Prinsparets sommar – i okända semestervillan

Ur arkivet: Prins Alexander bjöd på ett busigt leende vid racerbanan.
När prinsessan Sofia följde med till Sollidens slott sommaren 2010 för att träffa resten av kungafamiljen blev ”Hemlighuset” prinsparets tillflyktsort och mötesplats.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kavaljershuset, även kallat ”Hemlighuset”, byggdes färdigt 1902. Fyra år innan Sollidens slott stod färdigt.
Foto: SVEN LINDWALL
Även prinsessan Madeleine och Chris O'Neill bor i Kavaljershuset när de väl besöker Öland.
Foto: The Royal Court, Sweden

Sommaren närmar sig, likaså kungahusets traditionsenliga semester på Öland.

Medan resten av kungafamiljen kommer att åka till sina hem på Solliden, kommer prins Carl Philip och prinsessan Sofia tillbringa ledigheten i sitt okända semesterhus.

Något som spåras tillbaka som deras mötesplats under sommaren 2010.

Kungen kommer enligt tradition att tillbringa semestern på Sollidens slott som han ärvde från sin farfars far, Gustaf V, 1950 tillsammans med drottning Silvia. Även kronprinsessparet kommer att bo i sin semesterdröm som ligger ett stenkast från slottet.

Men prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer att tillbringa ledigheten i Kavaljershuset, även kallat ”Hemlighuset”.

Huset, som i sig var framlidna drottning Victoria av Badens sommarbostad innan Sollidens slott byggdes färdigt 1906, har även en speciell betydelse i prinsparets kärlekshistoria.

Expressen har tidigare avslöjat att ”Hemlighuset” blev prins Carl Philips och prinsessan Sofias tillflyktsort och mötesplats, när hon fick följa med till Sollidens slott för första gången sommaren 2010.

Delar huset med prinsessparet

Det okända huset har tre plan och är fördelat på 500 kvadratmeter med bland annat två separata kök, som de delar tillsammans med prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

Enligt Svensk Dam är orsaken till att prins- och prinsessparet väljer att bo i Kavaljeren i stället för att bygga hus i Solliden, att de inte tillbringar lika mycket tid på Öland som kungaparet eller kronprinsessparet.

Traditionella firandet

Vad för sommarplaner kungahuset har kan Hovets informationschef, Margareta Thorgren, inte avslöja. Hon berättar dock att familjen traditionsenligt kommer att befinna sig på Öland för att fira kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli.

Hovet: Barnen utesluts från apanaget

De kungliga barnbarnen behåller dock de prins- och prinsesstitlar som de fick vid födseln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.