Prinsessornas väljer främst svenska modeskapare. Foto: MontagePrinsessornas väljer främst svenska modeskapare. Foto: Montage
Prinsessornas väljer främst svenska modeskapare. Foto: Montage
Madeleine och Sofia matchade med ett espandrillos, från Valentino. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅNMadeleine och Sofia matchade med ett espandrillos, från Valentino. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Madeleine och Sofia matchade med ett espandrillos, från Valentino.  Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Madde gick emot kungliga trenden

Publicerad

Svenskt mode stod i fokus när kronprinsessan firade sin födelsedag.

Både Victoria och prinsessan Sofia bar skapelser från Sveriges främsta klädskapare.

I fredags fyllde kronprinsessan Victoria 40 år och det firades stort i Stockholm och på Öland. Hela kungafamiljen slöt upp för att fira Victoria på hennes stora dag.

Det var inte bara Victoria som fick all uppmärksamhet, utan även alla de kläder som bars av kungligheterna under det två dagar långa firandet.

Men det var inte kläder från vilka designers som helst. Fokus låg nämligen på svenska märken.

 

LÄS MER: Kungafamiljen matchar snyggt i blått 

 

Pär Engshedens design

Under fredagens tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm, bar Victoria en vit, vadlång klänning med påsydda, rosa fjärilsapplikationer. 

Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Klänningen var designad av svenske Pär Engsheden som också var den som designade Victorias brudklänning för sju år sedan när hon gifte sig med prins Daniel.

Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Till sin vitrosa klänning bar Victoria vita pumps, från Gianvito Rossi och en puderrosa väska. 

 

Under lördagens firande bar Victoria svenskt även då – denna gång en ljusblå skjortklänning från Camilla Thulin – uppsydd exklusivt åt kronprinsessan.

Foto: SVEN LINDWALL

Hon matchade med ett par metallicgrå sandaler från budgetfavoriten H&M.

Foto: SVEN LINDWALL

 

Bar från favoritdesigner

Men Victoria var inte den enda att bära svenskt.

Under Te deum bar prinsessan Sofia en rosa klänning med ett svart blommönster från svenska Ida Lanto, som hon matchade med en rosa Dolce & Gabbana-väska och ett par pumps från Stinaa J. 

Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Wow! Sofias succé med gravidmagen 

 

På fredagskvällen svirade Sofia om till en enklare klänning, också med blommönster och ett par espadrillos, från Castaner. Till det bar hon ett hjärtformat halsband, från Carolina Gynning.

Foto: SVEN LINDWALL

 

Men det slutar inte där.

Prinsessan Sofia bar svenskt även på söndagskvällen då hon och prins Carl Philip gick på Håkan Hellströms konsert i Borgholm. Vädret var inte helt stabilt och Sofia valde en beige regnjacka, från Odd Molly, med ett knyt i midjan.

Foto: SVEN LINDWALL

 

LÄS MER: ALLT OM KUNGLIGT PÅ EXPRESSEN 

 

Ny brittisk stil

Madeleine gick tvärtemot storasysterns och svägerskans modeval – hon satsade i stället på brittiskt.

Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

I Slottskyrkan bar hon en ljusblå mönstrad klänning från Erdem – ett märke som hon har burit vid flera tillfällen och till det matchade hon med en ljusblå hatt från Philip Treacy.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erdem är också ett populärt märke i det brittiska kungahuset. 

Madeleine bar en Erdem-klänning vid prins Alexanders dop i april 2016.

 

På kvällen bytte Madeleine om till en klänning med småblommigt mönster, från märket Zimmerman. 

Foto: SVEN LINDWALL

 

Hon matchade – liksom Sofia – med ett par espadrillos, från Valentino. 

Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.