Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Meghan och Harry dela på föräldraledigheten

Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEPHEN LOCK / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Meghan och Harry är inga vanliga kungligheter.
De har tagit många moderna beslut sedan de gifte sig 19 maj 2018. 

Frågan är om de inte kommer ta ännu ett modernt beslut – dela upp föräldraledigheten när de väntar smått nu i april. 

Meghan Markel har redan satt sin stämpel som en modern prinsessa i det brittiska kungahuset. 

Hon fortsätter med sin dagliga yoga och har fått sin make att sluta med en av sina favoritaktiviteter: jakt. 

I april kommer deras första barn att födas. Och visst finns det utrymme att införa lite modernitet i deras föräldraskap, särskilt för ett par som offentligt benämnt sig själva som feminister. Paret säger sig också sätta jämställdhet högt i deras relation. 

 

”Diskuterar mycket jämställdhet”

Den kungliga experten och journalisten Victoria Arbiter säger i Yahoos The Royal Box att hon tror att de båda blivande föräldrarna kommer att dela upp föräldraledigheten på ett - för kungahuset - väldigt modernt sätt. 

– Eftersom det är ett par som diskuterat jämställdhet i stor utsträckning så tror jag att de också vill visa det i praktiken, säger hon.

Hertiginnan Kate och prins William efter prins Louis födelse förra året.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Så gjorde Kate och William

Hur ser det ut i övriga familjen då? Prins Harry kan alltid snegla på storebrorsan prins William och hans hustru Kate för inspiration.

När prins George föddes den 22 juli 2013 var mamma Kate hemma i en månad innan hon begav sig ut på sitt första officiella uppdrag. Pappa William var hemma två veckor. Det är den standardiserade föräldraledigheten i Storbritannien. 

Och när prinsessan Charlotte föddes 2 maj 2015 var Kate hemma hela fem månader innan hon började jobba. Pappa William upprepade sin föräldraledighet med att ta ut två veckor.

Och så minstingen prins Louis som föddes 23 april 2018. Kate var hemma sex månader innan hon tog på sig jobbkavajen igen. När Kate stannade hemma lite längre än med de två första barnen kanske William tog sig friheten att börja jobba på direkten. Han stannade inte hemma någonting innan han började jobba igen efter att ha fått sitt tredje barn. 

För vanliga ”commoners” i Storbritannien har man rätt att ta ut 50 veckors föräldraledighet varav 37 är betalda, om man möter alla kriterier som finns.

Det gäller traditionellt sett mammor i Storbrittanien, medan papporna har fått två veckors betald ledighet. 

Men det blåser förändringens vindar, och en del föräldrar väljer att dela upp de 50 veckorna sinsemellan för att få en mer jämställd ledighet, skriver BBC.