Kronprinsessan Victoria fyller 40 – så är hon privat

Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ REGIS SCAN REGISSCAN [DOWNLOADED]

Trots en tuff skolgång med dyslexi har kronprinsessan Victoria kämpat sig igenom utbildningar med höga betyg.
Hon är svenska folkets ansikte utåt i hela världen.
Inför kronprinsessans 40-årsdag berättar vänner, medarbetare och lärare om okända sidor i hennes privatliv och om rollen som framtida drottning.

Hon var den som frivilligt anmälde sig att skura toaletterna på lägret, den som på grund av dyslexin alltid kom en halvtimme tidigare till skolan för att nöta läsning och den första på Daniel Westlings gym som på allvar fick in lokalvårdaren i gemenskapen.

Numera lyfter kronprinsessan på locken till avfallskärlen på Haga slott för att kontrollera sopsorteringen – nåde den som slarvar! –, blir sur om hon tycker att hon själv eller omgivningen inte är konsekvent och prioriterar att spana efter ugglebon i Hagaparken med prinsessan Estelle och prins Oscar.

LÄS MER: "Allt du behöver veta om Victoriadagen"

Expressen har inför Victorias 40-årsdag talat med ett 30-tal personer i hennes närhet – konfirmandprästen Hans Rhodin, mentorn Louise Dinkelspiel, nära medarbetare vid hovet, vänner, studiekamrater, lärare, diplomater, politiker och professorer i de styrelser som kronprinsessan är engagerad i – för att få veta mer om hur vår blivande statschef tacklar utmaningarna i ämbetet och hur hon är som vän, hustru och tvåbarnsmor. Bortom tiaror, vackra klänningar och intetsägande superlativ om hennes person.

Här kommer konkreta vittnesmål om hur kronprinsessan agerar i olika sammanhang, såväl privat som officiellt.

Kronprinsessan Victoria fyller 40 år och har upplevt många saker på vägen, Expressen har pratat med människorna runt Victoria och kan nu berätta hur hon är som privatperson.
Foto: Tim Rooke / Shutterstock

1. Uppväxten

EN VANLIG FLICKA I EN OVANLIG ROLL? 

Trasiga fötter och toalettskurande på konfirmationslägret på Öland, juni 1992.

Prästen Hans Rhodin, till vardags i Oscars församling på Östermalm i Stockholm, blickar ut över de 26 konfirmanderna som är på läger i den jätteflygel, "Kavaljershuset", som framlidna drottning Victoria år 1902 lät bygga i väntan på att nuvarande kungafamiljens semesterparadis Sollidens slott skulle bli färdigt.

Redan under konfirmationen visade kronprinsessan Victoria upp en jordnära personlighet.
Foto: Charles Hammarsten / IBL

Ungefär hälften av ungdomarna känner redan kronprinsessan, några har stått på väntelista för att få konfirmeras i Oscars församling och ett antal har av prästen tillfrågats om de vill följa med till Öland. Detta för att kungen själv haft vänner boende på Solliden under sin konfirmation och för att han nu vill att äldsta dottern ska få uppleva samma sak. Är det möjligtvis någon som kan tänka sig att frivilligt städa toaletterna? undrar Hans Rhodin. En hand sträcks genast upp. Kronprinsessan Victorias. I dag igen.

När Expressen 25 år efter kronprinsessans konfirmationsläger kontaktar Hans Rhodin tycker han att detta med toalettskurandet är så talande för hur kronprinsessan är som person, att hon aldrig sätter sig på några höga hästar utan tvärtom är jordnära och hjälpsam.

Jordnära, men med stark egen vilja

Sommaren 1992 är oerhört varm och det råder vattenbrist, precis som i våra dagar. Hans Rhodin lägger tegelstenar vid spolmekanismerna i toalettstolarna för att snåla med vattnet och konfirmanderna badar i havet för att inte slösa vatten på att duscha. Kronprinsessan Victoria bäddar sängar och handdiskar precis som alla andra. Den enda skillnaden på henne och de andra är att kronprinsessans föräldrar dyker upp på midsommaraftonen och bjuder in konfirmanderna till midsommarfest. Det är ett traditionsenligt firande med alla anställda. Kungen leder ringdansen och agerar lekledare, där festdeltagarna hoppar säck respektive balanserar skedar med potatisar i munnarna. En del blivande 15-åringar skulle kunna tycka att det är skämmigt att mamma och pappa vill umgås med ens delvis nyvunna vänner, men Hans Rhodin ser inga spår av att kronprinsessan känner så.

Det är dock inte så att Victoria inte uttrycker någon egen vilja. En dag under det tre veckor långa lägret gör gruppen en utflykt till Blå Jungfrun, klippön och nationalparken som av kronprinsessans bästis Caroline Kreugers farfar Torsten Kreuger skänktes till staten år 1925. Prästen säger åt alla konfirmander att de behöver ha skor på sig då de går runt ön. Men två personer vill visa att man mycket väl kan gå barfota hela dagen: kronprinsessan och Caroline Kreuger. Deras fötter ser minst sagt lustiga ut den kvällen, men Victoria klagar inte. Hon har ju precis bevisat att man kan om man vill och hon vill gå sin egen väg.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med drottning Silvia och kung Carl Gustaf inför kronprinsessans 15-årsdag.
Foto: Charles Hammarsten / IBL

"Abort"-kontroversen vid konfirmationsgudstjänsen

Vid konfirmationsgudstjänsten i Räpplinge kyrka lördagen den 27 juni blir det knäpptyst då Victoria på Hans Rhodins fråga vad det femte budordet – du skall inte dräpa – kan innebära för en modern människa svarar "abort". Någon prasslar med ett papper, ett par gäster viskar och kronprinsessan lägger till något som ingen riktigt tycks höra. Mamma drottningen och pappa kungen, drottning Sonia av Norge, faddrarna drottning Beatrix av Nederländerna och faster Désirée och de 300 andra gästerna i kyrkan skrattar dock lättade då en av pojkarna förklarar budordet "du skall inte stjäla" med att det även inbegriper skattefusk.

Ungdomarna var jättearga efteråt, men det gick ju bra ändå.

Konfirmationsgudstjänsten tv-sänds och Socialdemokraternas första kvinnliga partisekreterare Mona Sahlin är inte sen att påpeka att kronprinsessans svar kan tydas som att Victoria drar likhetstecken mellan abort och dråp och att det är djupt beklagligt om så är fallet.

Hans Rhodin, präst.
Foto: Sven Lindwall

Hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg betonar efteråt att kronprinsessan även nämnt dödshjälp och rattfylleri och betygar att Victoria inte uttryckt någon personlig åsikt, utan bara tyckt att dessa frågor "är intressanta och viktiga att diskutera i anslutning till budordet".

25 år senare avslöjar Hans Rhodin att han under förhöret kommit i otakt. Konfirmanderna har i förväg fått veta vilken fråga de ska få, men på grund av prästens misstag får alla den fråga som konfirmanden efter i ledet skulle ha haft. "Ungdomarna var jättearga efteråt, men det gick ju bra ändå", minns Rhodin.

2. Studietiden

VICTORIA KÄMPAR MED LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER OCH ÄTSTÖRNINGAR OCH HAR SAMTIDIGT ALLAS ÖGON PÅ SIG I ROLLEN SOM KRONPRINSESSA

Motig inskrivning vid universitet i Uppsala, september år 2000:

Det vill sig inte riktigt när kronprinsessan höstterminen år 2000 börjar studera konfliktlösning och internationell fredsfrämjande verksamhet vid Uppsala universitet. Under hela sin grundskole- och gymnasietid har Victoria fått extra hjälp av guvernanten Ulla Gitta Kronberg, som drottning Silvia kopplade in då det stod klart att Victoria hade dyslexi, samt av klassföreståndaren Gerda Johansson, som under gymnasiet varje morgon hade en halvtimmes extra läs- och skrivövningar med kronprinsessan – för att trots utmaningarna med läs- och skrivsvårigheterna nå de höga resultat som hon vill ha.

"Men sedan förväntades kronprinsessan klara sig helt ensam på universitetet och hon mådde inte så bra under den här perioden. Jag tillfrågades därför om att ge kronprinsessan studievägledning", berättar Louise Dinkelspiel, kronprinsessans mentor och tidigare engelsklärare, för Expressen inför vår blivande statschefs 40-årsdag.

År 2000 påbörjade kronprinsessan Victoria sina studier vid Uppsala universitet. Nio år senare tog hon sin examen.
Foto: Jan Düsing

Kämpar med läs- och skrivsvårigheter

Vi ska strax återkomma till den del av kronprinsessans mående som yttrade sig i ätstörningar, men vi börjar med kampen med läsningen och skrivandet, en osynlig funktionsvariation som gör att kronprinsessan får lägga ner mycket mer tid på sådant som många klasskamrater lär sig av bara farten. Vid den här tiden har Victoria ännu inte berättat offentligt om sin dyslexi (det gör hon först två år senare, vid en konferens om mobbning i Örebro i augusti 2002), men hon har senare förklarat att hon tidigt kände att "bokstäverna hoppade och att alla skrattade" och att hon trots att hon fick veta att det inte var hennes fel hade svårt att acceptera det och kände sig dum.

På högstadiet tar läxläsningen så mycket tid att kronprinsessan knappt har tid med sina kompisar och tvingas sluta rida. Ändå lyckas hon gå ut nian i Carlssons skola med 4,1 i snitt och Enskilda gymnasiets kombinerade samhälls- och naturprogram med 4,8 i medelbetyg (max var 5,0 enligt den tidens betygsystem) och hon får vid studenten premium med motiveringen "Mycket goda studieresultat och mycket goda prestationer i bild".

Kronprinsessan berättar om sina skriv- och lässvårigheter på en konferens mot mobbing i Örebro.
Foto: Johanna Pettersson

Hovets dåvarande informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg beskriver i biografin "Victoria, Victoria" (Alice Bah Kuhnke och Elisabeth Tarras Wahlberg, Ekerlids, 2002) hur kronprinsessan i takt med ökande beröm för sina insatser och all sympati och värme som kommer henne till del får allt högre ambitioner – och blir mer vilsen. "Som för många andra "duktiga flickor" följde ätstörningarna i kölvattnet av framgången", konstaterar Tarras-Wahlberg.

Egentligen var det tänkt att kronprinsessan skulle börja studera på universitetet långt tidigare, men sedan hovet i november 1997 bekräftat att kronprinsessan har ätstörningar – något som blir uppenbart för alla då bilderna från Innocencebalen på Victorias pinnsmala armar kablas ut i världen - bedöms det att hon inte skulle få ro att läka om hon är i Sverige, där allas blickar hela tiden riktas mot henne.

Kronprinsessan Victoria och Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare hovmarskalk och informatör vid hovet.
Foto: Jonas Lemberg

I stället skickas kronprinsessan våren 1998 till den amerikanska östkusten där hon får bo hos en svensk familj i Stamford, norr om New York, och "i den takt hon förmår" och utan att ta poäng läser spridda kurser i geologi, historia och internationella relationer vid Yale University.

"Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte", förklarar Victoria i ovan nämnda biografi, men berättar också att hon i USA får tid och ro att hitta sig själv. Med hjälp av professionell vård lär hon sig också att hantera anorexin och ångesten, sätta ord på sina känslor och bli bättre på att sätta gränser.

Får hjälp för att klara av studierna vid universitetet

Från början finns det inget uttalat mål med universitetsstudierna och kronprinsessan läser inte mot någon akademisk examen, förklarar Louise Dinkelspiel 17 år efter Victorias motiga start vid Uppsala universitet. Men kronprinsessan "vill göra något mer än det hon gjort hittills och vara bättre förberedd inför de uppgifter hon har och inte inför en resa komma dit och upptäcka att hon inte gjort sin hemläxa", minns Louise Dinkelspiel. Kronprinsessan börjar läsa statsvetenskap och freds- och konfliktforskning. Studierna tar tid, såväl för att Victoria har en rad officiella åtaganden som för att hon har dyslexin att kämpa med.

Kronprinsessan Victoria deltar vid en prisutdelning på en skola som kämpat mot dyslexi.
Foto: Suvad Mrkonjic

Man bestämmer att Louise Dinkelspiel och kronprinsessan ska gå på föreläsningarna och seminarierna ihop. Bägge antecknar frenetiskt och om den ena missar något har den andra kanske fångat upp det. Till en början är kronprinsessan en hejare på att stryka under hela texterna, men Louise Dinkelspiel förklarar att understrykningarna då förlorar sin kraft.

"Dyslektiker tror att alla andra uppfattar allt och är rädda att missa något oerhört väsentligt, men vi andra hoppar bara över och struntar i det vi inte förstår för stunden och tänker att det får klarna på sikt", säger mentorn.

Håller kraven på lagom nivå för att undvika sjukdom

Bästa sättet att få kunskaperna att fastna är att dagen efter kvällsföreläsningarna sitta på Slottet och gemensamt diskutera igenom uppgifterna.

Kronprinsessan gör precis samma skrivuppgifter och uppsatser som alla andra studenter, men får som andra med läs- och skrivutmaningar löfte om att tentera muntligt. Louise Dinkelspiel berättar att Victoria ofta uttrycker en önskan om att skjuta fram de muntliga examinationerna med professorerna för att hinna förbereda sig ännu bättre, men Louise Dinkelspiel försöker avdramatisera det hela. "Vad spelar det för roll om du kör på en tenta? Alla gör det, it's not the end of the world", säger hon till kronprinsessan. Och det går "himla bra", Victoria klarar alla prov. Rätt vad det är har kronprinsessan fått ihop 30 akademiska poäng.

Louise Dinkelspiel tillsammans med numere bortgångna maken Ulf Dinkelspiel.
Foto: Suvad Mrkonjic

Samtidigt är Louise Dinkelspiel medveten om att det är en balansgång att hålla kraven på en lagom nivå. Victoria har varit sjuk och man vill inte att hon ska få tillbaka ätstörningarna. Louise Dinkelspiel försöker därför vara lite lättsam och betona att kronprinsessan vid officiella åtaganden inte alltid behöver veta precis allt från början till slut, "människor tycker att det är roligt om du frågar också och om de själva får berätta".

Då kronprinsessan och mentorn läser freds- och konfliktforskning äter Victoria gärna lunch med några utländska studenter som hon lär känna, varpå Louise Dinkelspiel gör sig andra ärenden för att "kronprinsessan ska slippa ha en tant med sig jämt".

I huvudsak läser kronprinsessan kvällskurser på halvtid för att kunna kombinera det med studieprogram vid regeringskansliet, Sida, Exportrådet och olika FN-organ, grundläggande soldatutbildning och besök i exempelvis Saudiarabien, Kina, Australien och Bangladesh.

Våren 2009, nio år efter inskrivningen, tar hon en filosofie kandidatexamen med freds- och konfliktforskning som huvudämne. Att läsa in en akademisk examen är en bedrift, särskilt när man har dyslexi, betonar Louise Dinkelspiel. "Kronprinsessan är plikttrogen och vill verkligen kunna sitt ämbete, ska hon ha det vill hon vara insatt. Hon tar inte lätt på uppgiften och tror att det ska gå av sig självt bara för att hon är född till ämbetet", menar mentorn.

3. Drottningskolan

KRONPRINSESSAN SLUSSAS IN I OFFENTLIGHETEN

Anonyma franskstudier i Anger, Frankrike, våren 1997:

Kronprinsessan väljer under gymnasiet bort möjligheten att läsa franska som C-språk, men som blivande tronföljare är det en fördel om hon behärskar många språk. Därför läser Victoria under ett år nybörjarfranska vid Université Catholique de l’Ouest i Angers. Svenskar som pluggar med kronprinsessan berättar att hon håller en ytterst låg profil. "En annan tjej i min klass frågade om det var jag som var prinsessan, för det framgick verkligen inte vad Victoria hade för roll", förklarar en tidigare student vid universitetet.

Victoria bor hos en familj som kungafamiljen valt ut och deltar i princip aldrig i de studentaktiviteter som ordnas. Hon umgås lite grann med två utländska studenter, ett par killar från Iran och forna Jugoslavien.

Universitetet har en tradition att man på våren varje år hittar på en aktivitet som visuellt illustrerar landet man kommer ifrån. Svenskarna samlas hos en av studenternas värdfamilj och fogar ihop en midsommarstång. Kronprinsessans värdfamilj har tillgång till skog och bidrar med material att pynta stången med. Victoria lyckas också se till att två svenska folkdräkter transporteras till Angers och lånar ut den ena till en studiekamrat. Tillsammans står kronprinsessan och den andra svenskan vid midsommarstången och dansar och sjunger "Små grodorna" som alla andra. Amerikanerna som har sin "national-aktivitet" precis intill väljer att spela basket.

Leif Pagrotsky, kronprinsessan Victoria och Sveriges ambassadör i Japan Krister Kumlin deltar vid "Swedish style" i Tokyo.
Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Presenteras som praktikant vid Svenska kulturhuset i Paris, december 2002:

Satsningen ”Svensk december” arrangeras av Svenska kulturhuset i Paris och Exportrådet och kronprinsessan Victoria är under sitt praktikantår med för att se och lära. Kvällen före invigningen bjuds franska branschrepresentanter in för att ta del av ett "utvalt smakprov på den nya, svenska designen". Det serveras pepparkakor med mjukost och gravad älg med öringsrom. Handelsminister Leif Pagrotsky stöter ihop med några bekanta från Frankrike och presenterar Victoria just som "praktikant", inte som kronprinsessa. "Det var för att kronprinsessan skulle få en paus och kliva ur sin officiella roll och röra sig mer i kulisserna, men mina vänner är fortfarande mycket förgrymmade över att de inte fick veta att det var Sveriges blivande statschef som de hade en lång stunds rundvandring i utställningen tillsammans med", förklarar Pagrotsky 15 år senare över telefon från Almedalsveckan, där han deltar i seminarier i sin nuvarande roll som generalkonsul i New York.

Hon är nyfiken, ställer frågor, kommer ihåg saker och lär sig grejer som hon sedan använder i andra sammanhang.

Bygger programmet i Japan runt kronprinsessan

Då kronprinsessan i oktober 2001, året före Parisutställningen, besöker "Swedish Style" i Tokyo, svenska ambassadens största manifestation dittills med 200 svenska kreatörer inom bland annat design och arkitektur, är hela programmet uppbyggt kring just henne. Hon är nummer ett, men Leif Pagrotsky upplever henne som oerhört avspänd då handelsministern, kronprinsessan och livvakterna har en lucka i programmet och går på en sushibar. "Kungafamiljen spelar en viktig roll för att marknadsföra Sverige och öppna dörrar. Trots att kronprinsessan vid det här tillfället inte är mer än 24 år och på sätt och vis har begränsad erfarenhet känns hon rutinerad och säker i sin relation till de människor hon möter. Hon är redan här mogen i sin roll", summerar Leif Pagrotsky. Han tillägger: "Det är alldeles uppenbart att kronprinsessan är väldigt, väldigt ambitiös. Hon är nyfiken, ställer frågor, kommer ihåg saker och lär sig grejer som hon sedan använder i andra sammanhang".

Kronprinsessan Victoria går UD:s diplomatprogram våren 2007. De 20 klasskompisarna gör studieresor till bland annat Turkiet och Jordanien.
Foto: Olle Sporrong

Kronprinsessan får "vanliga" vänner som vuxit upp bortom huvudstadens maktcentra då hon går UD:s diplomatprogram, våren 2007:

Om kronprinsessan håller en låg profil då ätstörningarna börjar komma under studietiden vid universitetet i franska Angers 1997 så är hon tio år senare på ett helt annat sätt en naturlig del av gruppen vid Utrikesdepartementets diplomatprogram. 960 personer har sökt, 116 har kallats till skriftliga prov och 36 har under en heldag intervjuats för att vaska fram de 19 bäst lämpade, plus kronprinsessan som inte behöver genomgå dessa tester. En av klasskompisarna är Marcus Oscarsson som senare ska bli politisk expertkommentator på TV4 och en annan, Maria Weimer, är i dag riksdagsledamot för Liberalerna.

Då kursdeltagarna under den tuffa utbildningen gör studieresor till bland annat Jordanien och Turkiet reagerar personalen på plats på att kronprinsessan alltid bär sina väskor själv, som vem som helst i gruppen. Däremot får Victoria till skillnad från de andra eget rum, av säkerhetsskäl.

Hon får "vanliga" vänner på diplomatprogrammet

Om kronprinsessan under uppväxten i huvudsak har umgåtts med barn vars föräldrar känner kungaparet och har stora förmögenheter så lär hon på diplomatprogrammet känna förhållandevis "vanliga" svenskar, som må vara extra studie- och språkbegåvade men som i flera fall har vuxit upp under enklare omständigheter och utanför huvudstadens maktcentra.

Kronprinsessan Victoria dagen då hon påbörjar utbildningen vid diplomatprogrammet 2007.
Foto: Olle Sporrong

Studiekamraten Helena Storm-Roy utses 2015, efter postering i Ankara, till svensk generalkonsul i Hongkong.

"Inför mitt första uppdrag som företrädare för Sverige, som generalkonsul i Hongkong, frågade jag kronprinsessan om hon hade några råd att ge mig. Hon svarade "Var bara dig själv". Jag tror att det är just detta som gör kronprinsessan till den hon är, hon är sig själv, passionen för Sverige är äkta och det märks i hennes värv för vårt land", säger Helena Storm-Roy till Expressen.

Generalkonsuln fortsätter:

"Som "kollega", det vill säga företrädare för Sverige, är Victoria ett fullblodsproffs – ett föredöme. Hon har en förmåga att läsa av och hantera knepiga situationer utan att någon, som vi säger i Kina, behöver "lose face". Hon har ett elefantminne och känsla för detaljer. Att komma ihåg till exempel personlig information om en samtalspart och dialogen från det att man sågs senast skapar förtroende och det blir givetvis lättare att få gehör för sitt budskap och nå resultat".

Kronprinsessan har en pliktkänsla och professionalism i sitt arbete för Sverige som både inspirerar och imponerar.

Överallt vet människor vem Sveriges kronprinsessa är

Helena Storm-Roy förklarar att hon i sin yrkesroll som diplomat både har sett och upplevt denna sida hos kronprinsessan:

"Bland annat i möte med en känd brittisk politiker som vid ett tillfälle blandade ihop Sverige och Schweiz, vid besök hos madame Mubarak i presidentpalatset i Kairo och i samtal med drabbade – som förlorat stora delar av sitt levebröd – efter stormen Gudrun".

Vart Storm-Roy än reser som diplomat och vem hon än talar med så vet man vem Sveriges kronprinsessa är och bilden är alltid positiv. "De åtskilliga utlandsresor, med eller utan delegation, som kronprinsessan företar gör stor skillnad för bilden av Sverige i världen och bidrar till främjandet av Sverige, svenska värderingar och intressen", menar generalkonsuln.

En sak som Helena Storm-Roy tycker säger mycket om kronprinsessans hängivenhet till sin roll och till Sverige var då Victoria sade till Helena att hon natten före drömt om valspråk. "Kronprinsessan har en pliktkänsla och professionalism i sitt arbete för Sverige som både inspirerar och imponerar, och som hon tar på största allvar", sammanfattar hon.

4. Ledaren

KRONPRINSESSAN BLIR EN LEDARE MED NATURLIG PONDUS

Kronprinsessan finner sig då hon får en svår fråga vid statsbesöket i Finland, augusti 2003:

Rojalister hurrar på gatorna i Fredrikshamn då kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria tillsammans med president Tarja Halonen och dennas professorsmake Pentti Arajärvi anländer i helikopter. Elever har fått ledigt från skolan och de som kan har tagit ledigt från jobbet. Det bjuds på abborrsoppa, gåsbröst och specialgjord bakelse döpt till "vit blomma" innan celebriteterna bussas vidare till Borgå.

Under statsbesöket i Finland besöker kronprinsessan Victoria även den svenska ambasaden och får en bok av Orvar Nilsson.
Foto: Jan Wiridén

En reporter frågar kronprinsessan, som vid det här laget är 26 år, om hon inte ser fram emot den dag då hon själv ska bli regerande drottning. "Hur ska jag kunna göra det? Den dagen har något mycket sorgligt inträffat i vår familj", svarar Victoria.

Ingemar Eliasson som var riksmarskalk 2003-2010 väljer då Expressen kontaktar honom 2017 just detta minne för att illustrera hur bra kronprinsessan är på att hantera kniviga situationer. "Detta visar hur snabbtänkt, slagfärdigt och samtidigt eftertänksamt kronprinsessan uttrycker sig", menar Eliasson.

Ett svettigt möte på Daniel Westlings gym "Master Training", 2008:

Claude Marcus, barnläkare och professor.
Foto: Ann Jonasson

Kronprinsessans pojkvän Daniel Westling är ännu inte prins när han kontaktar Claude Marcus, barnläkare och professor och expert på övervikt hos unga. Senare ska Claude Marcus komma att ingå i såväl prins Daniels stiftelse "En frisk generation" som i styrelsen för "Kronprinsessparets stiftelse", men än så länge träffas de mest för att skissa upp planer på hur man bäst kan göra en insats för barns och ungas hälsa och tillgång till en aktiv fritid. Daniel Westling tycker att Claude Marcus även ska prata med kronprinsessan och bjuder in överläkaren till sitt gym för att efter ett träningspass äta frukost tillsammans med Daniel och Victoria. Bäst som Claude Marcus står på steppmaskinen och svettas dyker kronprinsessan upp. "Jag känner mig lite dum. Hur hälsar man på en kunglighet när man är alldeles svettig? Det är inte så att man hoppar ner och bugar, iförd träningskläder", minns Claude Marcus. Han uppfattar Victorias attityd som "relaxad" och de pratar vidare. "Hon hanterar rollen med integritet, folklighet och utan att släppa sin roll som kronprinsessa. Hon kan verkligen skoja och lätta upp stämningen", menar överläkaren.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria joggar runt Solliden på Öland.
Foto: Stefan Söderström

Fram till våren 2017 ingår Claude Marcus i "Kronprinsessparets styrelses" stiftelse och träffar kronprinsessparet ungefär fyra gånger om året i samband med möten. "Såväl kronprinsessan som prinsen har ett genuint engagemang och en äkta nyfikenhet. De är vetgiriga och vill ha koll på såväl vad vi vet, vad vi tror och vad vi hoppas på forskningsmässigt när det gäller stillasittande, kost och motion. Jag upplever också att det finns en ömsesidig tolerans och ett ömsesidigt lyssnande när prinsen och kronprinsessan deltar som par", förklarar Claude Marcus.

Från prisutdelare till aktiv deltagare, symposium på Norra Latin i Stockholm, oktober 2014:

Kronprinsessan har ända sedan hon var ung följt med pappa kungen då "Stockholm Environmental Institute" har haft aktiviteter. Nu när institutet firar 25-årsjubileum väljer hon att – till skillnad från en del politiker som gärna tittar förbi en kvart i slutet för att bli fotograferade med forskarna – delta i alla seminarier. Vid lunchen går hon runt och hälsar på alla deltagare. Det spelar ingen roll om gästerna är bibliotekarier eller professorer, kronprinsessan bemöter alla med samma intresse.

"Hon har utvecklats jättemycket i de här frågorna och är kunskapsmässigt säker i dem. Då kronprinsessan var liten delade hon ut juniorvattenpriset och närvarade. Nu är hon mycket mer aktiv själv. Hon håller ofta öppningsanföranden och det är väldigt bra sådana. Hon kan lägga in en dikt och inte bara referera till vetenskap, hon har verkligen bredden och otroligt mycket erfarenhet", menar Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environmental Institute och adjungerad professor vid Stockholms universitet.

Kronprinsessan Victoria har visat upp ett brinnande intresse för miljöfrågor under sin karriär.
Foto: Pontus Höök

Claes Elfsberg ser Victoria plocka upp skräp vid tv-inspelningen på Haga slott, våren 2017:

SVT-journalisten Claes Elfsberg djupintervjuar vid tre tillfällen Victoria för dokumentären "Hennes vänliga höghet" som ska sändas på kronprinsessans 40-årsdag. Kronprinsessan får syn på glas som ligger på marken utanför staketet runt slottet och plockar genast upp skräpet.

"Jag måste fråga om ni har en bit papper som jag kan spotta ut mitt tuggummi i om vi ska ta bilder, för efter att ha tillbringat mycket tid med kronprinsessan Victoria vågar man inte spotta ut något i naturen", skojar Claes Elfsberg när Expressen intervjuar honom i slutet av maj.

Då Expressen förhandstittar på programmet får vi höra prins Daniel lovorda hustruns förmåga att se och inkludera alla. Han berättar att Victoria på den tiden då Daniel fortfarande driver sitt gym en gång står och väntar på att han ska jobba färdigt. Under tiden börjar hon prata med den inhyrde lokalvårdaren.

"Efter hennes samtal vet jag mer om lokalvårdaren än vad jag tagit reda på under ett helt år", säger Daniel i dokumentären och tillägger att städaren blir mer en i gänget och att Victoria också förmår att bjuda in lokalvårdaren att fira jul med Daniels familj i Ockelbo (städaren har dock andra planer och tackar nej).

När kronprinsessan Victoria besöker fiskeföretag i Japan är hon tydlig med sin åsikt i samtalen med fiskeföretagens ledare.
Foto: Sven Lindwall

Victoria uttrycker samma budskap som en Greenpeaceaktivist då hon besöker fiskeföretag i Shiogama i nordöstra Japan, april 2017:

"Jag och mänskligheten behöver er hjälp", säger kronprinsessan Victoria och spänner ögonen i de manliga vd:ar för världens största fiskebolag som hon i sin roll som FN-ambassadör för globala mål är i Japan för att träffa. Professor Johan Rockström, föreståndare för Stockholm Resilience Center, hyllad sommarpratare och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, ser det som ett av många exempel på "när kronprinsessan kliver fram som den moraliska värdemätare hon är". Som akademiker slås han av hur tydlig och rak hon kan vara i kontakten med japanska vd:ar. "Sluta med ohållbart och illegalt fiske", säger Victoria.

"Hon uttrycker samma budskap som en Greenpeaceaktivist skulle vilja framföra, men kan linda in det i sin blivande roll som statschef", säger Johan Rockström då Expressen ber honom berätta om sina intryck av hur det är att arbeta med kronprinsessan.

Han beskriver henne som "den mest ambitiösa eleven i en skolklass": hon har alltid block och penna med sig och antecknar så det glöder.

"Som handledare blir man nästan utsjasad", säger Rockström och skrattar. Han berättar om ett tillfälle då han och kollegerna från Stockholm Resilience Center – som sytt ihop ett långsiktigt utbildningsprogram om utveckling, klimat, hav och fiske till Victoria – är hemma hos kronprinsessan på Haga slott för att föreläsa. De tror att de har ungefär en timma till sitt förfogande. Men det går både en, två och tre timmar utan att kronprinsessan gör någon ansats att sluta ställa frågor. "I det här läget behöver vi egentligen återgå till undervisningen på universitetet, men när man har ett utbildningstillfälle med den blivande statschefen vill man inte gärna avbryta. Det är som ett maratonlopp när man är med henne", förklarar Johan Rockström.

Kronprinsessan Victoria under ett besök på en tonfiskfabrik i Tokyo, Japan.
Foto: Sven Lindwall

Rockström och hans kolleger kan komma med underlag till kronprinsessans tal och om hon ändrar i dessa är det alltid för att göra budskapet personligt starkare. Andra dagen i Japan då miljöprofessorn och kronprinsessan äter frukost tillsammans är Victoria orolig. Hon tycker inte att det går tillräckligt bra. "Hon kan bli lite sur om hon eller omgivningen inte är konsekvent och hon ber mig att säga till om hon kan kasta sig in och hålla en personlig reflektion som kan vara till nytta för att komma framåt", säger Johan Rockström.

Att Victoria har läs- och skrivutmaningar är inget som Johan Rockström märker av under undervisningen. "Vi kör på och fokuserar på muntliga och visuella presentationer. Vi håller ett väldigt högt tempo och mina kolleger och jag beundrar kronprinsessans intellektuella förmåga", säger han.

Det finns möjligtvis en sak som Victoria behöver öva på, menar Rockström:

"Hon är så otroligt mycket duktigare än vad hon upplever sig själv att vara. Hon säger att det är omöjligt för henne att hålla tal i FN-sammanhang om hon inte är påläst, men hon kan ju så mycket mer än sina åhörare. Hon ställer extremt höga krav på sig själv, gör ingenting med vänsterhanden utan med både nävar och hjärta".

Det är helhäftigt att kronprinsessan sticker ut hakan i ett sammanhang där många annars helst ska ha nya grejer. Hållbarhetstänket beundrar jag.
Kronprinsessan Victoria på plats vid FN-evenemanget "The Ocean Conference" i New York tidigare i år.
Foto: Pontus Höök

Miljöfrågorna blir politiska, vilket märks vid FN-evenemanget "The Ocean Conference" i New York, juni 2017:

Kronprinsessan Victoria sitter i ett konferensrum där havsfrågor diskuteras. FN-tjänstemannen som håller i seminariet är van vid kungligheter, presidenter och regeringschefer. Ändå kan han inte låta bli att i sina avslutningsord kommentera att han vill tacka kronprinsessan "för att han aldrig sett en kunglighet sitta så länge och anteckna så febrilt och intresserat". Professor Johan Kuylenstierna vid Stockholm Environmental Institute är van vid att Victoria gör så, men många i omgivningen brukar kommentera det ovanliga i att en FN-ambassadör är så påläst som kronprinsessan.

"Hon behärskar så många typer av frågor, inte minst samhällsfrågor. Hon reser mycket i världen, ställer frågor och har själv mycket att bidra med. Historiskt sett har miljöfrågorna varit ganska lätta för kungligheter att engagera sig i för de har inte uppfattats som politiska, men de har blivit politiska. En del kungligheter glider runt och lever jetsetliv. Vår kungafamilj är verkligt engagerad i exempelvis miljö- och demensfrågor – och det är nog en förutsättning för att monarkin ska överleva", resonerar Johan Kuylenstierna.

Samtidigt har kronprinsessan en oerhört svår balansgång, menar han:

"Hon kan säga saker som många andra inte kan. Med det gäller att veta vad och hur hon säger det, för hon kan exempelvis inte ha synpunkter på Sveriges fiskepolitik. Då kungen uttalade sig om säljakten blev det inte populärt".

Att Victoria vid denna prestigekonferens återanvänder sin mammas gamla rosa- och vitrandiga klänning från 1984 är enligt Kuylenstierna ett statement. "Det är helhäftigt att kronprinsessan sticker ut hakan i ett sammanhang där många annars helst ska ha nya grejer. Hållbarhetstänket beundrar jag".

Men det där med kläder är egentligen inte det som kronprinsessan vill ha fokus på.

"Kronprinsessan har ett spännande nätverk och jag hoppas att vi i Sverige kan använda det här ambassadörskapet för klimatmålen på ett bra sätt", säger vd:n för Stockholm Environmental Institute.

5. Rollerna

VICTORIAS ROLLER SOM FÖRÄLDER, HUSTRU - OCH KRONPRINSESSA

En "lite sliten" tvåbarnsmamma intervjuas av TT på Haga slott, juni 2017:

Kronprinsessan tar emot på glasverandan som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. Hon beskriver sig enligt TT:s reporter som "lite sliten". "Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en god förebild. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt", säger Victoria, som är mamma till Estelle, 5, och Oscar, 16 månader, till TT:s reporter.

Hon fortsätter:

"Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggranna med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker".

Kronprinsessan berättar att prins Daniel och hon får hjälp av barnflickor och andra och att det finns en förståelse för att paret nu när barnen är små "inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen blir äldre".

Familjefoto på prins Daniel, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Oscar.
Foto: Anna-Lena Ahlström / Kungahuset

"Hon är närvarande och engagerad i barnens uppfostran"

Då Expressen pratar med en mångårig medarbetare vid hovet säger personen att kronprinsessan jobbar jättemycket för att vara förälder och finnas där för sina barn. "Kungen och drottningen reste runt mycket mer i världen under kungabarnens uppväxt. Kronprinsessan och prins Daniel får så länge kungen kvarstår som statschef lite mer luft och inte fullt så många officiella uppdrag som de skulle ha annars. De turas ofta om att vara hemma med barnen. Det är sällan man ser kronprinsessan utan något barn på armen. Hon är närvarande och engagerad i barnens uppfostran", säger medarbetaren.

Prins Oscar tillsammans med storasyster prinsessan Estelle.
Foto: Erika Gerdemark / Kungahuset

Kronprinsessans tidigare mentor Louise Dinkelspiel upplever att kronprinsessan har fått bättre balans i tillvaron sedan hon blivit mamma. "Tidigare kunde hon aldrig släppa på kraven, men sedan hon har fått barn har hon varit noga med att föräldraskapet måste få ta tid. Hon är väldigt närvarande som förälder, håller inte på med telefonen eller kollar mejl när hon är med barnen", säger Louise Dinkelspiel.

Prins Daniel berättade nyligen i en intervju med Dagens Nyheters Karin Eriksson att han är mån om att Estelle och Oscar ska få en så "vanlig" uppfostran som möjligt och att de ska veta hur det är att åka tunnelbana och stå i kö.

En person som på nära håll har följt kronprinsessan i många år säger:

"Prins Daniel, som har en bakgrund som entreprenör, kan ibland uppleva att det tar för lång tid att få igenom förändringar, men kronprinsessparet backar upp varandra".

6. Livet vid 40

SÅ SER KRONPRINSESSANS LIV UT NU NÄR HON FYLLER 40 ÅR

"I grunden är kronprinsessan samma person som då hon konfirmerades, men hon har kanske mognat snabbare än andra, bland annat tack vare att hon möter så många människor i olika situationer", resonerar Victorias konfirmationspräst Hans Rhodin, som också var med på kronprinsessbröllopet.

"Jag var jätteglad, för hon var så glad på bröllopsdagen. Hon fick den hon ville och var enormt lycklig. Och så är hon jättelycklig över sina barn. Hon har en väldigt bra period i sitt liv nu", säger Hans Rhodin som är utsedd till hovpredikant på livstid och som möter kronprinsessan då och då, bland annat då han förrättar dop hos kronprinsessans vänners barn.

Han fortsätter: "Hon hade en jobbig period runt 18-årsåldern, men jag kan intyga att några av hennes vänner har funnits där hela tiden och jag tror också att hon har fått ett nytt umgänge i prins Daniels vänner".

Då prinsessan Madeleine och prins Carl Philip och deras familjer nyligen turistade i Saint Tropez på Franska rivieran valde kronprinsessparet att i stället åka till Hälsingland och campa, utan annan personal än livvakter i släptåg.

"Kronprinsessan är nämligen väldigt mån om sina svärföräldrar Ewa Westling, tidigare posttjänsteman, och Olle Westling, som varit socialchef. Farföräldrarna är också ofta barnvakter till prinsessan Estelle och prins Oscar", säger en medarbetare vid hovet.

Kronprinsessan Victoria tar sig tid för att hälsa på barnen under ett statsbesök på Island.
Foto: Suvad Mrkonjic

Kärleken till djur och natur fanns i tidig ålder

Hovpersonal berättar också att kungen lyssnar mycket på kronprinsessan och att hon med glimten i ögat kan "beordra" och förklara "det här godtar jag inte". Och för Victoria är det viktigt att leva som hon lär. Som ambassadör för FN:s klimatmål är hon mån om att återvinningen hemma på Haga fungerar som den ska.

"Hon lyfter på locken till sopkärlen på Haga och har man gjort fel får man skäll, men snällt sådant", förklarar en medarbetare och tillägger:

"Kungen kör gärna i sin Mustang, men kronprinsessan känner sig inte bekväm med att åka i en så bränsleslukande bil".

Victorias passion för djur och natur yttrade sig redan i tidiga år.

"En gång bad hon adjutanten att stanna bilen när man var på väg till badhuset på Solliden. Kronprinsessan hade fått syn på en snigel som hon ville lyfta över vägen. Hon ser den lika väl som hon uppmärksammar damen som står och vinkar vid en officiell mottagning på Uppsala slott", menar en medarbetare.

Victoria ringer, ofta, för att fråga hur man mår.

Victoria vill ha ett "happy ship"

Något som också är kännetecknande för hur kronprinsessan är som ledare är hennes vilja att ha ett "happy ship" och få hela besättningen med sig. Ska hon på Nobelfest är hon mån om att höra att den av de tolv adjutanter (officerare som på ett rullande dygnet-runt-schema hjälper vår blivande statschef) som för tillfället tjänstgör vet vad som ska hända under kvällen och känner sig bekväm i miljön.

Kronprinsessan Victoria har under 40 år levt under observation av det svenska folket, som hon representerar i hela världen.
Foto: Erika Gerdemark / KUNGAHUSET

Hur tajt program kronprinsessan än har tycks hon också vara noga med att höra av sig till vänner och bekanta. Tidigare mentorn Louise Dinkelspiel som i januari i år förlorade sin make Ulf Dinkelspiel i cancer säger:

"Victoria ringer, ofta, för att fråga hur man mår. Och vi har haft andra sorger i familjen också, då hon visat en väldig empati och omtanke, hon uppehåller sig inte alls vid det ytliga".

Och Johan Ericsson, tidigare styrelseordförande för Daniel Westlings gym och i egenskap av prins Daniels vän inbjuden till kronprinsessbröllopet förklarar att kronprinsessparet alltid ger vännernas barn uppmärksamhet också:

"Namn koms ihåg och kronprinsessan är närvarande i rummet. Alla känner sig sedda och hågkomna, hon är inkluderande på ett sätt som gör henne unik", säger Johan Ericsson.

Och fajten mot ätstörningarna och dyslexin då? I Claes Elfsbergs kommande dokumentär "Hennes vänliga höghet" säger kronprinsessan så här:

"Jag har stundtals haft väldigt svår ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätta. Jag hade turen att få professionell hjälp och det var jätteviktigt för mig att få en period att återhämta mig, en period som också har byggt mig. Erfarenheten av att må dåligt och inte känna sig särskilt stark gör att man kan sätta sig i in i andras situation".Källor:

Expressen har i juni-juli 2017 talat med ett 30-tal personer i kronprinsessans närhet (plus vid tidigare tillfällen med ett otal adjutanter, hovdamer och kronprinsessvänner), däribland kronprinsessans mentor Louise Dinkelspiel, konfirmationsprästen Hans Rhodin och läraren/professorn Johan Rockström.

Tv-dokumentärerna "Kronprinsessan Victoria 40 år" (Ebba von Sydow, TV4 play, två delar), "Hennes vänliga höghet" (Claes Elfsberg, SVT 14 juli klockan 20.00), tv-programmen "Prinsessan Victorias dop", "Grattis Victoria, 15 år" och "Ung och kunglig" (från SVT:s oppetarkiv.se), "Kronprinsessan Victorias fond" (SVT-play), Bengt Hansells radiointervju med kronprinsessan (Sveriges Radio Play, 2010-05-13).

Böckerna "Victoria, Victoria" (Alice Bah Kuhnke och Elisabeth Tarras Wahlberg, Ekerlids, 2002), "Victoria: Prinsessan privat" (Johan T Lindwall, Forum 2010) och "Victoria – Drottning med tiden«" (Herman Lindqvist, Bonnier Fakta 2009).

Otaliga artiklar från Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens Industri, Svenska Dagbladet och TT.

Hemsidan kungahuset.se och http://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/1. 2.