En mäktig skapelse - bröllopstårtan väger 250 kilo och är elva våningar hög.
En mäktig skapelse - bröllopstårtan väger 250 kilo och är elva våningar hög.

Så här ser bröllopstårtan ut

Publicerad
Uppdaterad
Nu avslöjas receptet på den tre meter höga och 250 kilo tunga tårtan som dekoreras med handgjorda rosor och liljor i karamell.
- Just nu håller vi på och montera och dekorera alla våningarna. Sen ska vi lista ut hur vi ska servera den när kungligheterna kommer, säger Günther Koerffer, vice ordförande för Sveriges bagare och konditorer.
Inget brudpar står högst upp. I stället blir det bland annat ätbara trekantiga spiraler i guld och blått. Högst upp finns kronprinsessparets monogram i gjuten karamell.
Tårtan är elva våningar hög, vit till färgen och formad som en fyrklöver. Den är dekorerad med 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell, uppger hovet.
Lagrena består av bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott
Tårtan har inte funnits förut och bagarna har ännu inte bestämt ett namn på den.
- ”@love” vore kanske ett bra namn, säger Koerffer till Expressen.se medan han jobbar med de sista förberedelserna.
- Just nu går allt bra, vi väntar bara på att sätta ihop den. Det är många delar och det är för varmt där vi befinner oss. Tårtan ska ätas kall.
Tårtan är en gåva från Sveriges bagare och konditorer. Nu är de förväntansfulla på mottagandet.
 Tårtan är gjord av nästan uteslutande ekologiska råvaror.
- Det finns så pass mycket ekologiska ingredienser. Man ska vara så lokal som möjligt och framför allt ska det vara så bra råvaror som möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.