Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firar prinsessan Sofia födelsedagen

I dag markerar prinsessan Sofias födelsedag.Foto: Erika Gerdemark
Prinsessan blir 34 år. Här tillsammans med maken prins Carl Philip och sonen prins Alexander.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsparet ska fira dagen tillsammans, uppger hovets informationschef Margareta Thorgren.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Idag fyller prinsessan Sofia 34 år.

På den stora dagen vaknas det ett kungligt firande här hemma i Sverige.

– Hon firar dagen med familj och vänner, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Sofia föddes på Danderydssjukhus utanför Stockholm den 6 december 1984. Under uppväxten i Täby var hon en helt vanlig medborgare, med det skulle senare förändras.

Den 13 juni 2015 gifte hon sig med prins Carl Philip. Den stora dagen gav inte bara en make, utan också titeln som prinsessa.

Tillsammans har prinsparet fått barnen prins Alexander, 2, och prins Gabriel, 1 som välkomnats in i den kungliga släkten.

Hela familjen samlas under dagen för att fira prinsessan Sofias födelsedag.Foto: Anna-Lena Ahlström / Kungliga Hovet

Och nu på prinsessans födelsedag ska familjen samlas för att fira. Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren ska prinsessan fira privat. Både vänner och kungliga släktingar uppges dock vara inbjudna till kalaset. 

– Ja det är familj och vänner som ska fira henne här hemma, säger Margareta Thorgren. 

Födelsedagsfrukost på Villa Solbacken

Vilka som kommer till kalaset är oklart, men få ville nog missa födelsedagsfrukosten som hölls på Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm. För de som inte kunde komma har en officiell gratulation sänts till prinsessans via Instagram.

"I dag fyller Prinsessan Sofia 34 år. Grattis på födelsedagen!”, skriver Hovet där.

Varken prinsessan eller prins Carl Philip har några kungliga åtaganden under dagen. Förra året var prinsen dock på en kunglig resa i Hongkong, vilket gjorde att han missade firandet på hemmaplan.

Men årets firande kan nog lindra förra årets frånvaro. Själv har prinsessan Sofia tagit ledigt från arbetet under hela helgen, vilket kan ge tid för mer släkt att ansluta sig, uppger Svensk Dam

Men sedan väntas ett stort åtagande. Enligt tradition kommer det kungliga paret att gå på utdelningen av Nobelpriset och Nobelbanketten på måndag, den 10 december.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid förra årets Nobelfest.Foto: SVEN LINDWALL

För prinsessan Sofia blir det den fjärde Nobelfesten sedan  entrén i kungligheten 2015.

LÄS MER: Nobeldagen 2018: Allt om Nobelpriset och Nobelfesten 

LÄS MER: De står för maten på årets Nobelbankett 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.