Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt begravs 31 mars. Foto: All Over Press / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINENCarl Adam "Noppe" Lewenhaupt begravs 31 mars. Foto: All Over Press / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt begravs 31 mars.

 Foto: All Over Press / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Dödsnotisen publicerades i Dagens Nyheter. Foto: Dagens Nyheter/SkärmdumpDödsnotisen publicerades i Dagens Nyheter. Foto: Dagens Nyheter/Skärmdump
Dödsnotisen publicerades i Dagens Nyheter. Foto: Dagens Nyheter/Skärmdump
Kungens vän ”Noppe” hittades död i vattnet. Foto: Robban AnderssonKungens vän ”Noppe” hittades död i vattnet. Foto: Robban Andersson

Kungens vän ”Noppe” hittades död i vattnet.

 Foto: Robban Andersson

Så kommer ”Noppe” föras till sista vilan

Publicerad

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt begravs den 31 mars i Hedvig Eleonora kyrka.

Ett stort antal gäster väntas komma för att ta ett sista farväl – däribland kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

– Det talet jag kommer att hålla kommer förstås att handla om vilken glädjespridare "Noppe" var, säger kyrkoherde Hans Rhodin som håller i begravningen.

Nu har familjen offentliggjort när Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt kommer att begravas.

I en begravningsannons i Dagens Nyheter på söndagen skriver familjen att begravningen äger rum fredagen den 31 mars klockan 14.00 i Hedvig Eleonora kyrka.

"Allas vår älskade Carl Adam Lewenhaupt", står det i annonsen som är undertecknad av "Noppes" familj.

"Du är hos oss för evigt. Vila i frid", står det.

Hans Rhodin, till vardags kyrkoherde i Oscars församling, kommer att hålla i begravningen. Han var privat vän med "Noppe" och höll i begravningen för "Noppes" far.

– Jag känner förstås ett förtroende över att hålla i det här. Framför allt är det ett förtroende från "Noppes" hustru Lee, säger han.

Stort antal gäster väntas

Hans Rhodin berättar att begravningen, i allt väsentligt, blir en traditionell sådan.

– Det blir en traditionell begravning med psalmer som familjen har sjungit förr. Det blir en helt traditionell, svenskkyrklig, begravning.

Hur kommer det att märkas att det är en begravning för "Noppe"?

– Det talet jag kommer att hålla kommer förstås att handla om vilken glädjespridare han var.

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt var en man med många vänner och bekanta.

– Hedvig Eleonora kyrka har plats för 700 personer. Det hoppas vi ska räcka, säger Hans Rhodin.

Två av gästerna som kommer är kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Kungen var nära vän med Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.

– Kungen och drottningen kommer att delta i begravningen, bekräftar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Oklart om kungen närvarar

Dagen efter att kungen fick beskedet att hans nära vän "Noppe" gått bort kommenterade han det sorgliga beskedet för Expressen.

– Jag fick reda på det sent i går kväll och det är självklart en tragisk händelse som har hänt. Det är något som vi beklagar. Det är en av mina äldsta vänner och vi har haft väldigt trevligt och roligt tillsammans, sa kungen och fortsatte:

– Han var en riktig spjuver i ordets rätta bemärkelse. Vi har haft många goda skratt tillsammans. Jag vill sända en tanke till hans hustru och alla som har stått honom nära.

Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt hittades död i vattnet på Hundudden utanför Djurgården under onsdagen den 1 mars. Polisen misstänkte då inte att något brott låg bakom "Noppes" död.

"Noppe är den varmaste människa vi någonsin har mött. Han blir oändligt saknad", skrev familjen i ett uttalande.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.