Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Stéphanie – skandalmodellen

Vouge, Vanity Fair och modehuset Dior har alla nyttjat prinsessan Stéphanie av Monaco för hennes skönhets skull.

Samtidigt har hon dejtat såväl våldtäktsmän och biltjuvar som Hollywoodstjärnor, elefanttämjare och familjens egen trädgårdsmästare.

Expressens kändismagasin EXTRA berättar den kontroversiella men rörande historien om en av kungahusets största skandalmakare.

Utdrag ur Stéphanies vilda kärleksliv

Paul Belmondo - fransk rallyförare och hennes första stora kärlek.

Alain Prost, legendarisk formel 1-förare.

Mario Lutard - fransk rockmanager som bland annat var åtalad för våldtäkt.

Daniel Ducruet - livvakt, tidigare make och pappa till två av hennes barn.

Dodi al-Fayed, egyptisk affärsman, blev senare Dianas pojkvän.

Jean-Raymond Gottlieb - fransk livvakt och troligen far till Stéphanies dotter Camille Marie Kelly.

Franco Knie, schweizisk cirkusdirektör och elefantdressör.

Adans Lopez Peres - portugisisk akrobat. Var gift med prinsessan i tio månader.

Den anonyme trädgårdsmästaren - Pappa Rainiers trädgårdsmästare lär ha haft en affär med Stéphanie, men namngavs aldrig.

Richard Lucas - pappa Rainiers butler.

Anthony Delon - fransk skådespelare och rallyförare som bland annat var dömd för bilstöld.

Fabien Barthez - legendarisk fransk landslagsmålvakt som bland annat vunnit VM-Guld.

Marcus Schenkenberg - svensk fotomodell.

Rob Lowe - amerikansk skådespelare.

För den som precis upptäckt att Monaco har ett kungahus - framstår prinsessan Stéphanie som relativt lugn och tillbakadragen.

En 49-årig trebarnsmamma som samlar in pengar till välgörenhet och gullar med elefanter.

Elefanter har en särskild plats i Stéphanies hjärta.

För under de senaste åren har hon främst varit ansiktet utåt för stiftelsen "Kvinnor mot aids" och Monacos internationella cirkusfestival.

Men det räcker att gå tio år tillbaka i tiden för att hitta spår av tidernas kanske mest skandalösa kunglighet.

Det var nämligen under 2004 som hennes senaste skilsmässa gick igenom - då från den portugisiska akrobaten Adans Lopez Peres.

Men för att förstå Stéphanies komplicerade och många gånger utflippade liv får vi gå tillbaka till en tragisk och otäck händelse som utspelade sig i september 1982.

Då var prinsessan bara 17 år gammal och färdades i familjens Range Rover tillsammans med mamma Grace Kelly på de smala serpentinvägarna som omsluter Monaco.

Plötsligt hamnade bilen ur kurs och störtade ner i en ravin med en våldsam fart.

Dagen efter tog livet slut för den superstjärnan och furstinnan Grace Kelly.

Det blev också början på dottern Stéphanies cirkusföreställning till liv.

LÄS MER: Grace Kelly - stilikon men inget helgon...

Stéphanie med sina föräldrar furst Rainier och Grace Kelly samt syskonen Caroline och Albert.

Att säga att prinsessans vilda liv uteslutande berodde på mammans tidiga död, och alla efterföljande diskussioner kring om det egentligen var den minderåriga Stéphanie som körde bilen vid tillfället - är att överdriva.

Grace Kelly beskrev redan under sin levnadstid sin dotter som annorlunda.

– Hon är mitt vilda barn, sa prinsessan Grace.

Men den omskakande händelsen har självklart satt sin prägel på Stéphanie som ständigt levt med sorgen efter sin mammas död.

Furstinnan Grace Kelly följer åttaåriga Stépanie till skolan efter sommarlovet 1973. Nio år senare är mor och dotter med om en bilolycka som får katastrofala konsekvenser.

Efter dödkraschen flyttade den unga prinsessan till Paris för att studera, både stadens designskola men framför allt nattklubbarna.

Sena nätter med grönfärgat hår, starka drinkar, kokain och skumma romanser blev en vardag för dottern till en av världens mest eleganta stilikoner.

– Jag insåg hur lycklig jag var över att vara vid liv... Jag öppnade min famn för framtiden och sa till mig själv att detta kan vara över i morgon. Ingen har verkligen försökt förstå mig eller mitt beteende, som återspeglade mitt beslut att njuta av livet till fullo, har Stéphanie sagt enligt Hello Magazine.

Hon började jobba i modeindustrin för Christian Dior, blev modell, hyllades av Karl Lagerfeld och designade baddräkter under namnet "Pool Position".

Furstinnan Graces yngsta dotter har både varit fotomodell för Christian Dior och designat egna badkläder. Foto: Nebinger Frederic

Som om det inte vore nog blev hon artist och sålde fem miljoner skivor, lanserade en parfym och åkte till Los Angeles för att söka lyckan som skådespelerska.

För att vara en prinsessa från ett av världens mest förnäma kungadömen - har hon ständigt provocerat med sina vassa naglar som ristat djupa spår i den putsade miljardfasaden.

Det sägs att prinsessan redan som 14-åring började gå naken om nätterna i slottskorridorerna när hon skulle på toaletten, för att se hur vakterna reagerar och för att reta pappa furst Rainier.

– Jag har haft en ovanlig karriär för att vara prinsessa, har Stéphanie av Monaco själv berättat.

Då har vi ännu inte redogjort för det som hon blivit mest uppmärksammad för - det skandalfyllda kärleksliv som både får Justin Biebers och Tiger Woods bravader att blekna i jämförelse.

Stéphanie har dejtat såväl skådespelare som Rob Lowe och Jean-Claude Van Damme, som den egyptiska affärsman som dog i samma bil som lady Diana 1997.

Hon har också haft romanser med flera racerförare, en dömd biltjuv, en italiensk bartender, en fransk croupier, en spansk rocksångare, en fransk världsmästare i fotboll, en svensk fotomodell och en rockmanager som dessutom var åtalad för våldtänkt.

Den färgstarka prinsessan ska också ha blivit utkastad ur palatset i Monaco en gång, efter affärer med både pappa furst Rainiers trädgårdsmästare och butler.

De kontroversiella relationerna har för det mesta varit korta. Men några gånger har prinsessan hittat kärleken.

I början av 90-talet föll hon pladask för sin livvakt Daniel Ducruet. Med honom fick hon barnen Louis och Pauline, vilket var kontroversiellt i sig då paret fortfarande inte hade gift sig. En synd i det katolska Monaco.

1 juli 1995 gifte sig Stépanie med livvakten Daniel Decruet. Äktenskapet spack dock redan efter ett år.

Till slut fick pappa Rainier motvilligt ge med sig och paret kunde gifta sig 1995.

Men bara ett år senare inträffade den kanske största skandalen kring Stéphane. Ironiskt nog var det inte hennes egna handlingar som skapade kris i furstendömet den gången.

Den då 31-åriga prinsessan, som hade funnit tryggheten i sitt liv, fick hela sin värld krossad när paparazzofotografer plötsligt fångade maken på oerhört kontroversiella bilder när han hade sex med 1995 års vinnare av titeln Belgiens Miss Topless, Fili Houteman, vid en pool.

Ett hårt slag för tvåbarnsmamman Stéphanie förstås.

Men hon reste sig snart efter förödmjukelsen och skilsmässan. För bara två år senare födde hon sitt tredje barn - dottern Camille.

Än i dag är fadern formellt okänd - men inofficiellt lär pappan vara Jean Raymond Gottlieb - en annan av livvakterna i Monaco.

Stéphanies liv har utan tvekan varit en cirkus med plats för både pinsamma clowner, klumpiga elefanter och vågade akrobater.

Och på tal om cirkus. I början av 2000-talet inledde prinsessan en relation med elefanttämjaren och cirkusdirektören Franco Knie.

I all hast tog hon med sig sina tre barn, lämnade lyxlivet i Monaco och följde med pojkvännens för att leva ett kringflackande karavanliv.

Men kanske var det modiga beslutet trots allt inget liv för en prinsessa. För snart var relationen över och Stéphanie var åter tillbaka i Monaco.

Men fascinationen för cirkusar och dess aktörer var inte över för det.

I september 2003 gifte hon sig för andra gången i livet, då med akrobaten Adans Lopez Perez. Men det stormiga kärlekslivet blev till ytterligare en skilsmässa ett år senare.

Stéphanie är beskyddare av Monte carlos årliga cirkusfestival. Foto: Pascal Le Segretain

Cirkusen ligger fortfarande prinsessan varmt om hjärtat, och varje är hon som sagt en av huvudpersonerna under Monacos internationella cirkusfestival.

Men sedan skilsmässan har de större skandalerna uteblivet för 49-åringen.

Hennes färgsprakande liv ändrar inte nyans lika ofta, och i dag blåser det betydligt mindre kring Stéphanie.

Så om du mot all förmodan är en av dem som nyss upptäckt prinsessan Stéphanie och Monacos praktfulla furstendöme - är jag ledsen om jag har smulat sönder din bild en aning.

Men som hon själv lär ha sagt enligt Hello Magazine.

– Jag må vara en prinsessa, men framför allt är jag en människa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!