Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hindrade kungen Sofia och Carl Philip inför dopet

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Kungen och Carl Philip.
Foto: SVEN LINDWALL

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia bestämde sig på bara några timmar om den viktiga detaljen inför prins Gabriels dop.

I stället var det kungen som fördröjde allt.

– Vi håller på tills alla är glada och nöjda, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker, om processen att ta fram vapen och monogram åt de kungliga.

Snart är det dags för en stor familjehögtid i kungafamiljen när prins Carl Philips och prinsessan Sofias son prins Gabriel ska döpas på fredag.

Men planeringen av dopet har – kanske inte helt oväntat – kantats av vissa problem och bekymmer.

Alla medlemmar av kungafamiljen har ett heraldiskt vapen som bland annat symboliserar det hertigdöme som den kungliga personen har. Kungliga personer har också ett monogram som används som en slags ägarbeteckning.

Kungen beställde, genom riksmarskalk Svante Lindqvist, att den statliga myndigheten Riksarkivet skulle ta fram förslag till vapen och namnchiffer.

Flera olika utkast levererades till hovet som inhämtade föräldrarnas, det vill säga Carl Philips och Sofias, åsikter.

Prins Carl Philip är ju designer själv och är mycket intresserad av formgivning. När han och Sofia skulle gifta sig var han den som, ihop med heraldiske konstnären Vladimir A Sagerlund, designade prinsparets gemensamma monogram.

LÄS MER: Allt du behöver veta om prins Gabriels dop – så ser du dopet

Prins Gabriel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Foto: ERIKA GEDERMARK/KUNGAHUSET.SE

Dröjde två månader

Det tog bara några timmar för prinsparet att bestämma sig för vilket av förslagen de gillade.

"Tack för förslagen! Prinsparet gillar förslag nr 1", skrev parets sekreterare i ett mejl som Expressen har tagit del av.

Men sedan dröjde det nära två månader innan vapnet och monogrammet ritades färdigt och presenterades. Det skedde först den 22 november.

Expressen erfar att fördröjningen av processen skedde i kungens ände. Han är den som formellt fastställer vapen och monogram.

Prins Gabriel.
Foto: KUNGAHUSET.SE

”Det var någon kommunikationsmiss”

Processen får inte ta hur lång tid som helst. Monogrammet ska visas upp på dopet. När prins Alexander döptes förra året hade det avbildats med äpplen i slottsparken på Drottningholm. Och vapenskölden ska handmålas på den kungliges Serafimersköld.

Men det dröjde lång tid innan Riksarkivet fick någon återkoppling från kungen. 

– Vad som hände där vet jag inte. Kungen fastställde sedermera det förslag som prinsparet hade valt, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker och den vid Riksarkivet som ansvarat för genomförandet av beställningen.

Berodde förseningen på att han hade ändringar som han ville göra?

– Det var någon kommunikationsmiss skulle jag tro. Allt tar tid när det gäller sådant här.

Det är inget konstigt att framtagande av vapen och monogram tar lång tid, menar Henrik Klackenberg.

– Vi får en kontaktperson på Slottet och så skickar vi förslag som läggs fram för de unga föräldrarna. Om de har synpunkter skickas det tillbaka och vi gör om. Sedan håller vi på så tills alla är glada och nöjda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.