Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofia i Sydafrika – berättar om sin hjärtefråga

Det här är svenska kungahuset
Prinsessan Sofia under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm i december.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia brinner för Project Playground, som hon själv är medgrundare till.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Sofia och hennes make prins Carl Philip.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Sofia har varit i Sydafrika och på teatern Artscape med Project Playground.

I lokalmedia berättar hon om sin hjärtefråga.

– Artscape har gjort ett fantastiskt jobb med barn med funktionsnedsättningar, säger prinsessan till Independent Online. 

Prinsessan Sofia är engagerad i den ideella hjälporganisationen Project Playground sen 2010, då hon grundade den tillsammans med Frida Vesterberg.

Inom ramen för organisationens projekt har hon nu varit på besök i Sydafrika. På sin och maken prins Carl Philips officiella Instagramsida skriver prinsessan:

”Avslutar en produktiv och fantastisk tid med mina kollegor på @projplayground i Sydafrika. Fick även möjlighet att träffa Western Capes premiärminister Alan Winde för att berätta om Project Playgrounds arbete”.

https://www.instagram.com/p/B9ATM4uHn1p/

Prinsessan Sofia på teater i Kapstaden

Hon har även pratat med lokalmedia.

Sydafrikanska Independent Online skriver hur prinsessan Sofia och Project Playground i tisdags besökte teatern Artscape i Kapstaden. Syftet med besöket var att resa medvetenhet kring personer med funktionsnedsättningar, och enligt tidningen kan det bli aktuellt med ett partnerskap.

Teatern uppges vara känd för att vara inkluderande.

– Funktionsnedsatta barn stigmatiseras ofta i samhället och huvudidén om att inkludera barn med funktionsnedsättningar i våra projekt kom till när en pappa frågade om hans funktionsnedsatta barn kunde gå med i Project Playground och hon inte kunde på grund av fysiska och mentala utmaningar. Vi insåg snart att barn med nedsättningar exkluderas alldeles för ofta, säger prinsessan Sofia till Independent Online.

Det här är Project Playground

En svensk ideell hjälporganisation som grundades av Frida Vesterberg och prinsessan Sofia, då Sofia Hellqvist, 2010.

Organisationen är politiskt och religiöst obunden.

Den har verksamhet i Hallonbergen i Stockholm i Sverige samt i Langa och Gugulethu utanför Kapstaden i Sydafrika.

Project Playground arbetar för att förbättra utsatta barns och ungdomars liv genom organiserad aktivitet. Syftet är att inspirera, motivera och engagera barn att ”ta tillvara sin inre kraft och potential” genom bland annat sport och social verksamhet.

Källa: Project Playground 

Viktigt med tillgänglighet för alla

I ett samarbete med teatern hoppas hon på en rolig och inkluderande miljö för barnen.

– Vi vet att de vill uppleva vad alla andra barn vill uppleva.

– Artscape har gjort et fantastiskt jobb med barn med funktionsnedsättningar, säger prinsessan Sofia i intervjun.

Marlene le Roux, vd på Artscape, säger att det är viktigt att barnen får självförtroende i ung ålder för att de ska kunna ta vara på möjligheter senare i livet.

– Det var viktigt för oss att göra Artscape-byggnaden tillgänglig för alla människor, säger hon enligt Independent Online.

Prinsessan Sofia har tillsammans med prins Carl Philip släppt en internethandbok för barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.