Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessans stöd
till oroliga kvinnor

Prinsessan Sofia under invigningen av Nya Södertälje sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia fick en rundtur av det nya sjukhuset i dag. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia hälsar på operationssjuksköterskorna Anna och Monica under invigningen av Nya Södertälje sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ger prinsessan Sofia sitt stöd till de kvinnor som är oroliga för att föda barn i Sverige.

Under invigningen av Nya Södertälje sjukhus markerade hon tydligt för en rättvis vård.

– Jag har själv fött barn, så jag förstår att det finns en stor oro, säger prinsessan Sofia.

På torsdagen deltog prinsessan Sofia vid invigningen av Nya Södertälje sjukhus. Invigningen innebär en 22 000 kvadratmeter stor ny behandlingsbyggnad. Förhoppningen är att sjukhuset ska vara ett av landets mest moderna, när det tas i bruk i maj.

Under invigningen fick hon en rundtur av de nya lokalerna. Bland annat fick Sofia titta på akutmottagningen, en operationssal och förlossningsavdelningen.

Under besöket aktualiserades den stora diskussionen om förlossningsvården i Sverige. Många kommer nog ihåg Emma Anderssons historia, som tvingades föda barn i bilen på väg mot sjukhuset i Örnsköldsvik, efter att BB i Sollefteå lagt ner.

– Jag känner självklart med de kvinnorna. Jag har ju själv fött barn, så jag förstår att det finns en stor oro, säger prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia under invigningen av det nya sjukhuset i dag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Alla ska få en värdig vård"

Samtidigt menar Sofia att Nya Södertälje sjukhus är ett exempel på att förbättringar hela tiden görs.

– Jag hoppas, med den här satsningen bland annat, att det går mot ljusare tider. Det vi har hört här i dag har ju varit fantastiskt, med fler förlossningsplatser och högteknologisk utrustning så att alla ska få rätt till en bra vård.

Hon markerar också att en rättvis vård är av yttersta vikt:

– Alla ska få en värdig vård när man kommer och ska föda ett barn.

"Rätt i tiden"

Södertälje sjukhus har haft en stor del utlandsfödda som, i samband med ett ökat flyktingmottagande, har fött barn på sjukhuset. Sjukhuset har därför fokuserat extra mycket på ett bra bemötande av utlandsfödda med till exempel bristande språkkunskaper i svenska.

– Det är helt rätt i tiden, det är så det ska vara. Alla kvinnor som ska föda barn ska ha samma rättigheter. Sådana saker som känns simpla, som språk, är oerhört viktigt för att man ska känna tillit. Det gör också att det blir mindre skador och det tycker jag är fantastiskt. Jag är väldigt imponerad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!