Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fick prinsessan Sofia sitt drömbröllop

Sofias bröllopsklänning var gjord till stora delar av spets och är designad av svenska Ida Sjöstedt.
Foto: Olle Sporrong
Kyssen.
Foto: Olle Sporrong
Det var ett tydligt färgtema för blommorna.
Foto: Getty Images
Sofias pappa Erik Hellqvist ledde henne in till kyrkan.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Salem Al Fakir sjöng på bröllopet.
Foto: Anders Wiklund/Tt
Molly Sandén och Danny Saucedo.
Foto: Sven Lindwall
Efter bröllopet bytte Sofia till en lite enklare spetsklänning.
Foto: Sven Lindwall
Icona Pop spelade på festen.
Foto: Sven Lindwall
Det gjorde också Avicii.
Fredagens fest hölls i Bergrummet. Här syns norska kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon lämna festen.
Foto: Tomas Leprince
Christina Saliba och Elias Saliba.
Foto: Sven Lindwall
1 / 11

Sagobröllopet hyllas för sitt personliga anslag.

När brudparet dansade ut ur kyrkan till gospeltoner var flera traditioner redan brutna – därefter följde en lyckofest som fortsatte tvärs emot alla konventioner.

Så här skapade prinsessan Sofia sin och prins Carl Philips speciella högtidsdag.

– Jag tror att om de fått göra om det så hade de nog gjort exakt likadant, säger nära vännen Christer Chrysanthou.

Det var en av de varmaste dagarna på året och solen strålade ner över Stockholm när huvudstaden i lördags gjorde sig redo för det tredje kungliga bröllopet på fem år.

Kortegevägen var provkörd, färgglada blommor var på väg in i Slottskyrkan och det var redan känt vilka som skulle vara brudnäbbar under vigseln.

Men närmare detaljer om bröllopet hade Sofia Hellqvist och prins Carl Philip lyckats hålla hemliga – trots en flera månader lång minutiös planering.

Redan tiden för vigseln – 16.30 på eftermiddagen, en tidpunkt som är betydligt senare än brukligt – antydde dock att det skulle bli något utöver det vanliga och att brudparet struntade i traditionella regler för hur ett kungligt bröllop ska se ut.

– Där var jättemånga detaljer som var överraskande. Det var ett väldigt modigt val av färgkod. Junibröllop och kungligt bröllop, det brukar vara väldigt dovt, med vita blommor och ljus pastell. När man såg den här korallfärgade mattan så tänkte man att "okej, här är ett brudpar som kör sitt eget race", säger Johanna Kajson, bröllopskoordinator på Great Weddings.

Nu kan Expressen berätta flera detaljer om hur prinsessan Sofia skapade sitt drömbröllop, helt efter egna önskemål.

Den nyblivna prinsessan är mycket musikintresserad och det var självklart för henne att lägga stor vikt vid vilken musik som spelades i kyrkan.

Valet av ingångsmarsch var helt och hållet Sofias val erfar Expressen. Det var Athair ar Neamh "Fader i himlen", en låt av irländska sångerskan Enya som är populär i yogakretsar och det är mycket troligt att Sofia har lyssnat på den under sina egna yogapass.

Därefter följde bland annat Coldplay-låten "Fix you" med sångaren Salem Al Fakir och en svensk version av Rihannas världshit "Umbrella" – ett önskemål som både Sofia och Carl Philip stod bakom.

Men den största överraskningen kom när vigselakten var över och brudparet skulle lämna kyrkan. Då fylldes kyrkorummet av en jublande glad gospelversion, "Joyful, Joyful" baserad på finalen av Ludwig van Beethovens Symfoni nr 9.

Gästerna reste sig i bänkraderna och började klappa takten samtidigt som brudparet bokstavligen dansade ut ur kyrkan.

– Hur de la upp vigseln i kyrkan kommer också göra att brudpar vågar lite mer. Framför allt gospeln som var fantastisk. Men även valet av övriga låtar, när det är ett kungligt bröllop brukar det vara väldigt försiktigt och traditionellt. Men de här låtarna var moderna, med Coldplay och Rihanna. Sånt gör att folk påminns om att man inte behöver hålla sig inom ramen under sina bröllop, säger Johanna Kajson.

Lars-Göran Lönnermark, biskop emeritus och överhovpredikant, och hovpredikant Michael Bjerkhagen genomförde vigseln mellan Sofia och Carl Philip.

De intygar brudparets stora engagemang i bröllopet och hur de varit med och diskuterat ceremonin på detaljnivå.

– Det var nog framför allt musiken som gjorde att man kanske upplevde det som lite annorlunda. Men innehållet och ordningen för övrigt är den traditionella. De tidigare syskonvigslarna var också modern musik som framfördes av sångare som hör till vår tid. Det var just utgångsmusiken som var lite annorlunda, säger Lars-Göran Lönnermark.

Michael Bjerkhagen håller med:

– Det är så att de har velat engagera sig mycket i det från början till slut för att det ska bli precis som de vill ha det. Jag önskar att alla brudpar var så engagerade, säger han.

Han menar dessutom att Sofia och Carl Philip tidigt visste vilken stämning de ville att gästerna skulle få i samband med deras vigsel och den skulle spegla deras egna personligheter.

– De kände att de ville att det skulle vara varmt och personligt, precis som de är som personer själva. Det var en otrolig känsla måste jag säga. Så mycket närvaro och jag blev väldigt berörd av paret och hela stunden, säger Michael Bjerkhagen.

Brudparet har även varit mycket involverat i vilken mat som skulle serveras. Prins Carl Philip är omvittnat matintresserad och har vid flera tillfällen närvarat i samband med att kocklandslaget tävlat. Inför bröllopet satte han därför personligen samman sitt eget kocklag.

Fredrik Eriksson – som hade det övergripande ansvaret för menyn - har själv berättat hur han blev uppringd av prinsen en tisdagskväll i våras och fick frågan om han ville laga maten.

– De är med och provsmakar och det pågår en intressant diskussion där vi lyssnar på deras önskemål. Prinsen är mycket intresserad och har en fin gastronomisk ådra, sa Fredrik Eriksson tidigare till Expressen.

Middagen hade en relativt klassisk utformning – men när det kom till bröllopstårtan valde brudparet återigen att skapa något helt nytt som inte skådats vid tidigare kungabröllop.

Det futuristiskt utformade bakverket slog många med förvåning - och ännu mer tårtans innehåll.

– En särskild önskan från prins Carl Philip var att han vill ha Pop Rocks i tårtan, ett godis som poppar i munnen och som såldes under slutet av 70-talet. En väldigt oväntad ingrediens. Men prinsens önskan adderar mycket till tårtan, säger konditorn Fredrik Borgskog.

En nyckelperson i planeringen har varit PR-kvinnan Christina Saliba, som brudparet har mycket stort förtroende för erfar Expressen.

Hon hjälpte prins Carl Philip att skriva hans hyllade tal till Sofia och har även hjälpt honom att öva på det inför framförandet vid bröllopsmiddagen erfar Expressen.

Dessutom är det Christina Saliba, som ursprungligen kommer från Libanon, som ligger bakom alla libanesiska influenser under bröllopsdagarna.

Det var hennes favoritdesigner, libanesiske Zuhair Murad, som gjorde klänningen Sofia Hellqvist bar under brudparets privata fest på Skeppsholmen i fredags kväll – och det var även Salibas förslag att ta vickningsmaten från Beirut Café samt låta gästerna röka vattenpipa erfar Expressen.

Sofias tal till Carl Philip under bröllopsmiddagen var ännu ett steg bort från gamla traditioner. Inte bara för att bruden vanligtvis inte håller tal till sin make, utan även för att Sofia valde att göra det genom en specialskriven sång till Carl Philip som framfördes av artisterna Molly Sandén och Danny Saucedo.

– Gulligt av Sofia att skriva en egen kärlekssång och sättet hon presenterade det på tyckte jag var jättefint. Det är också lite ovanligt att bruden tar till orda så där, det var väldigt kärleksfullt, säger festfixaren Micael Bindefeld.

Han är mycket imponerad av brudparets detaljerade planering och hyllar särskilt prinsessan Sofia.

– Det känns som att Sofia verkligen har varit med och satt sin prägel på det här. De har verkligen gjort det till sin egen högtid, sin egen fest och ett minne för livet. Ändå har de förhållit sig till de regler som bör vara en del av det här. Balansgången var skickligt hanterad, säger Micael Bindefeld.

Brudparets humoristiska inställning till högtidsdagen kom åter till ytan när det var dags för brudvals. I stället för en traditionell wienervals dansade de ut på golvet till tonerna av den nyskrivna, svenska valsen "Sofias brudvals".

– Man förhåller sig till alla måsten men allt är gjort med glimten i ögat, säger Micael Bindefeld.

Christer Chrysanthou är nära vän till Carl Philip och en av dem som var med och planerade prinsens svensexa. När Expressen talar med honom dagen efter den stora bröllopsfesten är han övertygad om att brudparet är mycket nöjda med sin personligt utformade dag.

– Jag tror att om de fått göra om det så hade de nog gjort exakt likadant, säger han.

Fredrik Gottlieb, nära vän till kungafamiljen, var också med under både bröllopet och festen efteråt, och rördes till tårar.

– Allt var helt fantastiskt! Det var hur fint som helst. Vackert, och god mat. Om jag fällde en tår? Ja det är klart, det gör man ju på de flesta bröllop, säger han.

– Det var ett helt fantastiskt bröllop. Kyrkan, musiken, allt var fantastiskt, säger Fredrik von Strockenström som är före detta klasskamrat med prins Carl Philip på Lundsberg.

– Det var en helt fantastisk dag, säger Louise Gottlieb.

– Det var jättetrevligt, säger Aimée Schultz, vars pojkvän Frans Henrik Kockum är vän till prins Carl Philip.

I bröllopsplaneringen ingick också beredskap inför oförutsedda händelser. Förste livmedikus Jan Östergren var i tjänst under kvällen och natten.

– Man rycker in om det är någon som behöver en alvedontablett eller tillsyn i något annat. Men det var lugnt kan jag säga, berättar han om lördagens tjänstgöring.

Inte ens en alvedontablett?

– (Skratt) Jo, det kanske var någon alvedontablett, men inte mer än så i alla fall.

Han var i tjänst till festen slutade – men hann med att slänga ett öga på kvällens uppträdanden.

– Jag var kvar till halv sex (på lördagsmorgonen, reds. anm). Då var det i princip slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.