Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Madeleine har skrivit klart sin barnbok

Prinsessan Madeleine kan debutera som författare redan i början på nästa år.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: EMIL WESOLOWSKI
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

NEW YORK. Prinsessan Madeleine har i hemlighet skrivit klart sin barnbok.

Projektet kommer att presenteras redan i början på nästa år.

– Hon har jobbat med boken under en lång tid nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

I februari 2017 berättade prinsessan Madeleine att hon drömde om att ge ut en bok. Hon var mycket hemlighetsfull men avslöjade att genren var ”barnboksvärlden”. Hon hade redan börjat skriva men projektet var fortfarande i sin linda, sa hon i en intervju med Expressen.

– Vi får se framöver vad det kommer att bli, sa hon då.

Sedan dess har prinsessan blivit mamma för tredje gången och dessutom hunnit med två flyttar – först från London till Stockholm och sedan vidare till Florida.

Skrivandet har därför legat på hyllan under perioder och projektet som skulle ha tagit ett år drog ut på tiden. 

Men nu berättar Margareta Thorgren, hovets informationschef, att boken är på gång och att Madeleine kan debutera som författare redan i början på nästa år. 

Hovet hemliga om boken: ”Ett litet tag till”

Prinsessan Madeleine är egentligen ”föräldraledig” och har under hösten inga officiella åtagande. Hon kommer till exempel inte hem för Nobelfesten och hon missade riksmötets öppnande.

Men helt föräldraledig har hon inte varit. Under hösten har Madeleine inlett ett nytt arbete för Silvias välgörenhetsorganisation Childhood Foundation som hon tidigare arbetet för i New York – och så har hon skrivit.

Prinsessan Madeleine och mamma drottning Silvia på FN-möte i New York i oktober.
Foto: EMIL WESOLOWSKI

– Hon tar mycket hand om sina barn eftersom de fortfarande är så små. Prinsessan Adrienne är ju inte ens ett år än så det är självklart mycket fokus på dem, men vid sidan om det jobbar prinsessan med olika projekt. Bland annat med sitt bokprojekt som hon tidigare berättat om för Expressen, säger Margareta Thorgren.

Hur går det med boken?

– Det blev framskrivet, men längre fram kommer vi informera om den. Jag vill inte gå händelserna i förväg men hon har ju jobbat med boken under en längre tid och vi kommer komma med information om lanseringen i början på nästa år.

Prinsessan har ett stort engagemang för utsatta barn och har bland annat studerat barnpsykologi och barns rätt i samhället på Socialhögskolan. Exakt vilken sorts barnbok hon skriver vill hovet inte avslöja, men tanken har varit att den ska släppas på både svenska och engelska.

Är boken skriven utifrån henne själv på något sätt?

– Det är hemligt ett litet tag till, säger Margareta Thorgren. 

”Det blir så klart Pippi nu i början”

När Madeleine först avslöjade sitt projekt berättade hon hur mycket böcker betydde för henne under barndomen och uppmanade samtidigt föräldrar att läsa för sina barn.

– Böcker är verkligen något man kan uppmana – att alla föräldrar sitter ner med sina barn, tar den stunden och läser en bok tillsammans.

Prinsessan Leonore har börjat uppskatta stunderna med mamma när de läser en bok tillsammans, har Madeleine tidigare berättat.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

I en annan intervju sa hon att prinsessan Leonore äntligen börjat uppskatta dessa stunder:

– Tidigare har Leonore inte riktigt haft tålamodet, men nu blir det mer och mer böcker, vilket är väldigt kul. Det är en mysig stund man har tillsammans. Det blir så klart Pippi nu i början, men det har varit mer bilderböcker fram tills nu.

Hon berättade också att lillebror Nicolas redan var fast:

– Han har alltid älskat böcker! Så när man inte hittar honom... då har han krupit upp i en fåtölj och sitter med en liten bok själv, upp och ner, som han försöker titta i. Det är väldigt kul, så han kommer nog att bli en bokmal!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.