Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever kungafamiljen under coronapandemin

Så påverkas kungligheterna av coronaviruset.
Prinsessan Madeleine är kvar i Florida med familjen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det traditionella firandet av kung Carl Gustaf den 30 april ställs in på grund av coronapandemin.

Kungen ska ”hyllas på annat sätt”, uppger man vid hovet.

Även de kungliga 70-plussarna har fått inrätta livet efter rådande läge.

– Det är många i samhället som ställer om och jobbar digitalt, även kungafamiljen, och det fungerar bra, säger Margareta Thorgren, kungahusets informationschef.

Firandet av kungens födelsedag den 30 april brukar varje år innebära en liten folkfest på huvudstadens gator.

Men det blir ingen traditionell mottagning på slottets yttre borggård när kung Carl Gustaf fyller 74 år på valborgsmässoafton.

Ingen musikuppvaktning, eller beriden vaktparad. Och inga små barn som kommer fram med blommor. Precis som när det gällde kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande den 12 mars ställs hela evenemanget in ”av hänsyn till allmänheten, som vid firandet brukar samlas på en begränsad yta med viss trängsel, och utifrån Folkhälsomyndighetens riskbedömning avseende det nya coronaviruset”.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf får som andra 70-plussare hålla distansen socialt i möjligaste mån. Det traditionella födelsedagsfirandet på slottets borggård är inställt.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Enligt Margareta Thorgren kommer kungen att uppvaktas på annat sätt än det vanliga.

– Även om kungen är kvar på Stenhammars slott kommer han att firas. Kungen ska hyllas på ett annat sätt än det traditionella på borggården, uppger Thorgren.

Den publika verksamheten på de kungliga slotten har varit stängd sedan 21 mars. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har vistats på Stenhammars slott utanför Flen i Sörmland. Där har de två 70-plussarna isolerat sig från övriga familjen för att inte riskera något.

Kungen och drottningen försöker dock hålla i gång så gott det går. Kung Carl Gustaf sände sitt tv-tal till nationen från Stenhammars slott och drottning Silvia har jobbat med videomöten.


Foto: Kungl. Hovstaterna / Foto: Kungl. Hovstaterna / The Royal Court of Sw
Ur den kungliga kalendern. Kungaparet jobbar hemifrån med videosammanträden.
Foto: Kungl hovstaterna

– Det är många i samhället som ställer om och jobbar digitalt, även kungafamiljen, och det fungerar bra, säger Margareta Thorgren och tillägger:

– Ett exempel var i fredags när drottningen höll en stor virtuell konferens med många barnrättsorganisationer. Det fungerade bra och effektivt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel jobbar hemifrån Haga slott.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Även kronprinsessparet jobbar hemifrån, Haga slott i deras fall. I veckan hade kronprinsessan Victoria och prins Daniel bland annat digitalt möte med Skolverket om hur skolorna arbetar med distans- och fjärrundervisning med anledning av covid-19-pandemin.

Prinsessan Estelles skola Campus Manilla på Djurgården höll ju för övrigt tillfälligt stängt i början i mars sedan en elev bekräftats med coronavirus.

Hemma hos prinsparet Carl Philip och Sofia har det ätits tårta i helgen, då prins Alexander fyller år 19 april.

Mamma och pappa grattade sin fyraåring med ett inlägg på Instagram men något större ståhej var inte planerat.

Prinsessan Sofia Hon har gått Sophiahemmets snabbutbildning för att hjälpa till med avlastning i vården.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

– Prinsen firas privat och tillsammans med familjen, upplyser Margareta Thorgren.

Prinsessan Sofia meddelade i veckan att hon påbörjat en kortare sjukvårdsutbildning för att kunna avlasta vårdpersonalen på Sophiahemmet som volontär. Sofia är nu placerad på en vårdavdelning på sjukhuset för att hjälpa till med enklare omsorgsuppgifter, städning med mera.

Hur det ska bli med kommande födelsedagar i kungafamiljen (Carl Philip 41 år den 13 maj, Madeleine 38 år den 10 juni och Victoria 43 år den 14 juli) är för tidigt att slå fast, enligt hovet.

Prinsessan Madeleine kvar i USA

Man har dock hintat att den traditionella Victoriadagen på Öland kan komma att se annorlunda ut i år på grund av pandemin. Vanligen samlas en storpublik för att fira kronprinsessan i tv-sändning.

Frågan är också om prinsessan Madeleine och hennes familj kan lämna sitt hem i Florida och resa till Sverige över sommaren? Familjen skickade en påskhälsning i på Instagram, men när och om de reser från USA är oklart.

– Kungafamiljen följer myndigheternas rekommendationer och planeringen för resor utgår från det, svarar Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleines påskhälsning från Florida med Chris O´Neill, prins Nicolas, prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Kungens tal till nationen om coronakrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.