Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessornas rysligt dyra klänningar: "Provocerar"

80 000 KRONOR. Vid prins Gabriels dop 2017 bar prinsessan Madeleine en dyr utstyrsel. Sammantaget ska den, enligt uppgifter, ha kostat över 80 000 kronor. Kappan var det dyraste plagget och fick också kritik av bland andra Djurens rätt för att ha varit tillverkad av lammpäls. "Det här är en snygg och enkel outfit, men kanske borde hon ha skippat pälskappan som irriterade så många", säger modeexpert Magda Omerspahic. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Kungafamiljen gillar att klä upp sig – och gör det ofta till dyr prislapp.

Så sent som i december bar prinsessan Madeleine en Valentinokappa värd över 80 000 kronor.

– Många provoceras av den där lyxiga och väldigt dyra stilen som väldigt få i Sverige har möjlighet att betala för, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Men det finns förstås undantag när våra kungligheter klär sig lite billigare. Expressens modeexpert har valt ut hisnande dyra och förvånande billiga klänningar – se bilderna i bildspelet!

Kungafamiljens arbete går ut på att representera Sverige inom landet och internationellt. En nyckel i det arbetet är – av förklarliga skäl – att klä sig rätt och riktigt.

– Det är jätteviktigt. Kungafamiljen är våra representanter utåt och har makten att vara stilikoner. Det är viktigt att de följer klädkoder till exempel. För många fungerar de även som förebilder när det gäller kläder och de flesta tycker att det är roligt att se vad de väljer att ta på sig, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Vid såväl privata som officiella arrangemang har kungafamiljen ögon, och kameror, riktade mot sig och det de bär fungerar som en signal utåt.

76 000 KRONOR. På Nobel 2015 bar prinsessan Sofia en klänning från Oscar De La Renta. Hon fick många hyllningar för den vackra skapelsen – men också kraftig kritik för den saftiga prislappen: 76 000 kronor kostade klänningen då i butik."Det här var året som Sofia verkligen satsade på lyx och glamour – och visst strålade hon i sin gravidklänning", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: / STELLA PICTURES

– I sina roller har de verkligen en chans att lyfta svensk design och svenskt näringsliv, säger Magda Omerspahic.

Hur bra är kungafamiljen på att representera Sverige i sina val av kläder?

– Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia är absolut bäst och är verkligen förebilder när det gäller att bära svenska plagg. Prinsessan Madeleine har inte varit lika aktiv i de besluten, hon väljer ofta brittiska och italienska lyxdesigners. Jag tror att hon skulle tjäna på att bära fler svenska designers.

42 000 KRONOR. Kronprinsessan Victoria är känd för att bära budgetplagg – men på dopet av prins Alexander 2016 skenade kostnaden i väg. Hennes rosa kreation av Elie Saab gick loss på 42 000 kronor."Jättetjusigt att Victoria satsade på en 60-talsstil och hon bär verkligen upp den här klänningen", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: SVEN LINDWALL

Prinsessan Madeleines utstyrsel kostade över 130 000 kronor

Men det är inte kungligheterna som själva väljer ut vad de ska ha på sig – även om de givetvis har sista ordet. Bakom alla i kungafamiljens finns stylister som hjälper till med klädkoder och val av kläder till alla de tillfällen som familjen väntas delta i.

Och ofta är det dyra kläder som väljs ut till kungligheterna.

46 000 KRONOR. Kungen firade 70 år 2016 och prinsessan Madeleine dök då upp i en kappa från brittiska Alexander McQueen och en knälång klänning från Giambattista Valli. Tillsammans kostade de omkring 46 000 kronor."Madeleine valde att representera brittiskt och italienskt mode, som hon har gjort så många gånger förut. Jag tycker att det är synd att hon inte lyfter svensk design mer", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så sent som i december – när prins Gabriel döptes – blev det stora rubriker när prinsessan Madeleine bar en pälskappa som kostade strax över 80 000 kronor, ihop med en klänning för 56 000 kronor.

Hela utstyrseln kostade alltså över 130 000 kronor.

Hovets informationschef Margareta Thorgren avböjde att kommentera prislappen.

499 KRONOR. I september 2017 deltog prinsessan Madeleine i ett arrangemang av "Min Stora Dag", som hon är beskyddare för. Madeleine bar då en jacka från budgetkedjan Zara som kostade 499 kronor i butik. Mycket billigt i kungliga sammanhang."Härligt att Madeleine även kastar ett öga på budgetkedjornas utbud. Jag tycker att den här nyansen passar henne perfekt", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det kan provocera många när de väljer de dyra lyxplaggen och tycker att apanaget kan läggas på annat än dyra kläder. Många provoceras av den där lyxiga och väldigt dyra stilen som väldigt få i Sverige har möjlighet att betala för, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Magda Omerspahic: "Gör rätt i att kosta på sig"

Samtidigt finns det skäl till att kungafamiljen klär sig i dyrare plagg, även om 200 000 kronor tillhör det extrema.

299 KRONOR. Det var ingen exklusiv lyxklänning som prinsessan Sofia bar på de nya familjebilder som hovet släppte på prinsfamiljen i maj 2016. Hennes klänning kom från Lindex och såldes då i butik för 299 kronor."Det var otroligt stort för Lindex att Sofia bar deras klänning – en klänning som alla kunde köpa och känna sig som en prinsessa", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: / FOTO ERIKA GERDEMARK, KUNGAHUSET.SE / ERIKA GERDEM

– Man ska komma ihåg att det är väldigt få tillfällen som de bär dyra kläder, det är bara vid väldigt speciella tillfällen som dop, bröllop och stora officiella arrangemang som Nobel. Då tycker jag att kungafamiljen gör rätt i att kosta på sig det, eftersom hela världens blickar är riktade mot dem. Därför är det extra viktigt att de här plaggen inte bara används utan en gång utan bevaras och återanvänds vid andra tillfällen.

I en internationell jämförelse är dock den svenska kungafamiljen sparsam när det gäller garderoben. Hertiginnan av Cambridge, Kate, bar på bröllopet med prins William en klänning från Alexander McQueen för hisnande 2,7 miljoner kronor.

399 KRONOR. Många är de gånger som kronprinsessan Victoria burit kläder från H&M. 2014, under ett officiellt besök till Ghana, bar hon en klänning för 399 kronor. "Victoria är ett stort H&M-fan och det känns som att hon alltid packar ner ett plagg därifrån på alla sina utlandsresor", säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kristina Tjäder, chefsdesigner på Dagmar, tog fram prinsessan Sofias Nobelklänning år 2016 och har i en intervju med Expressen berättat hur det går till med betalning från kungafamiljen.

– Alla meter som går åt kostar givetvis och alla timmarna som det tagit att ta fram. Men alla i kungafamiljen vill verkligen betala vad det kostar, men sedan har de inga obegränsade budgetar. De har ganska stränga budgetar att hålla sig till. Som vi alla har, sa hon.