Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Programmet – så blir Ari Behns begravning

Ari Behn död, blev 47 år, var tidigare gift med norska prinsessan Märtha Louise.
Ari Behn.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ari Behn begravs i Oslo domkyrka efter att han tog livet av sig förra veckan. Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Musikframträdanden, psalmer, böner och minnesord från familjemedlemmar.

Nu begravs författaren Ari Behn i Oslo domkyrka efter att han tog livet av sig förra veckan. 

Detta vet vi om programmet, gästerna och säkerhetspådraget.

Klockan 13 i dag fredag begravs den norske författaren Ari Behn i Oslo domkyrka. Ett stort säkerhetspådrag väntas när kungligheter och kända vänner anländer till ceremonin, skriver norska Dagbladet.

Kända gäster och stort säkerhetspådrag

Från svenska kungahuset kommer prins Daniel att delta. 

Norska toppolitiker som statsministern Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande, olje- och energiminister Sylvi Listhaug samt barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad ska också närvara, liksom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver Dagbladet.

Flera av de kända gästerna kommer med personliga säkerhetsteam. Säkerheten kring så väl Oslos regeringskvarter som domkyrkan kommer att skärpas under dagen med vissa trafikstörningar som följd.

Allmänheten är välkommen

Begravningsförrättare än biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.

Kyrkan, som har plats för 800 besökare, skriver på sin hemsida att allmänheten är välkommen från klockan 12 och att så många som möjligt kommer att släppas in.

- De som vill delta måste vara medvetna om att det är ett löfte om hög säkerhetsnivå och att man inte kommer in i kyrkan med exempelvis väskor eller väskor, säger Ari Behns manager och familjens talesperson Geir Håkonsund till norska Dagbladet.

”Stor deltagande förväntas, så vi uppmuntrar människor att vara ute i god tid om de vill vara inne i kyrkan under begravningen”, skriver kyrkan.

Sedan nyårsafton har besökare haft möjlighet att lämna sina kondoleanser i en bok som legat framme i domkyrkan.

”Vi vill dock påminna er om att detta är en familj i djup sorg och ber om att inga foton och video av familjen tas i kyrkan”, tillägger man i den information som gått ut från domkyrkan inför begravningen.

Sånger och minnesord

Programmet för ceremonin innehåller en rad ännu inte presenterade punkter.

- Förutom musikaliska inslag, psalmer och bön kommer det att finnas minnesord till Ari Behn som ska läsas av familjemedlemmar. Det här är allt vi ska kommunicera om programmet, säger Geir Håkonsund till Dagbladet.

Ari Behn var gift med norska prinsessan Märtha-Louise i 14 år. De har tre döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11 tillsammans. 

De är närmast sörjande då döttrarnas namn stod högst upp på dödsannonsen som publicerades på torsdagen. Under deras namn stod prinsessan Märtha-Louises, ytterligare familjemedlemmars och en liten dikt:

”Du är högst älskad av oss alla. För barnen är du oersättlig.”

Mår du dåligt? Här finns hjälp att få

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.