Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir Silvias födelsedag efter förra årets sjukdom

Efter förra årets sjukdom hoppas drottning Silvia på ett mer lyckat firande i år.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Silvia tillsammans med Kung Carl Gustaf i Norge tidigare i år.

Förra årets födelsedag blev en riktig mardröm för drottning Silvia.

I år är hon tillbaka på samma födelsedagsfirande – men förhoppningsvis slipper hon sjukhusvistelse.

– Det är tradition att drottningens födelsedag firas med en konsert, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Förra årets födelsedagsfirande av drottning Silvia fick ett hastigt avslut. Den nyblivna 73-åringen fördes till Danderyds sjukhus efter att ha drabbats av yrsel på sin födelsedag och blev kvar i två nätter innan hon skrevs ut.

"Drottningen har varit förkyld en tid och drabbades under fredagskvällen av yrsel", skrev Margareta Thorgren i ett mejl till Expressen.

Kort därefter offentliggjorde hovet nyheten på sin hemsida och i stort sett alla svenska medier rapporterade om sjukdomsfallet – som gjorde att kungafamiljens födelsedags- och julfirande fick avbrytas.

Kronprinsessan Victoria tillammans med drottning Silvia.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Traditionen med konsert fortsätter

Sedan dess har Silvia varit frisk och kry och årets 74-årsfirande, dagen innan julafton, blir förhoppningsvis bättre än det förra.

– Det är tradition att drottningens födelsedag firas med en konsert i Drottningholms slottskyrka. Det är dock en mindre konsert och inget offentligt firande, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Drottning Silvia är den i kungafamiljen som verkligen värnar traditioner och historia och att fira jul och födelsedag på samma sätt som varje år är viktigt för henne.

Att hon behövde bryta förra årets firande slog hårt, inte bara mot henne utan också mot hela kungafamiljen som ser Silvia som något av "julens moder".

Kungafamiljen i Sverige under jul

Dagen efter Silvias födelsedag är det julfirande för hela slanten på Drottningholms slott. I år är hela kungafamiljen samlad i Sverige och alla småkusiner får träffas.

– Kungafamiljen är i Sverige och kommer att fira jul ihop, men också på andra platser. Hovet kommenterar inte detaljer kring deras julfirande. Det är ett privat firande med tid för återhämtning, har Margareta Thorgren berättat för Expressen.