Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bygger Daniel sitt svenska Dreamteam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Entreprenörerna Mia Brunell Livfors, Susanne Najafi, Cristina Stenbeck och Elin Kling har värvats till Daniels projekt.
Foto: Sven Lindwall (stora bilden)

JÄRFÄLLA/NORRKÖPING. Prins Daniel har knutit gräddan av svenska entreprenörer till sig för att hjälpa unga att förverkliga sina företagsdrömmar.

Nu berättar han om hur han har byggt sitt lag – och varför det är så viktigt att våga misslyckas.

– Jag har själv misslyckats. Det är inget fult. Det är snarare mod att våga ta steget och göra det som ingen förväntar sig. Sverige behöver fler modiga personer, företag och fler arbetstillfällen, säger Daniel.

Det är en tidig morgon och fullt med ungdomar inne på Mälargymnasiet i Järfälla utanför Stockholm. På scenen står prins Daniel. Ungdomarna i bänkarna fotograferar honom med sina telefoner när han frågar:

– Vilka här drömmer om att skapa ett eget företag? Göra något eget? 

Flera i aulan höjer sina händer och det får Daniel att konstatera:

– Bra! Vi behöver fler företag i Sverige! Det ger fler arbetstillfällen och vet ni vad? Det är inte fult om det inte skulle fungera i början. Då är det bara att börja om och försöka igen! Det är inte fult att misslyckas.

Inspirera unga att bli entrepenörer

Daniel är i Järfälla med sitt Prins Daniels Fellowship, ett entreprenörsprogram som drivs i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, som ska inspirera unga att bli entreprenörer. Det sker genom besök i gymnasieskolor och universitet, och mentorsprogram där unga entreprenörer kopplas ihop med utvalda entreprenörer och företagsledare.

En gång per år arrangeras också den årliga entreprenörsdagen i Stockholm. Då samlas de flesta av mentorerna och de unga entreprenörerna.

– I år var det 170 entreprenörer och det gemensamma för alla är att de oftast är i början av sin företagsresa och då kan just en sådan här dag vara oerhört inspirerande, säger Daniel.

Några av mentorerna om uppdraget

Anna Omstedt Lindgren, vd och medgrundare MedUniverse:
– Det är enormt inspirerande att träffa unga, hungriga studenter som är nyfikna på att starta bolag. Inte bara för att de behövs för Sverige, utan också för att det är kul att ta del av deras visioner och idéer. Dessutom påminns man om att det var där man själv började entreprenörsresan och då blir det extra roligt att ge tillbaka.

Martin Lorentzon, grundare Spotify:
– Skolorna och eleverna är Sveriges framtid, och det är viktigt att de får träffa förebilder för att starta nya företag. Därför är detta ett lysande initiativ av Prins Daniel och en stor möjlighet för oss att ge tillbaka till samhället. Jag är mycket stolt och glad varje gång jag får träffa en ny skola!

Susanne Najafi, grundare Unity Beauty Group:
– Jag är så glad att jag tack vare Prins Daniels Fellowship får möjligheten att göra lite skillnad. Att få visa ungdomar att det inte är så farligt att misslyckas utan att det är en del av framgången – allt för att de ska våga ta steget till entreprenörskap.
– Det är så viktigt att förmedla det här till ungdomar tidigt, vår framtid ligger i deras händer.

Jacob de Geer, grundare iZettle:
– Ungdomar i dag möter en radikalt annorlunda verklighet än den vi äldre är vana vid. Vi kan inte längre räkna med att det kommer finnas trygga arbetstillfällen på stora industribolag, att man dag efter dag kommer att kunna stämpla in på samma jobb till dess att man går i pension. Då återstår det för ungdomar att skapa sin egen lycka. I Sverige måste vi uppmuntra fler att pröva sina vingar, att våga misslyckas, att själva starta egna företag och bli arbetsgivare.

Kenneth Bengtsson, styrelseordförande Systembolaget, tidigare koncernchef för Ica
– Prins Daniel har gjort något verkligt bra. Det har varit en ynnest och otroligt intressant roligt att få vara med på det här. Daniel har varit väldigt duktig på att få ihop ett sådant nätverk av personer. Det är minst sagt imponerande.

Han väljer själv ut mentorerna tillsammans med styrgruppen för Prins Daniels Fellowship. I drömlaget finns gräddan av svenskt näringsliv med namn som Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, Cristina Stenbeck, styrelseordförande Kinnevik, Stina Honkamaa, vd United Screens, Filippa Knutsson, grundare av klädmärket med samma namn, och Karl-Johan Persson, vd H&M.

”Viktigt att visa olika personlighetstyper”

Prinsen förklarar själv vilka kriterier de väljs ut efter:

– De ska egen erfarenhet av olika entreprenörsresor. Gärna inom olika branscher. Det är viktigt att visa olika personlighetstyper, branscher och strategier.

– I allt detta med mentorer och entreprenörer gäller det att hitta personer som kompletterar varandras svagheter eller styrkor. Som appellerar på olika intressen, känner igen sig och kan identifiera sig med varandra.

Prins Daniel är tillbaka på jobbet för första gången efter prins Oscars födelse.
Foto: Sven Lindwall
I början av april besöker Daniel Kungsgårdsgymnasiet och Linköpings universitets campus i Norrköping.
Foto: Sven Lindwall
I möte tillsammans med bland andra Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Googlechef i Sverige, nu vid Youtube-nätverket United Screens.
Foto: Sven Lindwall
Norrköping tidigare i år: Daniel och Renee Voltaire, matföretagare.
Foto: Sven Lindwall
Linnea Rothin, 20, från Solna, som läser till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet och Decirée Åkesson, 24, från Laholm, som läser kultur, samhälle och mediegestaltning, är två av dem som får sitta med i en av arbetsgrupperna.
Foto: Sven Lindwall
De två vanligaste frågorna prins Daniel brukar få är varför han själv ville bli entreprenör och vad som är viktigt att tänka på.
Foto: Sven Lindwall

Daniel ger ett exempel:

– Mia Brunell Livfors är en mentor som passar in perfekt i programmet. Hon har erfarenhet från olika sektorer och branscher. Hon har själv haft flera ledande positioner, senast inom Kinnevik, och nu som vd för Axel Johnson AB. Mia är en bra förebild för unga företagare som vill utveckla sig.

Själv säger hon:

– Det är både viktigt och stimulerande att vara mentor, och förhoppningsvis kan jag tillföra något.

”Det betyder enormt mycket”

Emilia Lindmark från Umeå är vd för EoE Glasses, som säljer glasögon utan styrka, och en av adepterna i år. Hon har Mikael Schiller, styrelseordförande i Acne, som sin mentor.

– Det betyder enormt mycket att få vara del av programmet, det är många förebilder med som gör att jag får inspiration till mitt företagande. Jag tror det kommer ge ett nätverk men framför allt en tro på mig själv, att se andra som lyckats och hur de gått tillväga, säger Emilia Lindmark.

Prins Daniel om några av projektets mentorer

Cristina Stenbeck, styrelseordförande Kinnevik, och Elin Kling, modeentreprenör med eget klädmärke (och tidigare modeexpert på Expressen):
– Två duktiga och framgångsrika entreprenörer inom sina olika branscher. Det behövs fler sådana förebilder för de ungdomar som vill satsa på att få en framgångsrik karriär som egenföretagare.

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson
– Mia Brunell Livfors är en mentor som passar in perfekt i programmet. Hon har erfarenhet från olika sektorer och branscher. Hon har själv haft flera ledande positioner, senast inom Kinnevik, och nu som vd för Axel Johnson AB. Mia är en bra förebild för unga företagare som vill utveckla sig.

Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, Truecaller
– Två superhärliga och bra förebilder. Riktigt inspirerande entreprenörer som på kort tid har hittat väldigt många användare. Typiskt bra förebilder som håller på och bygger upp något riktigt stort inom den nya digitala tekniken.

Hon poängterar vikten av förebilder.

– Det är viktigt som ung företagare att få förebilder, alla som är med i programmet är ödmjuka och engagerade människor, prins Daniel inte minst!

I början av april besöker Daniel Kungsgårdsgymnasiet och Linköpings universitets campus i Norrköping. Här är stämningen lite lugnare än den var i Järfälla. Lokalerna är mindre och chansen större för de som kommit dit att ställa frågor till prinsen.

Prins Daniel och Filippa Knutsson, grundare och vd för Filippa K, på scen i Växjö.
Foto: Christian Örnberg
Susanne Najafi, grundare Unity Beauty Group: "Jag är så glad att jag tack vare Prins Daniels Fellowship får möjligheten att göra lite skillnad."
”Det behövs fler sådana förebilder för de ungdomar som vill satsa på att få en framgångsrik karriär som egenföretagare”, säger Daniel om Elin Kling modeentreprenör med eget klädmärke.
Foto: Jamie Mccarthy
Martin Lorentzon, grundare Spotify: ”Skolorna och eleverna är Sveriges framtid, och det är viktigt att de får träffa förebilder för att starta nya företag”. Bilden: Martin Lorentzon får priset ”Årets svensk i världen” av Drottning Victoria.
Foto: Anna-Karin Nilsson Expressen
Cristina Stenbeck, styrelseordförande Kinnevik, har knutits till Prins Daniels projekt.
Foto: Stefan Forsell
”Mia Brunell Livfors är en mentor som passar in perfekt i programmet. Hon har erfarenhet från olika sektorer och branscher. Hon har själv haft flera ledande positioner, senast inom Kinnevik, och nu som vd för Axel Johnson AB. Mia är en bra förebild för unga företagare som vill utveckla sig”, säger Prins Daniel.
Foto: Johan Jeppsson
Karl-Johan Persson, vd H&M, är mentor i programmet.
Foto: Torbjörn Selander
1 / 7

Linnea Rothin, 20, från Solna, som läser till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet och Decirée Åkesson, 24, från Laholm, som läser kultur, samhälle och mediegestaltning, är två av dem som får sitta med i en av arbetsgrupperna. Efter närmare 30 minuters samtal är de mer än nöjda med träffen med Daniel.

– Det var väldigt inspirerande att höra honom prata om olika förslag på entreprenörskap, säger Linnea Rothin.

– Det är ett bra initiativ för oss som är intresserade att få komma och lyssna på vad de har att presentera. Dessutom var Daniel väldigt trevlig och påläst, säger Decirée Åkesson.

Prins Daniel: ”Passionen är viktig”

Vad krävs då för att lyckas som entreprenör? Enligt prins Daniel handlar det mycket om passion.

– Att ha den verkliga passionen för det man gör, det är nyckeln för att göra ett riktigt bra arbete och förverkliga sina idéer och drömmar. Vi tror att det finns många som skulle finna stor glädje i att våga testa sina idéer i större utsträckning.

– Vår vision är att alla som vill starta företag ska våga göra det. Men tyvärr är det alldeles för många idéer som aldrig blir verklighet. Kan vi påverka kulturen till att bli mer uppmuntrande skulle det betyda mycket både för den enskilde och för Sverige.

”Sverige behöver fler som vågar”

Han tror också att det är viktigt att våga misslyckas.

Prins Daniel om...

...de 50-nånting besöken i skolor som hittills har genomförts:

– Det har varit en otrolig känsla att få träffa alla ungdomar och få ta del av deras tankar. Och vi hoppas att vi har lyckats få några att våga testa sina företagstankar i praktiken.

...hur de unga entreprenörerna matchas ihop med mentorerna:
– Vi tittar då på vad adepterna behöver hjälp med och vem som är mest lämplig att vara den personens mentor. Första steget är att de får träffas och sedan se om de fungerar ihop. Om det fungerar får de arbeta ihop under två år och det kan bli både tajt och intensivt.

...hur resultatet märks så här långt:
– Du märker det på företagens tillväxt, hur de har totalt skjutit i höjden med omsättning och allt, en enorm förändring. Det är ju så klart enormt roligt att se detta på plats.

– Viljan att lyckas måste vara större än rädslan för att misslyckas. Sverige behöver fler som vågar. Och ska fler våga så måste samhället vara mer uppmuntrande och förstående. Vi ska hylla den som vågar och ära den som lyckas.

Hur är känslan att stå där inför alla ungdomar?

– Hoppfull! De ger mig energi och jag hoppas att jag kan ge dem energi. Det är ju hela meningen med det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.