Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firar Madeleine jul – flyger hem till Sverige

Prinsessan Madeleine kommer hem till jul.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Madeleine har inte varit i Sverige sedan hon och familjen i somras flyttade till Florida.Foto: SVEN LINDWALL

NEW YORK. Hemlängtan blev för mycket – nu kommer prinsessan Madeleine hem.

Åtminstone tillfälligt för att fira julafton och mamma Silvias födelsedag.

– Hon ser mycket fram emot detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Prinsessan Madeleine har inte varit i Sverige sedan hon och familjen i somras flyttade till Florida. I stället har fokus varit på prinsessan Adrienne som föddes i mars – och att komma i ordning i sitt nya hem. Madeleine har inte haft några officiella uppdrag och för en tid sedan meddelande hovet att hon inte heller skulle komma hem till Nobelfesten den 10 december. 

– Familjen fokuserar nu på att etablera sig och skapa ett fungerande vardagsliv i det nya landet, sa Margareta Thorgren då

 

Madeleine ska fira drottningen

Men bara någon vecka senare är Madeleine trots allt på plats i Stockholm tillsammans med maken Chris O’Neill och barnen Leonore, Nicholas och Adrienne.

– Prinsessan kommer hem till den 18 december då det är ett seminarium på Oscarsteatern där drottningens alla stiftelser kommer att hylla henne, säger Margareta Thorgren. 

Anledningen är att drottningen fyller 75 år dagen före julafton och att stiftelserna vill lyfta drottningens ”stöd, ledarskap och stora insatser inom bland annat barnrättsfrågor, drogprevention och demensvård” skriver hovet på sin hemsida.

Madeleine kommer att närvara tillsammans med hela familjen, inklusive syskonens respektive: kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Huruvida Chris O’Neill också kommer nämns inte på hemsidan.

Hela familjen i somras.Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM

Återvänder till Hovstallet

Madeleine och familjen kommer sedan att vara kvar i Sverige under hela julhelgen och bo i Hovstallet där hon sedan länge disponerar en lägenhet. 

– Prinsessan har inte varit tillbaka sedan augusti och att fira jul tillsammans med övriga familjen är en tradition. Särskilt nu när hon inte bor i Sverige ser hon mycket fram emot att komma hem till jul, säger Margareta Thorgren.

Madeleine har tidigare berättat att hon får hemlängtan och att hon brukar "Facetima" med familjen när saknaden blir för stor.

– Familjen trivs bra där de bor, men just vid jul finns en tradition att träffa familj och vänner så det känns naturligt för prinsessan att åka hem.

Vad har de för traditioner kring jul?

– Som i många familjer försöker hela, stora familjen att komma samman och fira tillsammans. Det brukar vara på Drottningholm. I år är det ju lite extra också eftersom drottningen fyller 75 år. 

Hur ska de fira själva födelsedagen?

– Den firas privat med familj och privata vänner men det är inget officiellt firande just den dagen.

Trivs bra i Florida

Hur kommer det sig att Madeleine inte var med på Nobelfesten när hon ändå åker hem?

– Det är en vecka tidigare helt enkelt. Vi har gått ut med att hon inte deltar i de officiella programmen under hösten, så det ligger helt i linje med det, säger Margareta Thorgren.

Hur trivs de i Florida?

– De trivs bra. Det är en stor förändring när man har tre små barn att få allt att fungera och det tar sin tid att finna sin nya plattform. Men familjen mår och trivs bra nya bostaden. 

Och hur går det för Chris O'Neill?

– Han har precis som tidigare sin business i både Europa och USA. Det som är viktigt för familjen – eftersom det är ett så stort arbetsfält – är att ha familjen så nära som möjligt för att han ska kunna vara med dem så mycket som möjligt. Det är en av anledningarna att de bor i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.