Så bryts traditionen vid prins Julians dop

Prins Julian – historien bakom namnet och hertigdömet
Flera traditioner bryts när prins Julian ska döpas i augusti.
Foto: PRINS CARL PHILIP / TT NYHETSBYRÅN Kungl.Hovstaterna
Prins Julian är prins Carl Philip och prinsessan Sofias tredje barn.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Prinsparet på väg hem från BB med prins Julians i mars i år.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Julians dop i augusti kommer bryta mot flera kungliga traditioner.

Framför allt bryts den en 43 år gammal svit då lillprinsens dop inte kommer att direktsändas i tv, skriver sajten Royal Central.

Det var den 26 mars i år som prins Carl Philip och prinsessan Sofias tredje son, prins Julian föddes på Danderyds sjukhus.

I veckan meddelade hovet att prinsens dop äger rum den 14 augusti. Men det är flera saker som skiljer sig åt från hur de kungliga dopceremonierna brukar gå till, vilket Royal Central har uppmärksammat.

Sedan kronprinsessan Victorias dop 1977 har samtliga kungliga dop sänts i tv. Så blir det inte i år. Svenska medier tilldelas ett fåtal platser inne i kyrkan och ett fototillfälle utanför kyrkan kommer finnas, men där stannar också mediebevakningen av dopet.

Alla de närmsta ska kunna delta

Överlag blir det också färre gäster än vanligtvis.

– Planeringen är gjord så att alla de närmsta familjemedlemmarna ska kunna delta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hon fortsätter:

– Nu är datumet satt och utifrån det får vi se antal i kyrkan och liknande. Vi är ju fortfarande i en pandemi och det är det som styr litegrann. Men man kan säga att det blir ett lite mindre dop med anledning av pandemin.

Första att döpas utan kunglig titel 

Något som också är annorlunda är att Prins Julian, som visserligen blir hertig av Halland, ändå blir den första i kungafamiljen som inte får någon kunglig höghetstitel. Detta efter att kung Carl Gustaf sedan tidigare valt att begränsa antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset.

En tredje skillnad är datumet för dopet. De flesta kungliga barn har döpts när de varit cirka tre månader gamla. Prins Julian kommer vara närmare fem månader. Enligt Royal Central är anledningen till det senare dopet att man hoppas kunna bjuda in fler gäster i kyrkan ifall ytterligare restriktioner har hunnit lyfts.

Prins Julian är på sjunde plats i tronföljden. Carl Philip och Sofia har sedan tidigare sönerna prins Alexander, född 2016 och prins Gabriel, född 2017.

Se när nyfödde prinsen åker hem

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.