Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Makos nya liv – från palats till hyreslägenhet

Kallas för ”japanska Harry och Meghan” • Lider av posttraumatisk stress.
Ex-prinsessan Mako gifte sig och lämnade sin titel bakom sig.
Foto: NICOLAS DATICHE/SIPA/SHUTTERSTOCK / NICOLAS DATICHE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Mako sa farväl till sin familj innan hon åkte för att registrera äktenskapet.
Foto: KOKI SENGOKU / AP/ TT
Mako tillsammans med systern Kako på de kejserliga ägorna som Mako nu lämnar.
Foto: AP / TT
Det nygifta paret träffade pressen efter att de registrerat sitt äktenskap.
Foto: NICOLAS DATICHE / AP/ TT

Med beslutet att gifta sig med en ofrälse lämnade prinsessan Mako sin titel bakom sig.

Hon lämnade även det ståtliga palats där hon växt upp.

Nu letar hon och maken efter en liten hyreslägenhet i New York.

Ex-prinsessan Mako har börjat sitt nya icke-kejserliga liv tillsammans med maken Kei Komuro. Paret gifte sig på tisdagen och har nu flyttat in en lägenhet i Tokyo – men de förbereder redan en flytt till New York, där Kei Komuro nyligen fått ett jobb på en advokatbyrå.

Enligt japanska NHK letar Mako, som fram tills nu bott på de kejserliga Akasaka-ägorna i Tokyo, och hennes nya make efter en hyresetta som de planerar att betala för själva. Eftersom Kei Komuro är en ”man av folket” förlorade Mako Komuro, som hon nu heter, sin titel i och med giftermålet – en regel som inte gäller för män som gifter sig med ofrälse. 

Tackade nej till miljonersättning

Hon har också tackat nej till den summa pengar – motsvarande 10,5 miljoner svenska kronor – som i Japan traditionsenligt ges till kvinnor som avsäger sig sin kejserliga titel. Nu kommer hon i stället att så fort hon fått visum och hittat rätt lägenhet, börja söka jobb i New York.

Mako, som fyllde 30 år fyra dagar innan bröllopet, är brorsdotter till kejsaren Naruhito. Hennes far är kronprins Akishino och väntas ärva tronen eftersom Naruhito bara har en dotter och Japan endast har manlig tronföljd. 

Makos ställning gör att hon kunde ha haft ett storslaget kejserligt bröllop, om hon inte valt att gifta sig med en ofrälse. I stället blev det den enklast tänkbara tillställningen, utan några familjemedlemmar närvarande. 

Tidigt på tisdagsmorgonen lämnade Mako palatset, bugade mot sina föräldrar och kramade om sin syster. Därefter for hon i väg ensam i en bil för att registrera sitt äktenskap med Kei Komuro vid ett lokalt myndighetskontor, något som sköttes av en tjänsteman från det kejserliga hovet. Efter att paret gift sig höll de en kort presskonferens i ett hotell i Tokyo. 

– För mig är Kei oersättlig, äktenskapet var ett nödvändigt val för oss, sa Mako som också kritiserade pressen för hur de bevakat paret under den fyra år långa förlovningen.

Mako lider enligt hovet av posttraumatisk stress av skandalrubrikerna och talade om den sorg och smärta hon har känt.

– Jag älskar Mako. Vi får bara ett liv och jag vill tillbringa det med den jag älskar, sa Komuro.

Prinsessan Mako avsäger sig titeln 2017:

Lämnade kejsarfamiljen för att gifta sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.