeleines popularitet har ökat sedan Margareta Thorgren blev informationschef, menar Malou von Sivers.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN

När hovets informationschef Margareta Thorgren gästade ”Efter tio” lyftes hennes insats för kungafamiljens ökade popularitet.

Kungen och prinsessan Madeleine har varit hårt kritiserade – nu berättar Margareta Thorgren att öppenhet är en av nycklarna för att vända bilden.

– Det finns ett så enormt behov att veta vad kungafamiljen gör, säger hon i TV4-programmet.

Hovets informationschef Margareta Thorgren, 56, gästade tisdagens ”Efter tio” tillsammans med sin son, snowboardstjärnan Sven Thorgren, 25. 

Mor och son var där för att prata om mod och utmaningar i livet, men Malou von Sivers passade också på att ställa frågor om Margareta Thorgrens arbete.

Sedan Margareta Thorgren tillträdde sin roll 2014 så har kungafamiljens popularitet ökat, menar Malou von Sivers. Enligt programledaren gäller det i klarspråk kung Carl Gustaf och prinsessan Madeleine, som tidigare fått en del kritik.

– Det finns ett så enormt behov att veta vad kungafamiljen gör. Så om allas jobb ger resultatet att man ser kungen på kanske ett annat sätt eller att han är fokuserad på viktiga frågor för Sverige, då är det jätteroligt att du säger det – och om svenska folket ser det, säger Margareta Thorgren.

Men samtidigt som det är viktigt att kungafamiljen är transparenta, så ska deras gränser värnas. 

– Det är jätteviktigt med balans i livet. Det är svårt många gånger. Det är utmaningar både det i privata och inte minst i arbetet också. Men det ena ger också energi till det andra, säger Margareta Thorgren i TV4-programmet.

Margareta Thorgren under en galamiddag på slottet förra året.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES/(C) PELLE T NILSSON/STELLA PIC

Margareta Thorgren om sin framtid i hovet: ”Mycket som händer”

Thorgren lyfter också sina medarbetares viktiga funktioner, och menar att ett välfungerande team egentligen inte ska synas så mycket själva utan verka i kulisserna. Till Expressen säger hon:

– Utgångspunkten är att belysa statschefens arbete och det ljus som kungafamiljen riktar på viktiga frågor för Sverige.

I ”Efter tio” berättar Margareta Thorgren också om sin framtid i hovet:

– Det är mycket som händer just nu och det är många roliga saker på gång. Jag är nog kvar några år till. Om jag får förtroendet.

Sven Thorgren är mellanbarn i en skara av fem syskon. Inom branschen har han fått smeknamnet ”Svenergy”, och drivet har tagit honom till världseliten i snowboardåkning. Närmast tävlar han i världscupen i Italien, och siktar mot OS i Kina 2022.

Hovets informationschef Margareta Thorgren är mamma till snowboardproffset Sven Thorgren.
Foto: TV4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.