Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Madeleine kritiseras: "Upprörande"

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine var en av dem som läste under talet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Madeleine bar lammpäls i samband med prins Gabriels dop. 

Klädvalet får hård kritik från organisationen Djurens rätt.

– Det är väldigt upprörande att hon har det och att de inte är mer välinformerade, säger förbundsordförande Camilla Björkbom. 

På fredagen samlades kungafamiljen och hedersgäster vid Drottningholms kyrka för dopet av prins Gabriel. 

Prinsessan Sofia hyllades i internationella medier – och av Älvdalens kommun – när hon anlände till kyrkan iklädd älvdalsdräkt. 

Men prinsessan Madeleines klädval har mötts av kritik. 

Prinsessan Madeleine tillsammans med maken efter dopet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anledningen är att pälsen hon bar på var gjord av lamm – något som organisationen Djurens rätt är kritiska till. Kappan är av märket Valentino och ska ha kostat 82 000 kronor.

– Det är väldigt upprörande att hon har det och att kungafamiljen inte är mer välinformerade och inte har med det tänkesättet. Kungafamiljen borde tänka på vad de förmedlar för budskap, säger förbundsordförande Camilla Björkbom.

LÄS MER:
Så var privata lunchen med familjen efter dopet

Kritik mot prinsessan Madeleines lammpäls

Djurens rätt menar att prinsessan Madeleine borde ha sin offentliga roll i åtanke när hon väljer vad hon har på sig. 

– Hon har ett extra stort ansvar att sprida en bild att det inte är OK att använda päls. Ibland kan man göra någonting för att man inte har kunskapen, men när det gäller päls så har det varit på agendan under många år och då tycker jag det blir särskilt anmärkningsvärt, säger Camilla Björkbom. 

Prinsessan Madeleines klädval kritiserades, medan prinsessan Sofias hyllades.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Djurens rätt skriver på sin Facebooksida att pälsen i fråga rör sig om persian som är lockig päls från "de nyfödda lammen från karakulfår" och att pälsen "tas från lamm som slaktas 3-6 dagar gamla".

https://www.facebook.com/djurensratt/photos/a.182959513632.121957.19746853632/10155922358563633/?type=3&theater

LÄS MER: Se bilderna från prins Gabriels dop

Hovet svarar på kritiken

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar att prinsessan Madeleine bar lammpäls, men att det rör sig om ett äldre lamm. 

– Det stämmer att prinsessan Madeleine hade en lammpäls på sig och den är tillverkad av äldre lamm. Det jag kan säga generellt kring lammskinn är att det är någonting som många både bär och har i sina hem och anses vara hållbara produkter. Utöver det har jag ingenting mer att kommentera, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.