Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så är Victoria privat – konfirmationsprästen berättar

Victoria fyller 40 år. 

För 25 år sedan var prinsessan på konfirmationsläger i "Kavaljershuset" – och anmälde sig frivilligt att städa toaletterna. 

Konfirmationsprästen minns kronprinsessan som jordnära och hjälpsam. 

I morgon kan du läsa hela reportaget där Expressens Karin Sörbring talat med 30 vänner, lärare och medarbetare som berättar om prinsessan som mamma, hustru och ledare. 

Det har gått 25 år sedan kronprinsessan Victoria konfirmerades. Prästen Hans Rhodin, till vardags i Oscars församling på Östermalm i Stockholm, berättar om när han blickade ut över konfirmanderna som var på läger i jätteflygeln "Kavaljershuset", som den nu bortgångna drottning Victoria lät bygga 1902 i väntan på att kungafamiljens nuvarande semesterparadis Sollidens slott skulle byggas färdigt. 

Bland ungdomarna framför honom finns en del som redan känner kronprinsessan. Andra har stått på en väntelista för att få följa med till Öland. Kungen hade själv vänner boende på Solliden under sin konfirmation och ville att äldsta dottern skulle få uppleva samma sak.

Anmälde sig frivilligt att städa toaletterna 

Hans Rhodin frågade om någon frivilligt kunde tänka sig att städa toaletterna. Genast sträckte Victoria upp handen. 

Prästen Hans Rhodin, som var konfirmationsledare när kronprinsessan Victoria konfirmerades för 25 år sedan, tycker att händelsen är talande för hur kronprinsessan är som person. Hon sätter sig aldrig på höga hästar utan är tvärtom jordnära och hjälpsam. 

Victoria bäddade sängar och handdiskade precis som alla andra. 

Visade att hon vill gå sin egen väg 

Under en utflyktsdag till klippön Blå Jungfrun uppmanades alla konfirmander ha skor på sig när de gick runt ön. Men kronprinsessan och bästa vännen Caroline Kreuger valde i stället att gå barfota. På kvällen såg fötterna lustiga ut – men kronprinsessan klagade inte. Hon har visat att hon kan och vill gå sin egen väg.    

Vid konfirmationsgudstjänsten i Räpplinge kyrka frågade Hans Rhodin vad det femte budordet – du skall icke dräpa – kan innebära för en modern människa. Victoria svarade ”abort” – och det blir knäpptyst i kyrkan. Gudstjänsten sändes i tv och Mona Sahlin, som då var partisekreterare, påpekade att svaret kan tolkas som att kronprinsessan drar likhetstecken mellan abort och dråp. Enligt Sahlin vore det beklagligt om så var fallet.

Hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg höll fram att Victoria efteråt även nämnt dödshjälp och rattfylleri och att hon inte uttryckte någon personlig åsikt. Kronprinsessan tyckte bara att frågorna var intressanta att diskutera i sammanhanget.

Fick "fel" frågor 

Nu, 25 år senare, avslöjar Hans Rhodin att han under förhöret kommit i otakt. Konfirmanderna hade på förhand fått veta vilka frågor de skulle svara på, men på grund av prästens misstag får alla den fråga som konfirmanden efter i ledet skulle ha fått. 

 – Ungdomarna var jättearga efteråt, men det gick ju bra ändå, minns Rhodin när han talar med Expressens Karin Sörbring. 

I morgon kan du läsa hela reportaget om Victoria, där Karin Sörbring pratat med  30 vänner, lärare och medarbetare som berättar om prinsessan som mamma, hustru och ledare. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!