Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så levde Sofia och Carl Philip innan de blev coronasmittade

Hovets informationschef berättar mer om prinsparets bekräftade covid-19.
Under onsdagen testade prinsessan Sofia och prins Carl Philip positivt för covid-19. Nu ska Kungahusets livmedikus försöka spåra smittspårning.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Prins Carl Philip och hans kompanjon Oscar Kylberg driver designfirman Bernadotte & Kylberg, som nu släppt varumärket NRJD, som står för Njord. Här på en bild tillsammans från 2013.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia valde i april att utbilda sig för att kunna hjälpa den svårt belastade sjukvården som vårdbiträde under coronapandemin.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Här, i hemmet Villa Solbacken, har prinsparet och deras barn satts i karantän efter insjuknandet i covid-19.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under coronapandemin har Kungahuset blivit en symbol för Sveriges coronastrategi – där personligt ansvar lyfts fram som de bästa verktygen för att hindra smittan. 

Nu har covid-19 ändå smugit sig in i hovet genom prins Carl Philip och prinsessan Sofia. 

Tre händelser i närtid utkristalliserar sig som möjliga smittkällor: Begravningen av drottning Silvias bror, Walter Sommerlath, prinsessans Sofias vårdarbete på Sophiahemmet och prins Carl Philips lansering av ett nytt varumärke. 

– Det var mycket folk i rörelse i lokalen men allting sköttes snyggt, säger designskribenten och tv-profilen Mark Isitt, som var moderator under lanseringen.    

Kungahuset har genom sitt ansvarsfulla uppträdande fungerat som ett moraliskt föredöme för svenska folket under coronapandemin.  

Så har kungaparet stöttat de svenska rekommendationerna

Kungaparet, som tillhör riskgruppen 70 plus har isolerat sig. Först på Stenhammars slott och nu på Drottningholms slott. 

Kung Carl Gustaf har skickat uppmuntrande budskap till svenska folket om att härda ut och drottning Silvia har hyllat den överbelastade vårdpersonalens hjälteinsatser under pandemin. 

https://www.instagram.com/p/CHss4UFImOL/?utm_source=ig_web_copy_link

Därför fick torsdagens nyhet om att smittan ändå letat sig in till kungafamiljen, genom prins Carl Philips och prinsessan Sofias positiva covid-diagnoser under onsdagen, desto större genomslag. 

Prinsparet visade lättare influensasymtom och sattes omedelbart i karantän tillsammans med barnen prins Alexander och prins Gabriel i bostaden Villa Solbacken. 

Här, i hemmet Villa Solbacken, har prinsparet och deras barn satts i karantän efter insjuknandet i covid-19.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En lättnadens suck kunde dras när det visade sig att kungaparet och kronprinsessparet inte visade sig vara smittade – men frågan kring hur prinsparet kan ha smittats är fortfarande obesvarad.

Livmedikus Mårten Rosenqvist: ”Jag har ansvar för kungafamiljens medlemmar” 

Och uppdraget att smittspåra går till Kungahusets läkarstab som leds av förste livmedikus, Mårten Rosenqvist, som är professor emeritus inom kardiologi. 

Han har haft posten sedan 2006.  

– Vi är sex stycken livmedikusar. Jag är förste livmedikus. Det betyder att jag har ansvar för kungafamiljens medlemmar, säger Mårten Rosenqvist. 

Du är ansvarig för smittspårningen?  

– Ja, det görs tillsammans med hovet, säger Mårten Rosenqvist, som hänvisar övriga frågor kring smittspårningen till informationsavdelningen. 

Förste livmedikus, Mårten Rosenqvist, som är professor emeritus inom kardiologi.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Några händelser som ligger nära i tiden är sannolikt av extra intresse för Mårten Rosenqvist i jobbet med att kartlägga prinsparets kontakter. 

Den 12 november lanserade prins Carl Philip och hans kompanjon Oscar Kylberg sitt gemensamma designmärke NJRD, som står för Njord. Lanseringen hölls, på grund av andra coronavågen, digitalt. 

Prins Carl Philips kompanjon har också testat positivt

Men Carl Philip och Oscar Kylberg, prins Gabriels gudfar, befann sig tillsammans med andra personer i lokalen som de sände ifrån. 

Prins Carl Philip och hans kompanjon Oscar Kylberg driver designfirman Bernadotte & Kylberg, som nu släppt varumärket NJRD, som står för Njord. Här på en bild tillsammans från 2013.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Och under torsdagen bekräftade även Oscar Kylberg, via sitt Instagram-konto, att han testat positivt för covid-19. 

”Covid-19 ✅ 😷 Ta hand om er. Kram! ❤️🌟 ”, skrev han.  

https://www.instagram.com/p/CIDuuM6p2eF/?utm_source=ig_web_copy_link

En av dem som befann sig i designduons närhet och frågade ut dem under en halvtimme är designskribenten och tv-profilen Mark Isitt, som fungerade som moderator under tillställningen. 

Han är inte smittad. 

– Jag mår alldeles utmärkt faktiskt. Och jag testade mig i förrgår, så jag är förskonad, säger Mark Isitt som berättar att de närvarande gjorde sitt bästa för att hålla avstånd. 

Mark Isitt: ”Det var mycket folk i rörelse i lokalen”

– Det var mycket folk i rörelse i lokalen men allting sköttes snyggt. Så jag undrar om det kan ha skett då. Jag tror att de har haft hektiska dagar efter lanseringen, som blev väldigt uppmärksammad. 

En dryg vecka efter tillställningen, den 20 november, så deltog prinsparet, kungaparet och kronprinsessparet i en hemlig sorgeceremoni som hölls i Drottningholms slottskapell: Begravningen för drottning Silvias älskade bror, Walther Sommerlath, som gick bort vid 86 års ålder den 23 oktober.   

Walther Sommerlath anländer till prins Nicolas dop i Drottningholms slott 2015.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Då, för en vecka, sedan testade prinsparet och de andra sörjande negativt för covid-19 och ingen av dem visade symtom. 

Ceremonin hade under tio deltagare. 

– Anledningen till att kungafamiljen träffades i samma kyrkorum är för att man vidtog väldiga säkerhetsåtgärder. Men trots säkerhetsåtgärderna och trots att man var under tio personer så var de ändå under en kort stund i samma kyrkorum, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, till Svensk Dam

Kungahuset valde att göra avkall på kung Carl Gustafs regel

Samtidigt valde Kungahuset i och med begravningen att göra avkall mot en pandemiregel som kungen införde i våras: Att Carl Gustaf och hans tronarvinge kronprinsessan Victoria skulle hållas åtskilda – så att de inte skulle riskera att insjukna på samma gång. 

Ytterligare en faktor som kan ha betydelse för smittspårningen är prinsessan Sofias hyllade frivilliginsats som vårdbiträde under pandemin.  

Prinsessan Sofia valde i april att utbilda sig för att kunna hjälpa den svårt belastade sjukvården som vårdbiträde under coronapandemin.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

För att stödja den överbelastade vården under coronapandemin arbetar prinsessan Sofia sedan i april på Sophiahemmet. 

Enligt Svensk Dam ska prinsessan ha jobbat på Sophiahemmet så sent som tidigare under veckan, bara dagar innan hon visade symtom. 

Expressen har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren som meddelat att hon ska återkomma. 

LÄS MER: 

Carl Philip och Sofia har covid-19 

LÄS MER: 

Drottningen hyllar personalen inom vården: ”De är hjältar” 

LÄS MER: 

Kungens hälsning till svenska folket: ”Håll ut!”

Så kan din telefon kan skydda dig från covid-19

Ny teknik kan hindra smittspridningen av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.