Så här blir livet för nya kungabarnet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine och Chris O'neill under dopet för deras senaste barn, prins Nicolas. Nästa år väntas tillökning.
Foto: OLLE SPORRONG
Prinsessan Madeleine, med barnen Nicolas, Leonore och maken Chris vid dopet av prins Alexander.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Det myllrar av tronarvingar i kungahuset. Prinsessan Madeleines och Chris kommande barn beräknas bli nummer tio i den svenska tronföljden. 

Lekkamrater lär det inte råda brist på i kusinskaran.

Tillökningen blir parets tredje, efter storasyster Leonore, som i februari fyller fyra år, och prins Nicolas som i juni fyllde två.

Det nya barnet kommer inte sakna lekkamrater. På mammas sida är det redan fullt med kusiner. Prinsessan Estelle, fem år, prins Oscar, ett år, och så Carl-Philip och Sofias son Alexander, ett år, och deras kommande barn som väntas i dagarna.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med sonen Alexander – som också ska få ett syskon.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Kronplats 10

Prinsessan eller prinsessan kommer bli nummer tio i den svenska tronföljden efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Carl Philip, prins Alexander och Carl-Philips och prinsessan Sofias ännu ofödda barn, prinsessan Madeleine - och så förstås storasyskonen Leonore och prins Nicolas.

Det är kronprinsessan Victoria som per automatik tar över tronen efter sin far kungen. Hon blir då drottning av Sverige och prinsessan Estelle blir kronprinsessa av Sverige. Skulle Estelle avstå tronen är det prins Oscar som en dag blir kung av Sverige. 

Prinsessan Estelle.
Foto: ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES

Prins Alexander puttar bort Madeleine

Skulle ingen på Victorias sida (Victoria eller hennes barn) vilja fullfölja uppdraget övergår den till prins Carl Philip. Det skulle innebära att Sofias och Carl Philips son Alexander skulle bli framtida regent i Sverige - den dag pappa Carl Philip inte längre är kung. Om Alexander nekar är det lillebror eller lillasyster som står på tur.

Prins Carl Philips barn hamnar också före både prinsessan Leonore och prins Nicolas i tronföljden. Eftersom Carl Philip ligger före prinsessan Madeleine gäller samma ordning på deras barn, oavsett när de är födda.

Ändringar i successionsordningen skedde 1980. Då infördes fullt kognatisk tronföljd. Det innebär att monarkens äldsta arvinge, oavsett om det är en man eller kvinna, har arvsrätt till kronan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.