Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Märtha Louise skiljer sig

Prinsessan Märtha Louise i Norge och hennes make Ari Behn skiljer sig. Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå
Paret på prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop. Foto: Suvad Mrkonjic
Paret på kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop. Foto: Jan Düsing

Prinsessan Märtha Louise i Norge och hennes make Ari Behn skiljer sig – efter 14 års äktenskap.

Det uppger det norska kungahuset i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

– Det är fruktansvärt att uppleva att det inte finns något mer vi kan göra, säger prinsessan i pressmeddelandet.

Paret har inte synts tillsammans offentligt på över en månad.

Beskedet om att prinsessparet skiljer sig kom på fredagskvällen.

– Vi har, som så många andra, vuxit isär. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte längre finns något mer vi kan göra. Vi har försökt allt under en lång tid och vi kan fortfarande inte mötas där vi gjorde förr, vilket gör det omöjligt för oss att fortsätta, säger Märtha Louise i pressmeddelandet.

– Livet går inte alltid smidigt. Det har både Ari och jag erfarit. Allra tydligast blir det nu, när livet har gjort vissa upptåg som vi inte hade tänkt oss. Nu går vi isär. Vi avslutar vårt äktenskap, men förblir desamma i vårt föräldraskap, säger hon.

Paret vid sitt bröllop 2002. Foto: Falch, Knut / AP/SCANPIX

Kungaparet sörjer

Det norska kungaparet sade i uttalandet att skilsmässan är smärtsam och tråkig även för dem som står runtomkring.

– Vi gillar Ari och är tacksamma för all som vi som familj har upplevt tillsammans. Vi vill ha en god relation med Ari även i framtiden, säger kungaparet.

 

 

Ari Behns mor Marianne Behn kommenterar skilsmässan på Facebook.

"NÅ. Det känns trist och overkligt att Märtha och Ari inte längre går samma väg. De har haft så många fina år tillsammans och vi har som familj dealt många fina upplevelser med dem. Märtha som jag tycker väldigt mycket om kommer alltid att vara en del av våra liv. I dag tänker jag på det som jag ofta säger till mina klienter i liknande situationer: Sista kapitlet är inte skrivet i den här boken", skriver Marianne Behn.

Sista gången tillsammans var 23 juni

Hon berättar hur hon och maken Olav blev ett par efter några års skilsmässa.

"Kärlek rostar inte. Den kan uppstår igen, när tiden är mogen", säger hon.

Sista gången som Märtha Louise och Ari Behn syntes tillsammans var den 23 juni i Trondheim på kungaparets jubileumsresa med anledning av att det i år är 25 år sedan de tillträdde.

Fotografen Marius Gulliksrud var en av dem, som bevakade resan. Han berättar att paret höll hand och vinkade som vanligt.

– Det enda jag studsade till över var att Ari inte följde med på den officiella fotograferingen efteråt. Det sas att han skulle på ett privat jobb i Nordnorge, säger Gulliksrud till Dagbladet.

Inte helt oväntat

Expressens hovexpert Johan T Lindwall säger att beskedet är både överraskande – och väntat.

– Det är både förvånande och inte förvånande. Ari Behn har varit en kontroversiell person ända sedan han kom in i hovet, säger Johan T Lindwall.

– Däremot har jag upplevt att de har haft en stabil relation, där hon gång på gång försvarat honom. Både kung Harald och drottning Sonja har flera gånger ifrågasatt utspel, men Märtha Louise har alltid stått bakom maken.

Samtidigt har Johan T Lindwall fått signaler om att något liknande skulle hända.

– Ari Behn sa en gång att ”någon gång kommer de att slänga ut mig ur familjen”. Jag trodde att de skulle klara det här. En kunglig skilsmässa är inte vanligt, säger Johan T Lindwall.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på prins Carl Philips och Sofias bröllop. Foto: SVEN LINDWALL

"Ett lite turbulent äktenskap"

Hovexperten Sten Hedman är inte heller förvånad över skilsmässan.

– Det tror jag ingen är, inte heller norrmännen. Det har varit ett lite turbulent äktenskap. Sen finns det ju bra skilsmässor också, det behöver inte alltid vara negativt, säger han.

Sten Hedman tror att paret kan ha väntat några år med att skilja sig, till dess att barnen blivit tillräckligt gamla.

– Rent juridisk är det här inte underligare än andra skilsmässor och jag kan tänka mig att det finns ett äktenskapsförord. Sen är det självklart att de väljer att dela på vårdnaden, Ari är en väldigt bra, närvarande far, säger Sten Hedman.

"Först och främst en privat sak"

John Olav Egeland är kunglig kommentator på den norska tidningen Dagbladet. I en intervju i Expressen TV säger han att paret har varit väldigt synliga de senaste åren.

– Men de är ett lite omaka och oväntat par, säger han.

Precis som Johan T Lindwall kallar även Egeland Ari Behn för en kontroversiell person.

– Han har bland annat gjort kontroversiella politiska uttalanden. Men jag tror att kungahuset har accepterat att han har den roll han har, att han är sin egen person, säger han.

Även Norges statsminister Erna Solberg kommenterade under fredagskvällen prinsessparets skilsmässa, i ett uttalande till den norska nyhetsbyrån NTB.

– Detta är först och främst en privat sak för Märtha Louise och Ari Behn, men det är alltid trist när par väjer att gå ifrån varandra. Jag önskar dem och deras familjer allt gott i den här tiden, säger hon.

Delad vårdnad

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn gifte sig i Trondheim den 24 maj 2002. Tillsammans har de barnen Maud Angelica Behn, som föddes den 29 april 2003, Leah Isadora Behn, som föddes den 8 april 2005 och Emma Tallulah Behn, som föddes den 29 september 2008. Föräldrarna har gemensam vårdnad och barnen kommer att fortsätta på sina skolor.

Märtha Louise kommer att bo i Lommedalen. Prinsessan behåller även familjeegendomen Bloksbjerg på Hankø. Ari Behn kommer att bosätta sig i närheten av barnen.

 

 

Släppt flera böcker

Ari Behn har arbetat som författare. År 1999 släppte han sin debutbok "Trist som faen". Enligt förlaget var boken en stor framgång, skriver vg.no. År 2015 släppte han boken "Tiger i hagen".