Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Sofias önskan för prinsdopet

I morgon döps prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Alexander i Drottningholms slottskyrka. Foto: KATE GABOR, KUNGAHUSET.SE / PHOTO KATE GABOR,

Prins Alexander var med och öppnade portarna till Stockholms slott redan på nationaldagen, då bara knappt två månader gammal.

Foto: Patrik C Öterberg / STELLA PICTURES

När prins Alexander döps på fredag är det många som kommer att lämna över dopgåvor.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip önskar att pengar doneras till prinsparets stiftelse eller till Project Playground.

- Det är det som de helst önskar att få i gåva, säger Daniel Urso, pressekreterare vid hovet.

På fredag döps prins Alexander.

Med ett dop följer presenter från de inbjudna gästerna - och prinsessan Sofia och prins Carl Philip är väldigt specifika i vad de önskar att gästerna ska ge.

I en bilaga till den inbjudan som alla gäster har fått står det tydligt:

Här är inbjudan till prins Alexanders dop.

"Tänk gärna på Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias Stiftelse samt Project Playground".

Daniel Urso, pressekreterare vid hovet, berättar att önskemålet om gåvor eller bidrag till verksamheterna kommer direkt från prinsparet själva.

- Det är det som de helst önskar att få i gåva. Det är en möjlighet att stötta de här verksamheterna som ligger prinsparet väldigt varmt om hjärtat.

 

LÄS MER: Härifrån kommer prinsens dopvatten

Vill motverka mobbning

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse bildades i samband med prinsparets bröllop och har som syfte att motverka näthat och mobbning på grund av dyslexi.

- Den har verkligen blivit aktiv under det senaste året, senast i onsdags när prinsparet bjöd in barn och unga till ett symposium om hur samtal om nätet ska ske mellan barn och vuxna, säger Daniel Urso.

Project Playground grundades 2010 av prinsessan Sofia och Frida Vesterberg och hjälper utsatta barn.

Sofia och Carl Philip önskar att pengar doneras till Project Playground.

Daniel Urso berättar att det inte är ovanligt att medlemmarna i kungafamiljen, i samband med stora evenemang, lyfter fram olika verksamheter för gäster och allmänhet.

- I samband med kungens 70-årsdag var det många som ville lämna gåvor. Då uppmanades man bland annat att tänka på stiftelsen Ungt ledarskap där kungen har ett stort engagemang.

 

Prinsparets önskemål om dopgåva framförs i en bilaga till dopinbjudan. Men det finns två inbjudningskort till. Dels ett som bjuder in till en officiell mottagning inne på Drottningholms slott. Det har alla gäster fått.

Men sedan finns det en tredje, mer privat, inbjudan som bara gått ut till de allra närmaste vännerna och kungafamiljen. Det är en lunch som sker inne på Drottningholms slott klockan 14.30, direkt efter att dopmottagningen är avslutad.

Hovet vill inte kommentera hur många - eller vilka - man bjudit in till dopfestligheterna. Över 150 gäster närvarade på prins Oscars dop i Slottskyrkan vid Slottet i maj. Prins Alexanders dop förväntas bli för en mindre skara eftersom det hålls i Drottningholms slottskyrka, som inte tar lika många gäster.

Alexander döps i Drottningsholms slottskyrka. Foto: Anna-Lena Ahlström

 

LÄS MER: De kan bli prins Alexanders faddrar

I dag offentliggörs gästerna

Först på fredag morgon offentliggör hovet vilka gäster som kommer till dopet. Av kungens fyra systrar har tre - Birgitta, Christina, och Désirée - meddelat att de inte kommer att komma till prinsdopet. Men alla prins Alexanders små kusiner väntas dyka upp.

- Det är ambitionen och förhoppningen. Det vore roligt, har drottning Silvia tidigare sagt till Expressen.

Klädkoden för dopet lyder, enligt inbjudan, "förmiddagsdräkt, jaquette eller mörk kostym".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!