Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofias dopdröm krossas

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip blev den 19 april föräldrar till prins Alexander och den kungliga etiketten säger att ett dop ska ske inom tre månader. Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset / KUNGAHUSET.SE
Nu blir det ytterligare ett dop i Slottskyrkan när prins Alexander ska döpas på samma plats som kusinen Oscar.Foto: Olle Sporrong

Det blev för mycket - det blir inget kungligt dop på Öland.

Kungafamiljen vill inte ha ett stort arrangemang utanför Stockholm.

Nu blir det ytterligare ett dop i Slottskyrkan när prins Alexander ska döpas på samma plats som kusinen Oscar.

Kungen och drottning Silvia har varit på resa i i Bhutan under förra veckan men har nu återvänt hem till Sverige igen. Framöver väntar det vanliga - om man nu kan tala om vanligt i de här sammanhangen - officiella programmet.

Men kungaparet står också inför planering inför ytterligare ett stort arrangemang under det ovanligt händelserika kungliga året 2016 - dopet av prins Alexander, prins Carl Philips och prinsessan Sofias son.

Som Expressen tidigare har berättat har prinsparet haft en målbild att kunna ha ett dop på Öland i sommar. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip blev den 19 april föräldrar till prins Alexander och den kungliga etiketten säger att ett dop ska ske inom tre månader - alltså senast den 19 juli.

Det hade då varit tidsmässigt lämpligt att ha dopet på Öland i samband med kronprinsessan Victorias 39-årsdag. Det skulle passa in i familjens schema med ett dop lördagen före eller efter kronprinsessans födelsedag.

Men det blir alltså inget dop på Öland. Arrangemanget sker Stockholm istället, enligt Expressens uppgifter.

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias dröm och målbild går inte att genomföra.

Samma upplägg som prins Oscar

När prins Oscar döptes i Stockholm blev det en kunglig succé med stor show av prinsessorna Estelle och Leonore. Dopet hölls i Slottskyrkan fredagen den 27 maj. Carl Philip och prinsessan Sofia ska nu ha samma upplägg för prins Alexander enligt Expressens uppgifter.

Dopet är enligt uppgift planerat till den 9 september, alltså ett litet etikettsbrott om tremånadersregeln ska följas.

Datumet ligger efter det att alla medlemmar kungafamiljen har haft sina respektive semestrar.

Årets alla evenemang har gjort att kungafamiljen, men framförallt hovet, inte mäktar med att ha ett dop utanför Stockholm enligt Expressens uppgifter. Ett så stort arrangemang utanför huvudstaden skulle bli alltför betungande rent logistiskt.

Hovet mäktar helt enkelt inte med och skjuter därför på dopet till efter sommaren när familjen är tillbaka igen i Stockholm.

 

LÄS MER: Se de officiella bilderna från prins Oscars dop

Helst kungliga kyrkor

Kungliga dop ska också helst ske i kungliga kyrkor - Slottskyrkan på Stockholms slott eller Drottningholm slottskyrka.

Det blir för stor apparat att administrera ett kungligt dop på Öland. Personal och gäster ska inkvarteras och en annan försvårande omständighet är att ta de utländska gästerna till Öland från Arlanda.

Kungafamiljen vill en fredad semester och undviker därför ett nytt stort kungligt officiellt arrangemang som bryter av deras ledighet.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare sagt till Expressen att det pågår en planering. Nu säger hon.

- Det är ingenting vi gått ut med så därför kan vi inga kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.