Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofias nya jobb – ska arbeta inom vården

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Prinsessan Sofia har gått en tredagars vårdutbildning på Sophiahemmet.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Sophiahemmet är ett privat sjukhus på norra Djurgården.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Prinsessan Sofia har gått den tre dagar långa sjukvårdsutbildningen som erbjöds till permitterad SAS-personal, vilket lokaltidningen Mitt i var först att rapportera.

Enligt uppgifter till tidningen ska prinsessan nu jobba som stödpersonal på Sophiahemmet i Stockholm. 

– Hon vill, i den kris vi befinner oss i, bidra med arbetskraft inom sjukvården, säger Margareta Thorgren, informationschef för Hovet. 

Det var inte bara SAS-personal som gick den tre dagar långa sjukvårdsutbildningen vid Sophiahemmet Högskola.

En av deltagarna på webbkursen var också prinsessan Sofia. 

– Det stämmer att prinsessan Sofia har gått en tredagarsutbildning på Sophiahemmet, där hon är hedersordförande, säger Margareta Thorgren.  

Ska jobba på hemmet där hon är hedersordförande

Planen är nu att prinsessan Sofia ska jobba som stödpersonal på Sophiahemmet. 

– Prinsessan kommer att börja på Sophiahemmet i närtid. Hon kommer att avlasta och stötta personalen på en vårdavdelning, säger Margareta Thorgren.

– Hon vill, i den kris vi befinner oss i, bidra med arbetskraft inom sjukvården. 

Den första pilotutbildningen på Sophiahemmet påbörjades den 30 mars. Platserna var från början 30 stycken, vilket sedan dubblerades till 60. 

Initiativet, kallat Beredskapslyftet, för att utbilda och omskola personer från bland annat hotell- och restaurangbranschen omfattar i nuläget 80 personer i veckan. 

De utbildade har snabbt kunnat komma i jobb inom vård- och omsorg för att avlasta ordinarie personal som pressas hårt av coronakrisen. 

Rasmus Saveman gick utbildningen: ”Det känns bra”

Expressen har tidigare berättat om Rasmus Saveman, 27, permitterad som kabinpersonal på SAS, som gått utbildningen

Under utbildningen fick han lära sig baskunskaper inom flera områden. Allt från tunga lyft, som att flytta en person från säng till rullstol, tillhygien och användning av skyddsutrustning. 

– Vi har haft föreläsningar om smittspridning och fokus på just Corona, även om vi inte kommer att vara i frontlinjen på så vis men det är ändå bra att kunna, sa han efter utbildningen.

– Det känns bra att kunna göra något för samhället, sa han. 

Kämpade för sitt och barnets liv efter att ha smittats av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.