Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Sofia om längtan efter Älvdalen

Prinsessan Sofia invigde utställningen "Porfyr – den kungliga stenen" på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Prinsparet under en resa till Dalarna 2015. Foto: Pelle T Nilsson/ALL OVER PRESS

Prinsessan Sofia längtar hem till Älvdalen.

På fredag, när hon har officiellt uppdrag i trakterna, kommer hon att göra en avstickare för att hälsa på släkt och vänner.

– Älvdalen har alltid en speciell plats i mitt hjärta, säger hon.

Utställningen

Utställningen "Porfyr – den kungliga stenen" visas på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm mellan den 28 september och 27 november.

På tisdagskvällen invigde prinsessan Sofia utställningen "Porfyr – den kungliga stenen" på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Den som kan sin stenhistoria vet att porfyr började brytas i Älvdalen. Och den som kan sin kungliga historia vet att prinsessan Sofia är uppväxt i Älvdalen.

För drygt 200 år sedan köpte dåvarande kronprins Carl Johan porfyrverket i Älvdalen för att skapa arbetstillfällen på bygden.

I sitt invigningstal berättade prinsessan Sofia om hur kronprinsens investering i bygden hjälpte Älvdalen, som då brottades med en fattig befolkning, på fötter igen. Den svårbearbetade stenen krävde arbetskraft och gedigen hantverkskunskap.

– Och vem kunde tro att 200 år senare skulle jag stå här, som är uppvuxen i Älvdalen och som är gift med en man vars farfars farfars farfars far var kung Carl Johan? sa prinsessan Sofia i sitt invigningstal.

Var det ödet att vi skulle få en prinsessa från Älvdalen som skulle stå här?

– Ja, kanske var det så, eller hur? Det vet man givetvis inte, men ibland känns det som det. Det kanske var menat.

Hur känner prinsessan när hon är här och känner kopplingen till Älvdalen, börjar prinsessan längta hem?

– Ja, man har alltid en hemlängtan till bygden. Men det känns lite som att vara hemma här. Jag känner igen många som är här, det är många älvdalingar på plats. Jag känner att jag är i bra sällskap, berättade hon efter att hon sett utställningen på Sven-Harrys konstmuseum.

Prinsessan Sofia åker ofta hem till Älvdalen

Prinsessan Sofia berättar att hon "så ofta hon kan" försöker att åka hem till familj och vänner i Älvdalen.

– Det är en plats för mig att ladda batterierna på och bara vara hemma. Så är det nog för vem som helst som är uppvuxen någonstans och bor någon annanstans.

På fredag reser hon återigen till Älvdalen, på officiellt besök. Hon och prins Carl Philip ska inviga Hykjebergets naturreservat.

– Men nu klarar vi av den första Älvdalstillställningen, sa hon.

Blir det något besök hos släkt och familj på fredag?

– Ja, givetvis, det måste man passa på att göra!

Möttes upp av Sven-Harry Karlsson

När prinsessan Sofia anlände till utställningen möttes hon upp av museichef Elsebeth Welander-Berggren och Sven-Harry Karlsson själv.

– Jag ser oerhört mycket fram emot att få se den här utställningen, sa hon då.

Efter att prinsessan Sofia invigt utställningen tittade hon i montrarna på de många föremål av porfyr som fanns i utställningen.

Minnena från Älvdalen kom garanterat tillbaka till prinsessan Sofia när hon gick runt bland föremålen på Sven-Harrys konstmuseum.

– Älvdalen har alltid en speciell plats i mitt hjärta.

 

Följ Expressen Kungligt på Facebook!