Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Estelles första dag – på exklusiva skolan

Estelle åker Skansentåget under sin första dag på skolan Campus Manilla. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Estelle börjar i skolan. Foto: UTRECHT, ROBIN / STELLA PICTURES
Prinsessan Estelle sätter sig nu i skolbänken efter en sommar på bland annat Solliden med hela kungafamiljen. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här går prinsessan Estelle hand i hand med sina föräldrar.
Foto: TT
Det var en glad Estelle som åkte tåg tillsammans med klasskamraterna. Foto: TT
Alla familjer på skolan har informerats om att det kommer att vara stor uppmärksamhet kring Estelles skolstart med mycket media på plats.Foto: TT
Hovet har även publicerat bilder från Estelles första dag i klassrummetFoto: Kungahuset/Raphael Stecksén
Estelle i skolan. Foto: Kungahuset/Raphael Stecksén
1 / 10

I dag är det dags: Prinsessan Estelle börjar förskoleklass.

Hand i hand med sina föräldrar anländer prinsessan till sin första skoldag på Djurgården i Stockholm.

Lillsessan strålar av glädje när hon leker med sina klasskompisar för första gången. 

Hovet har även publicerat bilder från Estelles första dag i klassrummet.

Hur var din första dag i skolan?

Prinsessan Estelle fyllde sex år den 23 februari i år. Det innebär att hon nu ska börja skolan – och i dag är den stora dagen. 

Hon börjar förskoleklass på den exklusiva friskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Enligt skolans tradition samlas de som ska börja förskoleklass med sina föräldrar vid Djurgårdsbrunnsbron. 

Prinsessan Estelle anländer till sin första skoldag hand i hand med sina föräldrar. Klädd i vit kjol, ljus jacka, blå tröja och grå ryggsäck hälsar hon glatt på sina skolkamrater – det ser pirrigt och förväntansfullt ut. 

Estelle och hennes nyblivna klasskompisar står i en klunga och dansar den populära flossa-dansen. Just dans är inlagt som ett eget ämne på skolan.

Estelle, Victoria och Daniel anländer till den första skoldagen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klassens lärare har samlat alla barn för ett upprop. 

– Det är en jättestor dag i dag, säger läraren till eleverna. 

Efter att träffen vid Djurgårdsbrunn är över ska Estelle åka i väg med sina klasskamrater med ett Lilla Skansen-tåg. Tåget anländer och är dagen till ära pyntat med svenska flaggor. Estelle går ombord tåget sist med en klasskamrat. 

Estelle sitter i en vagn med tre kamrater och en fröken. Hon ler stort och strålar av glädje. Estelle spänner fast en kedja som lossnat och uppmuntras av fröken som säger: ”Det där grejar ju du”.

Alla barn uppmanas att sitta ner genom hela åkturen fram till skolan. Estelle vinkar till medierna när hon åker. En reporter ropar ”lycka till i skolan” och Estelle svarar artigt "tack” med ett leende. 

Föräldrarna går mot skolan, Daniel och Victoria går hand i hand. 

När tåget kommer fram till skolan ska de nya förskoleklasseleverna gå hand i hand med två gymnasister uppför trappen. Skolan har elever från förskoleklass till gymnasiet.  

Pippi Långstrump spelades på trumpet och saxofon. Längst fram i ledet bar äldre elever svenska flaggor. Estelle höll el äldre pojke och flicka i handen, och var precis lika glad som hon varit hela tiden. 

Estelle leker i solen på sin första skoldag. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

 

Foto: TT

Flera vänner till kungafamiljen på skolan 

Alla familjer på skolan har informerats om att det kommer att vara stor uppmärksamhet kring Estelles skolstart med mycket media på plats.

Flera av kungafamiljens vänner har redan barn som går på friskolan. Men ingen av kungligheterna har gått där, skolan grundades först 2013.

– Det är ett beslut kronprinsessparet har fattat, sa hovets informationschef Margareta Thorgren i maj.

Skolan ligger vackert vid vattnet på Djurgården i Stockholm, i samma lokaler där det länge låg en skola för döva och hörselskadade. 

 

LÄS MER: Så blir prinsessan Estelles första skoldag 

 

Tidigare i år avslöjade Dagens Nyheter att skolan Campus Manilla använt sig av en speciell kvot – för att barn till kända miljonärer ska kunna få en plats. Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

Campus Manilla har skapat rubriker

På Victoriadagen tidigare i somras sa drottning Silvia att Estelle är redo att börja skolan – och att hon faktiskt redan kan både läsa och skriva. 

Men skolan har varit omskriven och skapat en hel del rubriker på sistone. Det var tidigare i år som Dagens Nyheter avslöjade att Campus Manilla har använt en speciell kvot, som varit avsedd för att nyanlända ska kunna komma in på friskolor, till att bereda plats åt barn till kända miljonärer.

 

LÄS MER: Interna konflikter skakar elitskolan Campus Manilla 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.