Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Olga: Netflix lurade mig att gråta

Prinsessan Olga Romanoff: Netflix lurade mig att gråta
Prinsessan Olga Romanoff intervjuas av Expressen.
Prinsessan Olga Romanoff hemma på Provender House i Kent, England.Foto: Olga Romanoff

Prinsessan Olga Romanoff har levt ett minst sagt ovanligt liv.

Som sondotter till storfurstinnan Xenia – syster till den siste tsaren, Nikolaj II – hade hon kunnat växa upp i obeskrivlig lyx, men i och med den ryska revolutionen och de brutala morden på tsarfamiljen försvann den möjligheten långt innan hon föddes.

– Jag vet ju inget annat, men jag hade en fantastisk uppväxt. En uppväxt på landet, säger hon.

Hon får det att låta simpelt, men det finns få som har bjudits ut till prins Charles, reducerats till tårar i en Netflixdokumentär och fått blåmärken av prinsessan Anne.

Hennes Höghet Prinsessan Olga Romanoff, 69, är varm, anspråkslös och underbart ocensurerad.

– Ring mig nästa gång, kom förbi och drick te, säger hon när hon får veta att jag brukar ha vägarna förbi hennes hem i en liten by utanför Sittingbourne i Kent – i samma andetag som hon svär åt att ha klivit i tuggummi när hon steg ur taxin utanför Expressen.

Den ryska prinsessan – ”säg Olga, snälla du” – bor sedan flera år återigen i sitt barndomshem i sydöstra England, långt ifrån Vinterpalatset i Sankt Petersburg där hennes far föddes. 

Morden på familjen fanns alltid med

Pappa Prins Andrej av Ryssland var son till Tsar Nikolaj II:s syster, storfurstinnan Xenia, och storfurst Alexander Michailovitj, som i sin tur var kusin till Tsar Nikolaj I.

Prins Andrej, hans syskon och storfurstinnan överlevde den ryska revolutionen, och fick efter många om och men asyl i Storbritannien – och hamnade till slut i Meghan och prins Harrys nya hem, Frogmore Cottage på Slottet Windsor.

Prins Nikita, prinsessan Irina, prins Andrej, prins Dimitrij, storfurstinnan Xenia, prins Vassilij, prins Fjodor, prins Rostislav och storfurst Alexander.
Änkekejsarinnan Maria Fjodorovna – född prinsessan Dagmar av Danmark – tillsammans med sin dotter storfurstinnan Xenia och Xenias son Nikita.

Prinsessan Olga är Prins Andrejs enda barn från hans andra äktenskap, och hon var sin kejserlige faders ögonsten.

– Han kallade mig alltid ”baby”, aldrig Olga, säger hon och förklarar att familjens mörka historia alltid fanns där.

– Jag visste från tidig ålder att min fars morbror och kusiner blev mördade, så jag är uppvuxen med vår familjs bakgrund.

– Men jag trodde alltid att jag skulle ha mer tid att fråga min far om det. Men så dog han, bara några dagar efter att min dotter föddes. 

”Dokumentärteamet lurade mig”

I dokumentärserien The Royal House of Windsor, som finns på Netflix men tidigare gått på brittiska Channel 4, syns Prinsessan Olga i tårar.

Strax innan kameran börjar rulla har hon fått veta att produktionsteamet har hittat ett brev som visar att det var kung George V själv som ställde sig i vägen för att kusinen Nikolaj II och hans familj skulle få komma till Storbritannien.

Prinsessan Olga knät på storfurstinnan Xenia av Ryssland.

– De lurade mig, helt enkelt. Den unga produktionsassistenten hade hittat brevet, det var vad hon sa i alla fall. Men egentligen, och det fick jag inte veta förrän senare, så hade brevet hittats på 1920-talet.

– Men jag visste inte det. Och när de visade brevet för mig, så började jag gråta.

– De visste att jag skulle gråta! De ville ha det, då blir det bra TV. 

Mobbad i skolan för att hon var prinsessa

Hennes mor föddes Nadine McDougall – ett namn de flesta britter känner igen då hennes familj grundade spannmålsproducenten McDougall, vars mjöl fyller hyllor i mataffärer i hela landet.

Enligt Prinsessan Olga hade modern ett klart och tydligt mål för sin dotter: att gifta sig med en ”värdig” man – och för det behövs ingen utbildning.

Istället hemskolades prinsessan av barnflickor och guvernanter – förutom under en kort period när hon var nio år gammal. 

I den lokala katolska flickskolan upplevde hon för första – och enda – gången att hennes prinsesstitel låg henne i fatet.

Prinsessan Olga, sju år gammal.
Prinsessan på en av sina älskade hästar.

– För det första så var det en fruktansvärd brun skoluniform, så du såg ut som en nedtrampad komocka, berättar hon.

– Sedan var jag var så korkad att jag inte förstod att det var mobbning när de stora barnen omringade mig på rasten och kallade mig ”prinsessa”.

Prins Charles potentiella fru

Att hennes mor hade önskningar om att hon skulle gifta sig aristokratiskt var Prinsessan Olga på det klara med relativt tidigt, men riktigt hur högt modern siktade fick hon läsa om i tidningen.

När Harpers and Queen presenterade prins Charles möjliga framtida gemåler, var mamma Nadine redo att framställa sin dotter i sin allra bästa dager – utan hennes vetskap.

Prinsessan Olga Romanoffs mor ljög om henne i en artikel om potentiella fruar till prins Charles.

Dock tyckte modern att Prinsessan Olgas favoritintresse – hästar – inte dög för en potentiell framtida drottning av England.

– Så hon hittade på, och skrev saker som ”tennis” – och jag kan inte träffa en tennisboll om så livet hängde på det. Och ”rodd” – jag har aldrig ens suttit i en roddbåt.

– Jag var vansinnig på henne, men det gör ju ingen skillnad nu eftersom jag bevisligen inte gifte mig med prins Charles!

Oskulden viktig: Inget ”hanky panky”

För Nadine, som titulerades Prinsessan Andrej, var det viktigt att Olga sågs som dygdig och rättrådig. Med andra ord: oskuld vid bröllopet.

Det gjorde att Prinsessan Olgas debutantsäsong – när unga aristokratkvinnor introduceras för societeten i en serie baler och fester – blev allt annat än vild, trots att det var mitt under ”det svängiga sextiotalet.”

Prinsessan Olga när hon gifte sig med Thomas Mathew, fadern till hennes tre nu levande barn. Två söner och en dotter. En tredje son, Tom, dog av ett medfött hjärtfel när han var 18 månader gammal.

– Alla mina vänner hade hur kul som helst, men jag var väldigt övervakad. Jag fick massa inbjudningar, men fick bara gå om mamma följde med. Att vara oskuld låg väldigt högt på hennes lista av trumfkort som skulle säkra en bra man åt mig.

När Prinsessan Olgas egen debutantbal hölls på det flådiga Dorchester Hotel i centrala Londons, var det inte tal om föräldrafritt.

– Min mor gick runt och vred upp lyset. Hon var orolig för att det skulle bli ”hanky panky” på dansgolvet.

En kunglig misshandel

Under en av debutantsäsongens baler i Skottland kom Prinsessan Olga på fel fot med Prins Charles lillasyster, Prinsessan Anne – i ordets rätta bemärkelse.

De hade nämligen ögonen på samma stilige unge underofficer i det regemente som beskyddade Drottning Elizabeth II och resten av kungafamiljen vid Slottet Balmoral.

Prinsessan Anne tillsammans med sin mor, drottning Elizabeth II.Foto: ALASTAIR GRANT / AP

– Vi dansade en typ av traditionell dans där jag hamnade hand i hand med prinsessan Anne, och jag var lite långsam i en sväng, och då kom den kungliga foten och sparkade mig på smalbenet.

– Jag hade blåmärken i flera veckor.

Älskade Provender House

Prinsessan Olga hymlar inte om varför hon har skrivit den självbiografi som nu ges ut på svenska – och är anledningen till varför hon besöker Sverige denna vecka.

Hennes mor levde över sina medel och när Olga till slut flyttade från Skottland där hon uppfostrat sina barn var barndomshemmet Provender House i Kent i akut behov av renovering. Dyr renovering.

– Det kostar fasligt mycket i underhåll också.

Inspirerad av familjens vän Julian Fellowes framgång med Downton Abbey, började hon skriva om den kejserliga familjen Romanoffs fall och hennes egen uppväxt.

– Jag tänker att det verkligen skulle passa på en filmduk. Som en komedi, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.