Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hedrar kungafamiljen Stephen Hawkings minne

Stephen Hawking spelade in en kampanjfilm för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Foto: Kungahuset
Stephen Hawking träffade även kungen på Slottet.Foto: Kungahuset
Stephen Hawking dog 76 år gammal.Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Stephen Hawking spelade in en kampanjfilm för kronprinsessan Victoria och prins Daniel och träffade kungen på Slottet.

Nu sörjer kungafamiljen den bortgångne professorn.

"Vi känner tacksamhet över att vi fick tillfälle att möta Stephen Hawking i Cambridge", säger kronprinsessan Victoria och prins Daniel i ett gemensamt uttlaande.

Tidigt på onsdagsmorgonen informerades kungafamiljen om den tråkiga nyheten: Stephen Hawking, 76, är död.

– Kungafamiljen informerades tidigt i morse om den tråkiga nyheten och beklagar hans bortgång, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hon berättar att kungafamiljen vid flera tillfällen träffat professorn. Så sent som i oktober 2016 reste kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Cambridge för ett möte med professorn.

Orsaken var hans engagemang för barns rörelse. En fråga Generation Pep, en organisation som grundats av Kronprinsessparets stiftelse, engagerat sig i.

Hovets hyllning till Stephen Hawking

"Stiftelsen Generation Pep, som grundats av kronprinsessparet, samarbetade med Stephen Hawking i en kampanj som belyste problemen med fysisk inaktivitet, en fråga som låg professorn varmt om hjärtat då han själv under många år varit ofrivilligt stillasittande till följd av sjukdomen ALS", står det i ett uttalande från hovet på Facebook.

https://www.facebook.com/Kungahuset/posts/1730971080295130

 

I ett inlägg som hovet har publicerat på Facebook hedrar kungafamiljen hans minne genom att återpublicera bilder från de möten som kungafamiljen haft med professor Hawking.

Dels kungens möte med honom i Bernadottebiblioteket på Slottet – "ett uppskattat möte", dels kronprinsessparets möte när Hawking sitter mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel säger i ett gemensamt uttalande:

"Vi har tagit emot beskedet om professor Stephen Hawkings bortgång. Han var en omtyckt och respekterad vetenskapsman som gjorde stora insatser för att sprida kunskap om och väcka intresse för naturvetenskaplig forskning. Vi känner tacksamhet över att vi fick tillfälle att möta Stephen Hawking i Cambridge år 2016."

Hawkings ord i filmen för Victoria och Daniel

Det var för två år sedan som Hawking började samarbeta med Generation Pep.

Organisationen syftar till att få fler unga personer att röra på sig och aktivera sig.

I en reklamfilm, som spelades in i Cambridge, uttalade Hawking sitt stöd för Generation Pep.

– Lyckligtvis är lösningen enkel. Mer fysisk aktivitet och bättre matvanor. Det är inte raketforskning, säger Hawking i filmen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.