Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firar drottningen jul – med privata traditionerna

Det här är det brittiska kungahuset
Drottning Elizabeth åker varje år tåg till julfirandet i Sandringham, Norfolk.Foto: JOE GIDDENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth åker varje år tåg till julfirandet i Sandringham, Norfolk.Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Varje år sedan 1952 håller drottning Elizabeth ett jultal till nationen.Foto: JOHN STILLWELL / ALL OVER PRESS RETNA UK
Drottning Elizabeth förbereder julmat tillsammans med prins Charles (till höger), prins William (till vänster) och prins George (med sleven i mitten) i Buckingham Palace, inför julen 2019.Foto: CHRIS JACKSON / GETTY IMAGES /PA / HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hertiginnan Meghan och prins Harry kommer inte på drottningens julfest.Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Prinsessan Diana gjorde en julklappsmiss första julen i Sandringham.Foto: AP
1 / 7

Drottning Elizabeth drar sig varje år tillbaka till landsbygden för att fira jul med familjen.

Tillställningen är full av traditioner med skämtsamma julklappar, strikt klädkod och fest för de anställda så fort drottningen somnat, enligt Daily Mail.

För vanliga britter förknippas drottningens jul mest med hennes årliga jultal som sänds i tv på juldagen. Men för den kungliga familjen innebär högtiden en stor privat fest.

Veckan före jul åker monarken tåg till Sandringham house, det privata hemmet där maken prins Philip numera tillbringar mesta delen av sin tid, sedan han tidigare i år drog sig tillbaka från sina formella plikter.

På julafton anländer sedan resterande medlemmar av kungafamiljen, i stigande ordning efter sin position, enligt Daily Mail.

Prins Harry och Meghan uteblir

Men i år kommer inte prins Harry och Meghan delta, utan i stället tillbringa julen i USA med Meghans mamma. Paret har under hösten tagit en paus från sina kungliga åtaganden.

Sandringham house är känt som det minsta av de kungliga residensen, eller åtminstone det minst storslaga, och yngre medlemmar av kungafamiljen får finna sig i att övernatta i små rum, som vanligen är avsedda för personal, enligt Daily Mail.

Kungafamiljen, precis som de flesta svenskar, följer den tyska traditionen att dela ut julklappar på julafton. Gåvorna läggs ut på bänkar och öppnas prick klockan 18.00.

Drottning Elizabeth II, kyrkoherdern, drottningmodern Elizabeth, prinsessan Diana och prins Harry efter gudstjänsten på juldagen 1990.Foto: News UK Ltd/REX / Copyright (c) 1990 Shutterstock
I Sandringham house firar den brittiska kungafamiljen jul varje år.Foto: PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Prinsessans Dianas första jul i Sandringham blev något av en chock när hon upptäckte vad det var för paket som kungafamiljen köpte till varandra. Den nyblivna prinsessan hade köpt en exklusiv kashmirtröja till prinsessan Anne, men när hon öppnade sin present fanns där en skämtsam toalettpapperhållare.

Specialmeny för drottningens hundar

På kvällen är det dags för en middag med strikt klädkod med männen i frack och kvinnorna i balklänning. Det finns till och med en speciell meny för drottningens hundar.

Juldagen innebär en lång procession av olika maträtter, som bara pausas av gudstjänsten i en närliggande kyrka.

Kvällsmaten innebär en stor buffé med bland annat ett vildsvinshuvud, skinka, skaldjur och drottningens favoritmintchoklad.

Ingen får gå och lägga sig före drottningen, men när det väl har skett är det dags för de över 100 anställda att roa sig med dans. De måste dock gå upp tidigt morgonen efter för att förbereda frukosten klockan halv sju, inför annandagens årliga jakt.

Se prins Harrys känslosamma julhälsning till barnen

Prins Harrys känslosamma julhälsning till barnen. Hälsningen skickades till barn vars föräldrar fått sätta livet till i armén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.