Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan pekas ut som Japans Meghan Markle

Prins Harry och Meghan Markles bröllop
Japans prinsessa Mako ska gifta sig med icke-kungliga Kei Komuro.
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Mako av Japan har varit ett välkänt ansikte sedan 2004 och diskuterats flitigt på internet.
Foto: KEIZO MORI/UPI/SHUTTERSTOCK / KEIZO MORI/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Den 29 år gamla prinsessan Mako tvingas överge sin kungliga titel efter det omtalade giftermålet.
Foto: SVEN LINDWALL
Paret Japans prinsessa Mako och Kei Komuro hoppar över alla traditionella ceremonier som vanligtvis följer med ett kungligt bröllop.
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Mako av Japan ska gifta sig med ”vanlisen” Kei Komuro och ger därmed upp sin titel.

Prinsessan Mako har även tackat nej till apanage och det ryktas om att paret planerar att flytta till USA för ett mer normalt liv, rapporterar South China Morning Post

Det är inte för intet som paret pekas ut som Japans motsvarighet till Meghan Markle och prins Harry.

Prinsessan Mako och Kei Komuro, båda 29 år, hoppar över alla traditionella ceremonier som vanligtvis följer med ett kungligt bröllop. Paret tackar även nej till en utbetalning som går till japanska kvinnliga kungligheter som gifter sig med personer utan kunglig titel. 

Mako av Akishino är dotter till kronprins Fumihito och kronprinssessan Kiko – och därmed prinsessa av Japan. Hon är brorsdotter till kejsar Naruhito och äldsta barnbarnet till kejsar Akihito och kejsarinna Michiko. 

Sedan 2004 har prinsessan varit ett välkänt ansikte och diskuterats flitigt på internet. Bilder på henne iklädd en skoluniform syntes då i en tv-sändning och fick mer än 340 000 visningar och 86 000 kommentarer. Hovet valde att inte kommentera fenomenet, eftersom det inte fanns några tecken på skvaller eller förolämpningar riktade mot det kejserliga hovet. 

Bryter gamla traditioner

I samband med giftermålet tvingas prinsessan Mako överge sin kungliga titel. Hennes söner kommer inte heller kunna ta över tronen från kejsaren. Allt enligt Japanska kejserliga arvsregler. 

Det unga parets kärlekshistoria har kantats av flera offentliga kontroverser. Nu ska ett fördröjt bröllop vara inplanerat och därefter en flytt till USA, enligt uppgifter till SCMP.  

Kronprins Akishino sa förra året att han stöttade sin dotters äktenskap, men att hon behövde vinna allmänhetens ”förståelse”.

Nu verkar det som att Mako har bestämt sig för att komma runt frågan genom att gifta sig utan ceremonierna, som annars brukar innebära en stor fest. Summan på utbetalningen som prinsessan avböjer är okänd, men enligt uppgifter till SCMP handlar det om över tio miljoner kronor, eller mer. 

Den beryktade USA-flytten gör att jämförelsen med ett annat kontroversiellt kungligt par oundviklig: Storbritanniens prins Harry och Meghan Markle. 

Mako är syster till prins Hisahito, 14 år, som för närvarande är den enda berättigade tronarvingen. Detta eftersom Japans kejsartron endast kan gå till männen i familjen.

Än så länge finns det inte någon officiell bekräftelse på prinsessan Makos planer, men flera rykten sprids i internationella medier – och har utlöst intensiva diskussioner på sociala medier.

Meghan Markles nya projekt för arbetslösa kvinnor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.