Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Madeleines ord om kungens beslut om barnen

Barnen utesluts ur kungahuset: "Naturligt steg".
Prinsessan Madeleine talar om kungens beslut att slimma kungahuset
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan oktober i år är prinsessan Madeleine och Chris O'Neills barn, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, inte längre medlemmar av det Svenska kungahuset.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET

Prinsessan Madeleine berättar om sina känslor inför sin pappa kung Carl Gustafs beslut att utesluta hennes barn ur det svenska kungahuset.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” pratar hon om hur hon ställer sig till beslutet och varför hon tror att det kom just i år.

– Det är ett naturligt steg i takt med att familjen har vuxit, säger prinsessan Madeleine.

”Året med kungafamiljen” gör traditionsenligt nedslag under både vardag och fest, på hemmaplan och utomlands.

Den nästan timslånga dokumentären visar bland annat drottning Silvias besök i Sydafrika där hon träffar barn som utsatts för sexuella övergrepp och följer kronprinsessan Victoria och prins Daniels resa till Vietnam.

Tittarna får även en inblick i prinsessan Madeleines nya liv i USA när hon deltar i en familjegudstjänst för att fira att Svenska kyrkan i Florida fyller tio år.

Vid besöket pratar prinsessan Madeleine, 37, om pappa kung Carl Gustafs beslut att utesluta hennes och prins Carl Philips barn ur kungahuset.

”Situationen har ändrats”

Sedan den 7 oktober i år är prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, samt prins Alexander och prins Gabriel, inte längre medlemmar av Sveriges kungahus, och även om de behåller sina prins- och prinsesstitlar betraktas de nu som privatpersoner.

– Jag känner lite som mina syskon tidigare sagt, det är ju egentligen ett väldigt naturligt steg och vi har ju diskuterat det här väldigt länge, så för oss så är det inte en så stor grej som media har gjort det till, säger prinsessan Madeleine i ”Året med kungafamiljen” .

– När Leonore föddes så var det ju bara Estelle som fanns och då såg ju situationen lite annorlunda ut, men nu är det ju flera små barn i familjen så det här blev nog en bra utveckling.

Kommer finnas där för Victoria

Prinsessan Madeleine säger att hon tycker att det är ett ”bra tillfälle” att genomföra förändringen.

– Jag tror att det är viktigt också att man fokuserar på Victoria och hennes familj, säger prinsessan.

– Vi kommer så klart alltid att finnas där och stötta henne precis som vi tidigare har gjort, och så fort både pappa och Victoria önskar att ha oss där så kommer vi så klart att finnas där vid deras sida, så det känns inte som att det är någon större skillnad så utan allt kommer fortsätta som vanligt.

Kungens beslut om att utesluta barnbarnen:

Madeleines och Carl Philips barn utesluts från kungahuset.

Året med Kungafamiljen sänds kl 20.00 i SVT1 nu på söndag den 22 december

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.