Prinsessornas dyra modeår

Kronprinsessan Victorias klänning vid prins Alexanders dop hyllades av modeexperterna. Men smakar det så kostar det. Den här klänningen från Elie Saab gick loss på cirka 42 000 kronor.
Foto: Sven Lindwall
När kungen firade 70 år anlände Victoria i en grafisk klänning från Dolce & Gabbana. Prislappen låg på omkring 19 000 kronor.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Men Victoria kan också klä sig i budgetkläder. Den här klänningen, från H&M, bar hon dagen innan kungens födelsedag. Prislappen för en liknande klänning från H&M ligger på 1 499 kronor.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Dagen innan kungens födelsedag kom Madeleine i en klänning från Bottega Veneta för omkring 35 000 kronor.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
På kungens 70-årsdag såg vi Madeleine i riktiga dyrgripar. Kappan från Alexander McQueen kostar omkring 20 000 kronor och klänningen som skymtas under, från Giambattista Valli, kostar runt 26 000 kronor.
Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Sofia väljer ofta budgetmärken. När hovet släppte nya bilder på henne, Carl Philip och lille Alexander poserade hon i en klänning från Lindex. Prislappen för 299 kronor.
Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset / FOTO ERIKA GERDEMARK, KUNGAHUSET.SE / ERIKA GERDEM
När prins Oscar döptes i maj strålade Sofia i en snäv ljusblå klänning från märket Antonio Berardi, värd ungefär 9 000 kronor.
Foto: Olle Sporrong
Prinsessan Madeleine klär sig ofta i lyxmärken. Här är hon på prins Alexanders dop i en klänning från Erdem, värd ungefär 14 000 kronor.
Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Sofia besökte Båstad i augusti 2016 och kom då till en väl-görenhetsmiddag iförd en dräkt från Diane von Furstenberg. Prislappen landar på strax över 4 000 kronor.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
1 / 10

Kronprinsessan Victoria bar kläder värda minst en halv miljon kronor under 2016, enligt modebloggen The Royals and I.

Men – alla kläder betalar hon inte för själv.

– Jämfört med andra kungligheter i Europa är det inte så mycket pengar, säger Expressens modeexpert Emma Danielsson.

Det är modebloggen The Royals and I som har sammanställt hur mycket pengar våra svenska prinsessors kläder under 2016 varit värda. Bloggen, som är inriktad på att identifiera vilka plagg kungligheterna bär, har räknat ihop vad varje plagg som de burit när de fotograferats kostat.

Eftersom Victoria, Sofia och Madeleine framträtt olika ofta under året går det alltså inte att göra en rättvis jämförelse prinsessorna sinsemellan. Men Victorias 79 identifierade plagg som är nya för 2016 har enligt bloggen varit värda totalt 509 480 kronor.

– Jämför man det med en vanlig person så är det klart att det är enormt mycket pengar för kläder. Men jämfört med andra kungligheter i Europa är det faktiskt inte så mycket, säger Emma Danielsson, Expressens modeexpert.Dagen innan kungens födelsedag kom Madeleine i en klänning från Bottega Veneta för omkring 35 000 kronor.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

”Allas ögon på sig”

Emma Danielsson säger att kungahusens medlemmar runtom i Europa klär sig betydligt dyrare.

– De har allas ögon på sig och lever med det konstant. Det finns en förväntan på att de ska vara välklädda och därför måste de bära snygga och eleganta kläder, vilket i längden kostar mycket pengar.

Våra svenska prinsessor är duktiga på att – trots pressen – hitta och välja billigare kläder, säger Danielsson.

– Det behöver inte alltid vara lyx. Det är ju fint när de hittar den här mixen. Victoria har också burit väldigt mycket plagg från kedjorna, särskilt från H&M. Hon har burit rätt så häftiga galaklänningar därifrån och det visar ju att man kan bära plagg från kedjorna även på de allra finaste tillställningarna.


På kungens 70-årsdag såg vi Madeleine i riktiga dyrgripar. Kappan från Alexander McQueen kostar omkring 20 000 kronor och klänningen som skymtas under, från Giambattista Valli, kostar runt 26 000 kronor.
Foto: Sven Lindwall

”Prinsessa av folket”

Prinsessan Sofias 77 identifierade plagg är, enligt The Royals and I, värda totalt 143 481 kronor.

– Det är inte alls oväntat att hon ligger avsevärt lägre än de andra. Hon är en prinsessa av folket och visar att det går att bära de lite billigare kläderna. Hon gör det verkligen minst lika bra som de andra, säger Expressens Emma Danielsson.

Varken Sofia, Victoria eller Madeleine betalar dock själva för alla kläder de bär.

– Det är klart att de handlar på egen hand också. Men flera plagg är ofta inlånade från märkena och de bär det bara för ett eller flera tillfällen. Så det ska man tänka på när man ser de här siffrorna.

Kronprinsessan Victoria

79 identifierade plagg

Värde: 509 480 kronor

Snittpris: 6 449 kronor

Prinsessan Madeleine

48 identifierade plagg

Värde: 351 835 kronor

Snittpris: 7 329 kronor

Prinsessan Sofia

77 identifierade plagg

Värde: 143 481 kronor

Snittpris: 1 863 kronor

Så gjordes uträkningen

✓Plaggen som identifierats är sådana som prinsessorna haft på sig när de fotograferats. Det är både fotograferingar vid officiella tillställningar, men också bilder i sociala medier från privata engagemang.

✓Priset per plagg är vad en vanlig återförsäljare i Europa säljer plagget för.

✓Uträkningen är inte exakt. Eftersom antalet framträdanden skiljer sig åt mellan de tre går det inte att genom uträkningen bedöma vem som har dyrast garderob.

✓Uträkningen är gjord av modebloggen The Royals and I.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.