Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir prins Oscars framtida roll i kungahuset

Prinsessan Estelle och prins Oscar är numera de enda av kungens barnbarn som kommer att kallas kungliga högheter, detta efter att kungen har beslutat att Madeleines och Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.
Prins Oscar och mamma Victoria. Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA/IBL SIPA USA
Prins Oscar och prinsessan Estelle under nationaldagsfirandet i somras. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Prinsessan Estelle och prins Oscar är numera de enda av kungens barnbarn som kommer att kallas kungliga högheter. 

Estelle är ju vår blivande statschef – men Oscar kommer, till skillnad från sina kusiner, inte kunna ta något vanligt jobb. 

– Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef i en kommentar. 

På måndagen kom kung Carl Gustaf med ett besked som överraskade många. Kungahuset förändras och prins Carl Philips barn och prinsessan Madeleines barn ska inte längre tituleras kungliga högheter. 

De är självklart fortfarande medlemmar i kungafamiljen men kommer inte att få några officiella plikter och kommer inte försörjas av apanaget. 

– Barnen får en friare roll, sade riksmarskalk Fredrik Wersäll på presskonferensen i måndags. 

Både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och prinsessan Sofia har uttryckt att de ser positivt på förändringen. 

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine på Instagram.

Prins Oscar är en del i successionsordningen

Kronprinsessan och blivande statschef Victorias två barn kommer fortsatt att tillhöra det kungliga huset. Prinsessan Estelle kommer ju att ta över efter Victoria och bli Sveriges statschef. 

Prins Oscar blir inte Sveriges nästa statschef, men tillhör till skillnad från sina kusiner fortsatt det kungliga huset. Han kommer inte att kunna ta ett vanligt jobb och ha samma fria roll som kusinerna. 

Expressen har ställt från till hovets informationschef Margareta Thorgren om hur prins Oscars framtida roll kommer att se ut. 

Hon svarar i ett sms: 

– Han är son till blivande statschefen och bror till nästnästa statschef. Han blir förhoppningsvis morbror till tredje nästa statschef. Han är del i successionsordningen.

Större ansvar för kronprinsessan Victoria

I dag tillhör ju kronprinsessans syskon kungahuset och både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine representerar Sverige och hjälper kungen med officiella uppdrag titt som tätt. 

På presskonferensen i måndags meddelade dock Fredrik Wersäll att ett allt tyngre ansvar läggs på kronprinsessan. 

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, sade Fredrik Wersäll.

Det här är prins Oscar, son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.